UTTHITA ANGULI SUKHASANA

 

Variantă SUKHASANA (Postura plăcută)

 Această postură are un efect profund relaxant asupra tălpilor. Se ştie că talpa piciorului este un fel de hartă a întregului trup; fiecare organ sau parte a trupului are un punct de corespondenţă pe talpa piciorului. Destinderea degetelor de la picioare îndepărtează multe din stresurile acumulate în timpul zilei. Postura este recomandată în tratarea afecţiunilor sistemului genito-urinar.

UTTHITA ANGULI SUKHASANA are o acţiune directă asupra copului eteric pe care îl energizează intens. Acest fapt duce şi la mărirea rezistenţei la boli şi rezistenţa la oboseală, în general. Fotografiile de mai jos ilustrează execuţia posturii pe partea dreptă.

Execuţia pe partea stângă

Ne aşezăm la sol, cu picioarele întinse înainte şi spatele drept. Palmele sunt sprijinite de sol. Încrucişăm picioarele astfel: îndoim mai întâi piciorul drept, cu genunchiul cât mai aproape de sol şi talpa pe sol, sub coapsa piciorului stâng. Îndoim piciorul stâng, aducem genunchiul stâng peste talpa piciorului drept şi plasăm talpa piciorului stâng între gamba şi coapsa piciorului drept. Prindem acum degetele mâinii stângi şi degetele de la talpa piciorului drept în brăţară. Procedăm la fel şi cu degetele de la mâna dreaptă şi degetele de la talpa piciorului stâng. Ne relaxăm global. Expirăm apoi profund pe gură, aplecându-ne în faţă. Urmărim să aducem fruntea cât mai aproape de sol. Umerii ating genunchii, degetele rămân prinse în continuare în brăţară, în modul arătat anterior. Rămânem în retenţie pe vid cât mai mult timp, fără însă a forţa. Simţim rezonanţa cu vidul beatific. Inspirăm profund pe nas – abdominal, toracic şi clavicular, pe măsură ce ridicăm trunchiul. Rămânem în retenţie pe plin, resimţind cum acumulăm în fiinţa noastră o mare cantitate de energie benefică şi revigorantă, ce se răspândeşte în întregul corp. Expirăm pe gură, cu aplecare către în faţă. Facem pauză între două execuţii. Repetăm această respiraţie de cel puţin şapte ori. Revenim în final la poziţia iniţială, cu picioarele întinse în faţă şi palmele la sol.

Concentrarea la execuţia pe partea stângă

După ce am realizat cel puţin şapte astfel de respiraţii cât mai profunde, ne oprim şi conştientizăm activarea armonioasă a centrului subtil energetic SWADHISTANA CHAKRA, aspectul de receptivitate, sensibilitate. Sesizăm eliminarea tensiunilor, a stresurilor de natură sexuală, amplificarea imaginaţiei creatoare.

Execuţia pe partea dreaptă

Ne aşezăm la sol, cu picioarele întinse înainte şi spatele drept. Palmele sunt sprijinite pe sol. Încrucişăm picioarele astfel: îndoim mai întâi piciorul stâng, cu genunchiul cât mai aproape de sol şi talpa pe sol, sub coapsa piciorului drept. Îndoim piciorul drept, aducem genunchiul drept peste talpa piciorului stâng şi plasăm talpa piciorului drept între gamba şi coapsa piciorului stâng. Prindem acum degetele mâinii drepte şi degetele de la talpa piciorului stâng în brăţară. Procedăm la fel şi cu degetele de la mâna stângă şi degetele de la talpa piciorului drept. Ne relaxăm global.
Expirăm acum profund pe gură, aplecându-ne în faţă. Urmărim să aducem fruntea cât mai aproape de sol. Umerii ating genunchii, degetele rămân prinse în continuare în brăţară, în modul arătat anterior. Rămânem în retenţie pe vid cât mai mult timp, fără însă a forţa. Simţim rezonanţa cu vidul beatific. Inspirăm profund pe nas – abdominal, toracic şi clavicular pe măsură ce ridicăm trunchiul. Rămânem în retenţie pe plin, resimţind cum acumulăm în fiinţa noastră o mare cantitate de energie benefică şi revigorantă ce se răspândeşte în întregul corp. Expirăm pe gură, cu aplecare către în faţă. Facem pauză între două execuţii. Repetăm această respiraţie de cel puţin şapte ori. Revenim în final la poziţia iniţială, cu picioarele întinse în faţă şi palmele pe sol. Avem grijă să realizăm acelaşi număr de respiraţii ca şi la execuţia pe partea stângă.

Concentrarea la execuţia pe partea dreaptă

După ce am realizat cel puţin şapte astfel de respiraţii cât mai profunde, ne oprim şi conştientizăm activarea armonioasă a centrului subtil energetic SWADHISTANA CHAKRA, aspectul de emisie, control. Sesizăm eliminarea tensiunilor, a stresurilor de natură sexuală. Amplificarea imaginaţiei creatoare.

Conştientizarea finală

În final conştientizăm echilibrarea energiilor polar opuse de la nivelul lui SWADHISTANA CHAKRA, armonizare în plan sexual, dezvoltarea capacităţii de a folosi imaginaţia într-un mod cât mai controlat, benefic. Sesizăm relaxarea globală, stare plăcută, având ca focar de iradiere centrul subtil energetic SWADHISTANA CHAKRA.

Articol preluat din Revista YOGA MAGAZIN

,

Navigare în articole

admin

Maestru în Reiki Usui, Reiki Tibetan, Karuna, Shambala..... Grand Minister (Melchizedek).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *