TREZIREA LUI KUNDALINI

 

 

TREZIREA LUI KUNDALINI

MIŞCĂRILE LUI KUNDALINI

Urcarea lui Kundalini prin fiecare chakră

Manifestările ridicării energiei Kundalini

 

Odată trezită Kundalini, trebuie condusă numai prin canalul central.

Energia KUNDALINI, trezită fiind, poate ascensiona de-a lungul celor trei canale: SUSHUMNA – central şi celelalte două încolăcite în jurul său – IDA şi PINGALA, care se unesc în AJNA CHAKRA. După explicaţiile tradiţionale, canalul drept are o funcţie de încălzire a corpului, în timp ce canalul stâng îl „răcoreşte”. În planul fiziologic, aceste trasee energetice corespund celor două sisteme nervoase, simpaticul şi parasimpaticul.

KUNDALINI trebuie condusă numai prin canalul central pentru a evita efectele secundare neplăcute şi uneori periculoase. În timpul ascensiunii, centrii de forţă (chakrele) devin activi.

În timpul mişcării sale ascensionale, KUNDALINI întâmpină impurităţi care sunt arse prin activitatea sa dinamică.

În scrierile sanscrite se menţionează trei blocaje majore, cunoscute ca „noduri” sau „GRANTHI-uri”. Aceste noduri sunt localizate în centrul sau regiunea anală (BRAHMA GRANTHI), în centrul inimii (VISHNU GRANTHI) şi în centrul dintre sprâncene (RUDRA GRANTHI).

Dar KUNDALINI poate fi blocată oriunde de-a lungul traiectoriei sale ascendente din cauza acumulării stresurilor. În ascensiune, KUNDALINI determină sistemul nervos central să se debaraseze de aceste blocaje. Odată blocajul dizolvat, KUNDALINI curge liber mai departe prin acel punct de stres.

După ce chakra Muladhara este bine activată, următorul pas este de a face Kundalini să pătrundă în Brahma granthi. Acesta este situat chiar deasupra chakrei Muladhara și sub chakra Swadisthana. (Dupa cum am vazut mai devreme, Granthi înseamnă nod.)

Brahma Granthi este legat de corpul fizic, în lumea de nume şi forme.
Vishnu Granthi este legat de corpul astral și de lumea emoțiilor.

 Rudra Granthi este legat de corpul cauzal și de gândire, idei, viziuni, și intuiții. Brahma Granthi este primul nod și se află în prima chakra, Muladhara. Brahma este creatorul acestei lumi de nume şi forme.

     Acesta este primul obstacol în calea creșterii în aspectul spiritual al individului, sau Jiva.    Acesta împiedică calea lui Kundalini de a începe să se miște spre centrele superioare.

Această lume de nume şi forme noi intră prin cele cinci organe de simț: ochi, urechi, nas, limba şi piele. Ambițiile și dorințele capcane ale minţii. Până nu se dezleagă acest nod nu se poate medita în mod eficient. Acest nod creează neliniște și împiedică mintea să se liniştească.  Prin practica Nadi shodhana, energia se ridică și se poate desface nodul. Odată străpuns nodul ce se află între chakra 1 şi 2, vor fi depăşite ataşamentele faţă de plăcerile simţurilor şi funcţionarea greoaie a minţii.

Vishnu Granthi este situat în zona „Anahata”, chakra inimii.  Acesta este următorul obstacol.  Domnul Vishnu este Domnul de conservare. Acest nod creează dorința de a păstra cunoștințe vechi, tradiții, instituții, și ordinele spirituale.  El produce „compasiune”, atașamentul față de cel Bun cosmic, și dorința de a ajuta oameni suferinzi, dorinţa de a crea organizații spirituale. Eliberarea de legăturile tradiționale care sunt adânc înrădăcinate în codul genetic, credința poate dezlega nodul Vishnu și realiza scopul planului divin.

Ego-ul individului se dizolvă aici și voința divină prevalează.  Nu este responsabil pentru informațiile din lumea de nume si forme, înțelege pe deplin natura sa iluzorie. Străpungerea acestui nod va ajuta omul să manifeste o stare de iubire necondiţionată însoţită de compasiune. Fixarea fiinţei la acest nivel poate duce la ataşament faţă de binele universal şi la o dorinţă puternică de a ajuta la eliberarea suferinţei umanităţii. Deşi unor persoane li se va părea că prin asta vor realiza fapte mari, de fapt ei se vor lega astfel de lumile inferioare.

 Rudra Granthi este situat în zona „Ajna” sau al treilea ochi.  Ultimul nod.  Nodul dintre chakrele 5 şi 6 se poate dizolva prin cunoaştere şi încredere. Egoul va începe să se dizolve şi va domina voinţa divină. Acest obstacol poate genera ataşamente faţă de puteri paranormale.

Când Kundalini urcă Vishuddha Chakra și ajunge în Ajna Chakra, este dincolo de cele cinci elemente: pământ, apă, foc, aer, și Akasha.  Când Kundalini ajunge la Ajna Chakra, omul este dincolo de tattvas sau de elemente.  Capcana de suişuri si coborâşuri emoţionale se termină. Cele „trei noduriˮ sunt acum dezlegate.

 (După trecerea de cea de a cincea chakra, Kundalini se mută la a șasea, unde tattvas fuziona în sursa lor, Maha Tattva.  Aici Ida și Pingala nadis se dezintegrează în nări (stânga , respectiv dreapta).  Canalele lunar și solar, Ida și Pingala sunt legate de timp.  După aceast plexis în Ajna Chakra, conştiinţa legată de timp se dizolvă, şi se stabilește în Infinit.  Acest nod se dezleagă, și Kundalini este capabilă să urce în chakra 7.

Depăşind cele trei noduri, omul poate atinge desăvârşirea spirituală. Când Kundalini ajunge la chakra creştetului, omul va simţi că nu mai poate rămâne în lumea fizică. Corpul cauzal este dizolvat în corpurile superioare iar fiinţa îşi pierde interesul pentru orice fel de dorinţă. Reîntoarcerea la viaţa propriu-zisă se va produce doar dacă persoana respectivă consideră că are o anumită misiune de împlinit pe Pământ. Atunci omul trebuie să preia o anumită karmă pentru că numai aşa poate trăi pe pământ.

Urcarea lui Kundalini prin fiecare chakră

Urcarea lui Kundalini începe de la baza coloanei vertebrale. Senzaţia este comparabilă cu un curent electric care parcurge coloana vertebrală. Coloana este percepută ca o rampă luminoasă, un neon care se aprinde şi se stinge alternativ.

Dacă psihicul este bine echilibrat, energia intră în nucleul fiecărei chakre şi se ridică din chakră în chakră, până în vârful craniului. Energia trebuie să urce direct în nucleul chakrei şi nu uşor la dreapta sau la stânga chakrei. Dacă alinierea este perfectă, se obţine doar bucurie, fericire şi starea de uniune.

Atâta timp cât energia Kundalini rămâne adormită în lăcaşul ei, persoana va fi interesată numai de manifestările fizice, grosiere şi impure, de lumea simţurilor şi a intereselor materiale. Mâncarea, somnul şi sexul vor motiva o astfel de persoană. Când energia Kundalini se va trezi, omul va deveni stabil, serios, responsabil, ferm. Atunci va începe să renunţe la ataşamentele de lumea fizică.

Dacă Kundalini se ridică prin prima chakra, karma cea mai grea este evacuată. Îţi dai seama imediat, deoarece personalitatea îşi pierde din greutate şi din partea gravă. Viaţa devine din ce în ce mai uşoară.

Dacă Kundalini urca până la nivelul celei de a doua chakre, corpul devine mai dens, spiritul mai jovial, începe să îţi placă să glumeşti, să râzi, fiinţa propagă bucurie în jurul ei. Ea dobândeşte de asemenea o cunoaştere ezoterică mai profundă. Perturbarea la nivelul chakrei a doua, persoana va avea trăiri erotice nestăpânite care pot fi confundate cu trăiri spirituale. Pericolul care pândeşte la acest nivel este subordonarea fiinţei la planul sexualităţii care poate conduce treptat la decăderea spirituală şi la probleme fizice şi mentale. Când Kundalini va pleca din chakra a doua, dorinţele sexuale exacerbate vor dispărea.

Dacă energia lui Kundalini îşi urmează calea până a treia chakra, devii mai energic, mai rezistent. Nu mai simţi nici foamea, nici oboseala. Perturbarea la nivelul plexului solar poate apărea o senzaţie permanentă de foame.

Primii trei centri subtili pun omul în legătură cu lumea fizică iar transcenderea lor înseamnă îndepărtarea de ataşamentele legate de lumea fizică. Când Kundalini se manifestă la nivelul unuia dintre cei trei centri inferiori, omul nu se poate bucura cu adevărat de stabilitatea şi concentrarea maximă a minţii. Mintea nu este eliberată de sclavia simţurilor şi de ataşamentele materiale, iar mentalul nu este purificat şi va oscila în tot ceea ce face.

Dacă energia urcă până la a patra chakra, se trăieşte iubirea necondiţionată, Divinitatea din sine, înţelepciunea, compasiunea. Când Kundalini atinge centrul inimii, întreaga perspectivă asupra lumii cât şi asupra propriei fiinţe se schimbă fundamental. Omul va începe să înţeleagă valorile lumilor subtile şi va percepe existenţa fiinţelor din invizibil. Ataşamentele faţă de simţuri aproape dispar, nevoile materiale se reduc foarte mult iar omul se dedică mai mult practicilor spirituale. În acest timp va fi plin de iubire şi de înţelegere faţă de ceilalţi, îşi va orienta mintea către Dumnezeu şi va căuta compania oamenilor cu credinţă şi ajutorul fiinţelor spirituale. Mintea sa va deveni stabilă şi uşor de concentrat. Însă anumite manifestări ale egoului tot vor exista, iar interesele materialiste pot opri ascensiunea lui energiei Kundalini sau pot chiar determina coborârea acesteia către chakra rădăcină.

Chakra a cincea cea activată de Akasha, acolo unde sunt păstrate memoriile Akashice, acolo unde se află toate depozitele băncilor memoriale, este posibil să îţi aminteşti memoria karmică, adică toate vieţile trecute.

Acesta este cazul ideal, când energia kundalini trece exact prin centrul fiecărui chakre. Dar dacă ea începe să urce şi persoana nu este pregătită, energia în loc să urce în linie dreaptă, va vira la dreapta sau la stânga şi datorită acestei gravitaţii karmice, traiectoria finală va fi în funcţie de rezultanta forţelor. Una urca spre centru iar alta trage în toate părţile. Energia nu se va mai afla exact în axul central şi efectele vor fi diferite, după cum focul deviază la dreapta sau la stânga. Aceste forţe care deviază sunt numite Shakti. Bineînţeles că nu este vorba de Shaktipat, harul gurului; este o energie emoţională, nu este Kundalini. Kundalini este întotdeauna dreaptă, centrală. Shakti este o energie unghiulară, deviată. Când energia urcă în linie dreaptă, personalitatea este calmă, senină, netulburată. Dimpotrivă, când se manifestă energia Shakti unghiulară, persoană va prezenta semne psihofiziologice uneori greu de stăpânit. Individul va fi agitat, nu va mai putea sta locului, nici nu se va mai putea odihni.

Dacă Kundalini deviază la dreapta în prima chakra, îi provoacă individului sentimente de angoasă, deprimare, hipersensibilitate. Dacă deviază la stânga, îi stimulează dorinţa.

Dacă Kundalini deviază la a doua chakra la dreapta, va cauza senzaţii de vertij şi individul va fi dispersat, împrăştiat în el însuşi. La stânga, energia îl va face pe individ dependent, bulimic. El riscă să bea şi să mănânce neîncetat, fără măsură.

Dacă kundalini deviază pe a treia chakră la dreapta, generează dorinţa de dominare asupra unei alte persoane, iar la stânga, dominarea vizează pe toţi ceilalţi, grupuri întregi.

În chakra a patra, spre dreapta, persoana va deveni avidă de bani, la stânga se va privilegia iubirea carnală, sexuală în defavoarea iubirii sublime.

Este dificil de ajuns la chakra a cincea. Aici Kundalini deviază greu în Shakti. Totuşi dacă se produce deviaţia, la dreapta, persoana va avea o senzaţie de lipsă de siguranţă iar la stânga va fi nehotărâtă, în stare de labilitate psihologică. Când Kundalini ajunge la chakra gâtului, respiraţia devine lentă şi mai puţin intensă datorită faptului că mintea devine calmă şi interiorizată. Pot apărea mari capacităţi oratorice.

Când energia Kundalini ajunge la al treilea ochi, persoana va avea un bun control asupra sa. Omul va deveni conştient de Sinele său Suprem şi detaşat de propriul trup. De la nivelul chakrei al treilea ochi, energia Kundalini complet trezită nu mai poate coborî. Întregul efort al persoanei şi toată aspiraţia sa va fi dedicată realizării lui Dumnezeu.

De abia când energia Kundalini atinge chakra creştetului omul îşi câştigă liniştea şi pacea mult visată. Ridicarea completă a lui Kundalini apare însă foarte rar, în marea majoritate a cazurilor această energie se ridică parţial.

Este fundamental NECESAR, ca Kundalini să fie ghidată prin centrul fiecărei chakre, prin canalul central. În momentul în care Kundalini atinge vârful craniului, restul corpului va fi cvasi-lipsit de energie, astfel că extremităţile mâinilor şi picioarelor vor deveni reci ca ale unui cadavru.

Mișcarea lui Kundalini Shakti

Kundalini se poate deplasa în diverse moduri, în funcţie de elementul predominant (tattwa) din persoană. Poate fi ca o mişcare de furnică; O senzație târâtoare se resimte la nivelul coloanei vertebrale când elementul Prithvi, pământ, este dominant. O senzaţie de înţepături care apar în coloana vertebrală (atunci când elementul pământ este dominant). Senzaţia este concentrată în partea de jos a coloanei vertebrale.

A doua mişcare seamănă cu mişcarea unei broaşte care sare, se opreşte şi sare iar în interiorul coloanei vertebrale. În acest caz, elementul apă este predominant. O senzatie pulsatilă este, de asemenea, simțită, când puternică, când slabă. Uneori, apar vagi senzaţii de greaţă.

A treia mişcare seamănă cu a unui şarpe. O căldură excesivă sau de foc, de incendiu, se propagă în zona ombilicului şi stomacului, atunci când elementul foc, Agni, este dominant. Senzaţia este aceea de foc viu care se ridică în coloana vertebrală. Senzația de creștere a unui râu de foc la nivelul coloanei vertebrale este experimentat. În elementul foc, Kundalini este trăită uneori că o energie arzătoare teribilă.

A patra mişcare este aceea a unei păsări. Un sentiment de levitaţie, luminozitate, imponderabilitate, de uşurime, de lipsă de greutate sau de plutire se resimte la nivelul coloanei vertebrale când elementul Vayu, aerul este dominant. Mişcarea este regulată, şi se face deseori simţită în regiunea inimii. O viziune de lumină poate fi experimentată în regiunea inimii, sau o senzație de rece la nivelul coloanei vertebrale poate fi simțită.

Mișcare asemănătoare maimuței: Un sentiment de sărituri este experimentat atunci când elementul spațiu/eter akasha este dominant. Cea de a cincea mişcare este aceea a maimuţei care sare. Akasha/ elementul eter, ultimul element este atunci dominant. În această stare, Kundalini se deplasează cu o asemenea forţă încât mai multe chakre sunt traversate dintr-o singură mişcare. În akasha, mişcarea nu este atât de constantă ca în elementul pământ, nici atât de fluidă că în elementul apă, nici atât de arzătoare ca în elementul foc, nu ca la focul terifiant. Este ca un uragan, ca o furtună, și care atinge instantaneu ultimul centru, pe cel de al şaptelea, din vârful capului.

Când KUNDALINI se ridică către creştet este experimentată beatitudinea şi este percepută o lumină foarte intensă. Lumina care însoţeşte trezirea lui KUNDALINI este una din constantele experienţei spirituale revelate de misticii tuturor tradiţiilor religioase.

Gopi Krishna: „Ori de câte ori îmi îndrept ochiul cunoaşterii mentale către fiinţa mea interioară, percep invariabil o lumină intensă înăuntrul şi în afara capului, într-o continuă şi constantă vibraţie, ca şi cum o substanţă strălucitoare şi extrem de subtilă ar urca pe coloană şi s-ar răspândi în şi dincolo de craniu, umplându-l şi înconjurându-l cu o radiaţie indescriptibilă”.

Swami Narayanananda a realizat o listă cronologică a simptomelor:

  1. Există o ardere puternică, mai întâi de-a lungul spatelui şi apoi în întreg trupul.

  2. Intrarea lui KUNDALINI în canalul central spinal numit SUSHUMNA este însoţită de durere. Swami Narayanananda face chiar o menţiune specială prin care atenţionează că niciunul dintre fenomenele perturbatoare nu trebuie să fie luat drept semn de boală.

  3. Când KUNDALINI atinge inima se pot înregistra palpitaţii.

  4. Poate apărea o senzaţie de furnicături prin degete şi uneori întregul trup începe să tremure. Urcarea percepută pe spate înspre creştet poate fi simţită uneori ca târârea înceată a unei furnici, ca mişcarea sinuoasă a unui şarpe, alteori ca ţopăitul din loc în loc al unei păsărele, ca înaintarea lentă a unui peşte printr-o apă liniştită sau ca saltul unei maimuţe pe o creangă îndepărtată.

Gopi Krishna, un indian cu minte de occidental şi un trăitor direct al trezirii lui Kundalini, scrie:

Primul efect al trezirii lui Kundalini este un mai mare şuvoi de prana ce curge pe coloana vertebrală şi intră în creier, conştiinţa omului fiind îmbăiată în lumină şi efecte luminoase. Al doilea efect resimţit este o stimulare crescută a organelor reproducătoare, simultan cu atragerea secreţiilor sexuale pe coloană în sus (ojas), care la intrarea în creier oferă senzaţii extatice. Şi iată conexiunea dintre ele: transmutarea secreţiilor sexuale în energie şi sublimarea lor pe coloană în sus, nu numai spre creier, ci şi spre organele interne, este de fapt un mecanism de protecţie care pregăteşte ţesuturile (în special nervii) pentru a suporta „tornada” de energie foarte concentrată. Dacă transmutarea nu are loc (ceea ce în practică chiar se întâmplă uneori, din păcate, fie din cauza exceselor sexuale, fie a bolilor venerice ori altor motive necunoscute), celulele nervoase sunt iritate şi provoacă gânduri haotice, comportament bizar, simptome de boală mintală.

Prin urmare, trezirea lui Kundalini este cauza, iar sublimarea energiei sexuale, efectul colateral. În această condiţie ieşită din comun (şi doar în intervalul ridicării masive a „energiei şarpelui”), activarea sporită a gonadelor nu are ca scop biologic întreţinerea de relaţii sexuale, ci doar folosirea momentană de către corp a energiei lor în alte scopuri bioenergetice.

 

Manifestările ridicării energiei Kundalini

Tremurături involuntare ale corpului, sentimente de bucurie şi beatitudine, senzaţii de frig în organism, senzaţii de căldură pe coloana vertebrală, perceperea unor puternice flash-uri de energie, furnicături în corp sau, mai ales, pe coloană, sentimente de confuzie şi incertitudine, schimbări bruşte de stări lăuntrice, stări de somnolenţă şi ameţeală, stări de fericire, perceperea de sunete şi culori subtile, trezirea intuiţiei şi a creativităţii la un nivel mult mai înalt.

Efectele nedorite pot apărea în cazul unor persoane care nu s-au purificat suficient: migrene, presiune şi dureri de cap, depresie, oboseală, teamă, atac de panică, frica de a muri, tulburări mentale, spasme musculare şi insomnie, bruşte schimbări de greutate a corpului, dureri de ceafă sau de spate, transpiraţie şi mucozităţi, nevoie de a căsca des, lipsă de control al emoţiilor, dureri de ochi, cap, coloană ce pot apărea şi dispărea brusc, acolo unde Kundalini întâlneşte blocaje.

Mai pot apărea:

Respiraţie neobişnuită

Paralizia – În timpul meditaţiei profunde, corpul rămâne uneori încremenit într-o anumită poziţie.

Senzatii de mâncărime

Senzaţii de cald şi rece

Lumini interne şi viziuni – Swami Muktananda aminteşte de viziunea unei lumini roşii de mărimea corpului, a punctelor albe şi negre şi a „perlei albastre”, de forma unui bob de linte, în care el vedea matricea universală.

Sunete interioare

Durere

Emoţii neobişnuite sau extreme

Distorsiunile procesului gândirii – Gândirea poate fi accelerată, încetinită sau chiar inhibată. Gândurile pot părea dezechilibrate, ciudate sau iraţionale. Omul se poate simţi în pragul nebuniei

Sentimentul de detaşare

Sentimentul de disociere

Privire focalizată (unificată) – Swami Mukatananda spunea, referitor la acest aspect, că privirea i s-a orientat gradat în sus şi s-a focalizat în Akasha din Sahasrara, după care ochii lui vedeau ca unul singur, în loc să vadă separat.

Experienţa „trupului mare”

Experienţe de decorporalitate

Percepţii psihice – Capacitatea de a obţine informaţii prin alte căi decât cunoscutele senzaţii fizice este frecvent întâlnită la persoanele la care energia Kundalini este activă.

Trezirea lui Kundalini va determina schimbări pozitive atât la nivelul corpului fizic cât şi la nivelul corpurilor subtile.

Extras din „Trezirea și ascensiunea lui Kundalini” – Prema

Navigare în articole

admin

Maestru în Reiki Usui, Reiki Tibetan, Karuna, Shambala..... Grand Minister (Melchizedek).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *