T R A T A K AM
BAHIRANGA TRATAKAM
TRATAKAM înseamnă de fapt, în limba sanscrită, „a privi într-un mod focalizat şi susţinut” (un mic punct, Luna plină, bilă de cristal, vârful nasului, lumânare). Obiectul cel mai des utilizat este flacăra unei lumânări, deoarece, chiar şi după ce am închis ochii, impresia vizuală a flăcării mai rămâne încă în mintea noastră pentru o perioadă de timp destul de lungă. Astfel este facilitată practica lui ANTARANGA TRATAKAM, adică fixarea interioară a privirii.
În practica ezoterică a tehnicii TRATAKAM, se priveşte fix un anumit obiect până când forma sa subtilă ajunge să se reveleze în faţa ochilor noştri închişi sau deschişi. În momentul în care fenomenul se declanşează, această „formă subtilă” se manifestă sub forma apariţiei unor „franjuri subtile” sau, altfel spus, iradieri luminescente în jurul obiectului respectiv; în anumite situaţii, ele (franjurile) prezintă anumiţi curenţi coloraţi de natură subtilă care nu coincid neapărat cu culorile pe care obiectul le are în realitatea fizică.
În general, scopul fixării ochilor asupra unui obiect exterior este, în cazul practicii YOGA, trezirea şi dezvoltarea unei viziuni interioare care va putea fi apoi ferm stabilizată prin oprirea absolut completă a mişcărilor ochilor şi, totodată, a agitaţiei minţii. Prin urmare, oprirea mişcărilor ochilor, nemişcarea lor sau, altfel spus, fixarea privirii atrage după sine, în mod automat, o fixare, o oprire, o încremenire a minţii şi, automat, a fluxului mental. Acesta este de fapt efectul esenţial al tehnicii TRATAKAM.
TRATAKAM este o foarte bună pregătire pentru meditație.
Flacăra lumânării ne pune în rezonanţă cu energia subtilă a focului, TEJAS TATTVA. Acest procedeu, dacă este aplicat în mod consecvent, poate să genereze veritabile minuni în fiinţă, în sensul unei translaţii gradate către un nivel superior de conştiinţă, stare care va fi resimţită precum o adevărată renaştere.
Trebuie să eliberăm orice așteptare a unor anume rezultate. Intenţionăm să experimentăm tratakam așa cum este și nimic mai mult.
BENEFICII
Corectează slăbiciunile și defectele ochilor. Mental, crește stabilitatea sistemului nervos, înlătură insomnia, opreşte agitaţia minţii, relaxează chiar şi mintea cea mai tulbure.
Favorizează consolidare a ochilor, îmbunătăţirea memoriei, dezvoltarea concentrării, crează voință puternică și stimulează chakra Ajna. Echilibreaza sistemul nervos, elimină tensiunile interioare, anxietatea, depresia.
Trataka poate fi practică pe o bază regulată, de zi cu zi sau poate fi utilizată pentru dintre perioadele de timp pentru stabilizarea minții. Dacă se practică în mod regulat se dezvoltă puterea de concentrare. Acest lucru trezește abilitățile noastre interioare, care ajută la îmbunătăţirea vieții noastre.
În cazul unor afecțiuni oculare, cum ar fi miopie, astigmatism și chiar simptome timpurii ale cataractei sau epilepticii, nu ar trebui să practice pe flacără, ar trebui să aleagă un obiect fix sau un punct negru.
CÂND este cel mai bun moment al practicii?
Cel mai bun moment al practicii este după asane și pranayama, și înainte de meditație.
Dimineața devreme cu stomacul gol.
Ideal ar fi practica într-o cameră întunecată.
Durata practicii timp de 15 minute este suficientă.
TEHNICA PE SCURT:
Decideţi în avans cât de mult aţi dori privirea flacării. La început, 30, 45, sau 60 de secunde este un timp realist. Inițial va fi dificil să se privească flacăra fără să se clipească mai mult de câteva momente, acest lucru va deveni mai ușor cu practica în mod evident.
Stați într-o poziție confortabilă, de preferință, o asana de meditație, într-o cameră întunecată, spatele drept și umerii relaxaţi. Se pune o lumânare aprinsă, pe nivel cu ochii, la o distanță de 1-1,5 m.
Interiorizaţi-vă, închideţi ochii pentru a linişti mintea. Când sunteţi pregătiți, deschideți ochii și priviţi cu atenție la punctul cel mai luminos, centrul albastru al flăcării. Cu practica ar trebui să se poată privi, pentru câteva minute flacăra, fără să se clipească. Este posibil să apară unele distorsiuni ale vederii. Asta este normal. Să se păstreze o atenţie constantă și să se reziste impulsului de a clipi.
Continuaţi să priviţi flacăra cu concentrația totală. Privirea trebuie să fie absolut fixă pe un singur punct (punct albastru). De îndată ce ochii devin obosiţi sau în cazul în care aceştia încep să lăcrimeze, să închid pentru a-i relaxa. Nu se misca corpul. Cu ochii închişi ar trebui să vedeţi clar imaginea flăcării sau o culoare. De îndată ce aceasta începe să se estompeze, deschideţi ochii din nou și continuaţi să vă concentraţi pe flacăra lumânării flacăra exterioare. Priviţi flacăra fără să clipiţi atâta timp cât puteți.
Se repetă același Trataka interior și exterior timp de 10 până la 15 minute, fără a mişca ochii. De exemplu, se poate concentra asupra flăcării pentru, să zicem, zece minute și apoi să se închidă ochii timp de cinci până la zece minute și urmăriți flacăra în „ochii minții” până începe să se disipeze.
La sfârșitul celei de a treia rundă, frecaţi mâinile viguros, până se încălzesc, apoi acoperiți ochii cu palmele făcute căuș și lăsați ochii se relaxeze în întunericul liniștitor. Această practică se numește palming.
Se spală fața și ochii cu apă curată normală. Acest lucru va oferi relaxare pentru ochi și pleoapelor, mușchilor.
TEHNICA DE EXECUŢIE
Ca și în cazul meditației standard se alege un loc în care să nu fim deranjaţi.
În prealabil, se recomandă ca să închidem toate uşile şi ferestrele încăperii în care ne aflăm, pentru a nu exista curenţi de aer care să mişte flacăra. Este de preferat, de asemenea, să se folosească o lumânare din ceară de albine, pentru că flacăra acesteia nu îşi schimbă des culoarea şi nu pâlpâie.
Ne aşezăm într-o postură de meditaţie, spatele fiind perfect drept.
Ne relaxăm profund din punct de vedere fizic, psihic şi mental, închidem ochii şi realizăm starea de calm şi linişte interioară, la fel ca la orice altă tehnică de meditaţie. În continuare, ne pregătim din punct de vedere lăuntric pentru a ne menţine corpul perfect nemişcat pe întreaga durată a acestei tehnici. Ochii nu trebuie să se mişte absolut deloc. Ei se vor menţine în permanenţă fixaţi asupra aceleiaşi zone a flăcării lumânării, TRATAKAM.
Flacăra lumânării trebuie să fie plasată exact la nivelul ochilor, la o distanţă de aproximativ 100-150 cm de noi. Respectiva lumânare trebuie aşezată astfel încât axul privirii (linia imaginară care porneşte dintre cei doi ochi şi este paralelă cu suprafaţa podelei camerei în care ne aflăm) să intersecteze exact flacăra lumânării (ca în imagine).
Odată realizată starea de receptivitate faţă de energiile superioare, benefice, cosmice, consacrăm lui Dumnezeu în mod necondiţionat fructele acestei tehnici de focalizare a privirii asupra flăcării lumânării.
Imediat după aceea deschidem ochii şi ne fixăm privirea asupra părţii centrale a flăcării lumânării, cea aflată chiar deasupra fitilului, zona albastră.
Vom urmări apoi să păstrăm din acel moment ochii pe cât posibil perfect nemişcaţi, fără a mai clipi absolut deloc. Dacă totuşi ochii au obosit sau ne dor, coborâm foarte uşor pleoapele. Nu vom închide complet ochii decât în situaţia în care vom simţi că este absolut necesar să facem aceasta. Pe întreaga durată a realizării tehnicii urmărim să păstrăm o stare din ce în ce mai profundă de vid mental, detaşându-ne imediat de orice gând parazit care ar putea surveni, păstrăm în permanenţă o atitudine de martor detaşat şi tăcut.
Rămânem astfel nemişcaţi, ochii fiind ferm fixaţi pe flacăra lumânării, fără a clipi, pe cât posibil, absolut deloc. Se va începe cu antrenamente în care vom privi astfel flacăra lumânării timp de maxim 10-15 minute, o dată sau de două ori pe zi.
Atunci când vom fi capabili să ne fixăm privirea, fără a clipi, timp de minim 10 sau 15 minute, vom sesiza că flacăra lumânării pe care o privim este înconjurată de multe alte lumini de o intensitate mai scăzută.
Chiar şi în această situaţie, privirea nu trebuie să fie deviată de la punctul luminos central iniţial ce reprezintă flacăra propriu-zisă a lumânării. Când, în final, vom ajunge să nu mai vedem – datorită stării de identificare perfectă, nimic altceva decât lumina asupra căreia ne focalizăm intens mental şi vizual, putem considera că am atins succesul în execuţia lui TRATAKAM. Totuşi, măiestria completă în realizarea acestei tehnici va fi obţinută doar în momentul în care vom fi capabili să simţim strălucirea acelei lumini exterioare ce ne iluminează lăuntric, beatific şi copleşitor, întreaga noastră fiinţă. Totodată apare o stare în care lumina exterioară este transfuzată şi asimilată în mod tainic în fiinţa noastră şi, din punct de vedere subtil, chiar se poate intra într-o stare de rezonanţă profundă cu energiile luminii care astfel vor fi atrase în fiinţa noastră şi vor genera transformări extraordinare.
În finalul tehnicii închidem ochii şi rămânem focalizaţi asupra impresiei de natură subtilă pe care a lăsat-o flacăra lumânării în spaţiul conştiinţei noastre, spaţiu care se desfăşoară în zona din mijlocul frunţii, în plan subtil, ca un ecran pe care cel de-al treilea ochi, AJNA CHAKRA, „poate vedea” diferitele manifestări de natură subtilă. Odată ce am reuşit să stabilizăm această imagine subtilă, o vom studia lăuntric privindu-i cât mai atent forma şi culoarea. Uneori este posibil să nu mai vedem lumina, ci doar o formă de o culoare chiar mai închisă decât culoarea indigo ce caracterizează spaţiul subtil AKASHA-ic al conştiinţei, CIT AKASHA. Continuăm această focalizare interioară timp de aproximativ 5-10 minute.
Cele mai bune momente de practică a acestei tehnici sunt atât cele din timpul dimineţii, înainte de răsăritul soarelui, cât şi cele din timpul serii sau al nopţii, când flacăra lumânării rămâne singura sursă de lumină din încăpere, concentrarea mentalului asupra ei se va realiza mult mai uşor pe perioade lungi de timp.
În cadrul programului spiritual, TRATAKAM se va efectua întotdeauna după realizarea atitudinilor posturale (a ASANA-elor) şi după exerciţiile de control al suflului respirator PRANAYAMA, însă înainte de tehnica de LAYA YOGA.
Atunci când simţim o tensiune neplăcută în zona ochilor, se recomandă să conştientizăm faptul că inspirăm şi expirăm, din punct de vedere subtil, prin zona din mijlocul frunţii, AJNA CHAKRA. În final, după ce am închis ochii şi ne fixăm lăuntric mentalul asupra imaginii remanente, menţinem aceeaşi priză de conştiinţă asupra suflului subtil. Inspirăm şi expirăm energie eterică prin zona din mijlocul frunţii şi direcţionăm această energie exact către flacăra lumânării proiectată imaginativ în spaţiul conştiinţei noastre, CIT AKASHA.
Mulțumesc, cu recunoștință! Zi frumoasă și luminoasă!