Exerciţii de respiraţie abdominală
Respiraţia abdominală aduce mai multă energie, Qi, în organism, calmează și relaxează. Se absoarbe mai mult oxigen şi se elimină mai multe materiale uzate cu fiecare respiraţie. Respiraţia abdominală poate să reîntinerească funcţiile şi organele întregului corp. Îmbunătăţeşte eliminarea toxinelor, stimulează funcţionarea aparatului cardiovascular, înlătură emoţiile negative.
Anumite tensiuni, emoţii uitate sau „îngropate” pot genera în corpul fizic senzaţii de strangulare, durere, crampe, înţepături, dar pot fi eliminate prin respiraţia abdominală profundă.
Fumătorii pot folosi respiraţia abdominală pentru detoxifierea plămânilor. Deasemenea respiraţia abdominală ajută celor care vor să slăbească fără efort.
Prin respiraţia abdominală, abdomenul se măreşte spre exterior, în laterale precum şi spre coloana vertebrală, simțindu-se circulația respiraţiei de sus până jos în zona pelviană şi în sus, până în vârful plămânilor.
În timpul respiraţiei abdominale nu este implicată și mișcarea pieptului, doar cea a abdomenului.
Se inspiră numărând până la 7, se ţine respiraţia o secundă, se expiră numărând până la 7, se ţine respiraţia o secundă (7-1-7-1). Se pot efectua trei seturi a câte 10 cicluri, cu pauză de un minut între seturi.
Tehnica realizării respiraţiei abdominale
Stați întinși pe spate cu fața în sus, închideți ochii, relaxați-vă corpul. Observați-vă respiraţia un timp, fără a interveni în procesul ei, fără a o controla.
Puneți mâna dreaptă pe abdomen, chiar deasupra buricului, şi mâna stângă pe centrul pieptului. Mâna dreaptă se va mişca în sus odată cu inspiraţia şi în jos odată cu expiraţia. Mâna stângă nu ar trebui să se mişte odată cu respiraţia.
Abdomenul nu trebuie să fie încordat. Nu forţați mişcarea abdominală în niciun fel. Nu dilatați cutia toracică, nu mişcați umerii. Doar abdomenul se dilată şi se contractă.
Respirați încet şi adânc. Inspirați cât mai mult posibil, fără a dilata cutia toracică, simțind cum abdomenul se dilată. La sfârşitul inspiraţiei buricul va fi în cel mai ridicat punct.
Odată cu expiraţia, diafragma se va mişca în sus, iar abdomenul va coborî. La sfârşitul expirației abdomenul va fi contractat şi buricul va fi comprimat către coloana vertebrală.
Exersați astfel timp de 10 minute.
Exerciţiu Qi Gong de respiraţie abdominală combinat cu Reiki
Dacă vă simţiţi stresaţi, supăraţi sau obosiţi, prin acest exerciţiu vă puteţi revitaliza.
Efectuați acest exerciţiu o dată dimineaţă şi o dată seara timp de câteva săptămâni.
Stați în şezut sau întins pe jos, picioarele apropiate, relaxaţi-vă, goliți-vă mintea de gânduri, frecaţi-vă palmele cu putere (dacă aveţi gradul 2 în Reiki aplicați simbolurile în fiecare palmă).
Puneţi o palmă (stânga pentru bărbaţi şi dreapta pentru femei) pe punctul Hara, la 4 degete sub buric, cealaltă palmă deasupra celeilalte.
Deschideţi gura uşor, apăsaţi cu palmele delicat şi lin către interiorul abdomenului. Expiraţi numărând până la 6.
Țineţi apăsat numărând până la 2.
Expiraţi pe apăsare şi inspiraţi pe eliberare. Concentraţi-vă pe apăsare şi eliberare, uitând că respiraţi.
Procesul acesta de apăsare, ținere, eliberare, ținere, se numeşte „unitate de respiraţie.” Repetaţi acest proces de 10 ori.
(Puteți vizualiza energia negativă cum iese din corp şi cum energia pozitivă intră, pe eliberare.)
Lăsaţi apoi mâinile jos pe lângă corp, închideţi ochii și bucuraţi-vă de starea obținută pentru cel puţin cinci minute.
La încheierea exercițiului, frecaţi-vă palmele una de alta şi „spălaţi-vă” pe faţă cu ele.
Deschideţi ochii şi mișcați-vă, faceţi câţiva paşi.
Respiraţia Conştientă
Respiraţia reprezintă o punte între corp şi suflet, între uman şi divin, între vizibil şi invizibil iar dacă respiraţia nu decurge într-un mod natural şi echilibrat, conexiunea între divin şi uman se întrerupe, ceea ce duce la apariţia blocajelor energetice, care pot genera afecţiuni ale corpului, minţii şi spiritului.
Respiraţia conştientă are rolul de a restabili echilibrul întregii fiinţe – trup, minte şi suflet/spirit, ajutând astfel, în a vă manifesta și exprima liberi, fără presiuni sau limitări exterioare. Prin eliminarea blocajelor, prin respiraţia blândă, cu o stare de compasiune, acceptare şi iubire, are loc reintegrarea şi revenirea la propriul Sine.
Exerciţiu
Într-o cameră în care nu riscați să fiți deranjați, întindeți-vă pe spate pe o suprafaţă nu foarte tare, cu picioarele de întinse şi uşor depărtate.
Relaxați-vă corpul.
Mențineţi atenţia pe respiraţie, aşezați palmele pe abdomen, în zona ombilicului (stânga sub dreapta pentru bărbaţi şi dreapta sub stânga pentru femei).
Inspirați lin pe nas şi apoi expirați uşor. Inspirați apoi adânc şi profund până în zona abdomenului, care se ridică şi coboară cu fiecare respiraţie.
Nu forţați respiraţia.
Cu mintea și inima deschisă conștientizați procesul respirației: inspirul, expirul, traseul aerului, sunetul, simțirea…
Efectuați respiraţia conştientă, pentru început, timp de 10-15 minute, o dată sau de două ori pe zi, iar după o perioadă de practică puteţi prelungi perioada de practică.
Această respirație se poate face în timp ce mergeți sau când stați în picioare.
Uniune Spirituală