Energizarea zonelor epuizate
Există multe tehnici de energizare. Una dintre tehnici este vindecarea pranică. După ce ţi-ai scanat aura de perturbări energetice pe care după aceea le-ai măturat, trebuie să-ţi umpli din nou aura, acum curată, cu prana proaspătă. Poţi accelera însă procesul de vindecare a corpului prin energizare, metoda specifică vindecării pranice de a genera cantităţi impresionante de prana superioară calitativ şi de a o direcţiona apoi în mod conştient prin tot corpul tău. Energizarea este a treia tehnică de manipulare a energiei.
Principiile de bază ale energizării prin tehnica pompei de apă
Sistemul de energizare din vindecarea pranică uneşte trei tehnici de generare externă a pranei – respiraţia pranică, tehnica chakrală şi invocaţia divină – într-o metodă optimă, tehnica pompei de apă.
Tehnica pompei de apă este o tehnică optimă din patru motive:
– se învaţă uşor. Poţi să o deprinzi şi să o faci să funcţioneze în două săptămâni;
– se bazează în primul rând pe intenţie şi pe o formă acceptabilă a tehnicii. Nu ai nevoie de deprinderi desăvârşite de vizualizare pentru a o folosi în mod eficient;
– extrage prana din nesfârşitele resurse ce se găsesc în aer, soare şi pământ. Nu trebuie să-ţi epuizezi resursele tale finite de prana;
– utilizează toate cele trei metode de extragere externă a pranei. Vei obţine astfel cantităţi maxime de energie.
Tehnica pompei de apă începe cu invocarea îndrumării divine şi a capacităţii de asimilare şi utilizare adecvată a darului reprezentat de energia vindecătoare. Este ceea ce numim invocaţia divină. Apoi îţi stabileşti intenţia de a atrage prana printr-o chakra-sursă şi de a o emana din chakra mâinii proiectoare către ţintă. Se numeşte tehnica chakrală. În sfârşit, foloseşti ritmul şi retenţia în timpul respiraţiei pentru a-ţi spori capacitatea de generare a energiei. Este, de fapt, respiraţia pranică. După aceea, îţi foloseşti intenţia şi capacitatea de vizualizare pentru a proiecta prana la adâncimea dorită şi cu culoarea adecvată. Despre prana colorată vei învăţa în următorul capitol.
Poziţia corectă a mâinii pentru energizare
Poziţia corectă a mâinii pentru energizare este asemănătoare cu cea folosită la măturare şi scanare: braţele relaxate, depărtate puţin de corp, şi încheieturile, de asemenea, relaxate. Mâna receptoare are palma îndreptată în sus, întinsă puţin înainte spre exteriorul corpului. Mâna proiectoare are palma îndreptată puţin în faţă, în aşa fel încât chakra palmei să fie pe direcţia ţintei (fig. 1). Prana poate fi proiectată pe o distanţă semnificativă. De fapt, tehnica poate fi folosită pentru vindecarea la distanţă, unde vei lucra pe imaginea vizualizată a unei persoane ce nu se află în aceeaşi cameră cu tine. Deocamdată însă, păstrează o distanţă de 10-15 cm până la ţintă.
La măturare, roteai mâna în sens invers acelor de ceasornic pentru a elimina energia impură. La energizare vei mişca mâna în sensul acelor de ceasornic, ceea ce atrage energia. Acelaşi principiu este folosit şi în acupunctura. Terapeutul roteşte acele în sensul acelor de ceasornic pentru a „fortifica şi tonifia”, şi în sens invers acelor de ceasornic pentru a „înlătura sau debloca” un canal energetic. Vei folosi aceeaşi metodă de determinare a sensului acelor de ceasornic ca şi atunci când l-ai determinat pe cel invers: plasezi sau îţi imaginezi un ceas cu faţa spre exterior, aşezat pe partea corpului pe care lucrezi, apoi urmezi mişcarea acelor ceasului cu mâna. Regula se aplică atât în cazul lucrului cu corpul tău fizic, cât şi cu o vizualizare a corpului tău.
Măturarea înainte de energizare
Vei mătura întotdeauna înaintea energizării, chiar dacă zona este congestionată sau epuizată. Măturarea curăţă energia impură reziduală şi ajută la pregătirea zonei pentru a absorbi prana proaspătă.
Este ca şi cum ai curăţa rana înainte de a pune un pansament nou şi de a aplica medicamente proaspete.
Niciodată nu o vei curăţa îndeajuns.
Cât trebuie să dureze energizarea ?
După ce vei fi tot mai priceput, te vei putea baza pe capacitatea ta de a scana şi simţi nivelul potrivit de prana. Atunci când vei simţi puţină respingere dinspre zona sau chakra energizată, sau că prana din zona deficientă a ajuns la un nivel în care se confundă cu conturul anatomiei energetice din apropiere, ai terminat energizarea. Probabil îţi vei dezvolta o intuiţie care să te anunţe: „Prana e suficientă”. Atunci când lucrezi cu alte persoane, te poţi baza pe spusele lor ulterioare. Dacă, de exemplu, energizezi chakra frontală a plexului solar a unei persoane, iar ea îţi spune că simte greutate în piept sau că-şi simte pieptul strâns, ai energizat prea mult. Remediul este simplu: mătură prana în plus până ce ajunge la nivelul potrivit în raport cu anatomia energetică din apropiere. Totuşi, până ce îţi vei dezvolta un astfel de nivel de experienţă şi sensibilitate, bazează-te pe următoarea regulă: energizează atât cât ţin cinci-şapte cicluri de respiraţie pranică pentru afecţiuni simple, cum ar fi uşoare dureri de cap, şi 10 sau mai multe cicluri de respiraţie pranică pentru cazuri mai dificile, cum ar fi o luxaţie gravă. Scanează periodic în timpul energizării pentru a determina dacă zona este saturată înainte să atingi numărul recomandat de respiraţii.
Stabilizarea pranei proiectate
Prana este fluidă, iar cea proiectată recent este deosebit de fluidă, aşa că trebuie să o stabilizezi pentru a fi sigur că rămâne pe direcţia proiectării. După completarea unei tehnici de energizare, atunci când eşti mulţumit de saturaţia unei zone ce fusese deficientă, stabilizează prana în două moduri: fie îţi formezi de trei ori intenţia ca prana să rămână acolo şi să se „stabilizeze”, fie te vizualizezi pictând zona sau chakra cu albastru deschis. (exemplu, prana albastră are un efect de micşorare, încetinire sau inhibare.) Poţi pur şi simplu să-ţi imaginezi că îţi scufunzi mâna într-un recipient cu vopsea albastru-deschis şi apoi faci trei pase delicate deasupra zonei.
Exerciţii de energizare progresivă
Chiar dacă doar exersezi actul energizării, trebuie să energizezi numai zonele pe care, în urma scanării, le-ai găsit lipsite de prana. Dacă proiectezi prana într-o zonă deja curată şi saturată, poţi da naştere unei congestii. Iar dacă proiectezi energie într-o zonă sau chakra deja congestionată, poţi agrava şi mai mult problema respectivă.
Tehnicile de energizare prezentate aici sunt puternice, aşadar până şi un începător în ale vindecării poate proiecta prana.
Oamenii de la care obţii permisiunea să exersezi trebuie să aibă deficienţe energetice identificabile. Dacă nu ai o persoană ca subiect şi nici nu ai deficienţe energetice, poţi totuşi să exersezi şi să înveţi energizarea proiectând prana într-o siluetă umană vizualizată sau pe un perete, ori pe o ţintă de hârtie agăţată pe perete.
Iată secvenţa exerciţiilor de energizare progresivă:
-
proiectarea simplă: practicarea vizualizării;
-
energizarea zonelor sau chakrelor epuizate ale unei alte persoane, folosind proiectarea simplă;
-
energizarea zonelor sau chakrelor epuizate ale unei alte persoane, folosind tehnica pompei de apă;
-
autoenergizarea zonelor sau chakrelor epuizate, folosind tehnica pompei de apă.
Ca şi la scanare şi la măturare, această secvenţă este optimă pentru învăţarea corectă a energizării. Fă tot posibilul pentru a păstra ordinea din secvenţa de mai sus, însă mult mai importantă este practica regulată. Exerciţiile includ prevederi pentru lucrul fără partener (de exemplu, proiectarea pe un perete sau pe o figură umană imaginară).
Dacă stăpâneşti elementele fundamentale ale scanării şi măturării, vei putea proiecta prana în mod constant după săptămâni de practică zilnică.
Proiectarea simplă: practicarea vizualizării
-
Într-o cameră puţin luminată, proiectează lanterna pe un perete alb sau pe o coală albă pe care ai agăţat-o pe perete. Ţine lanterna la aproximativ un metru de ţintă. Lanterna ar trebui să producă o rază îngustă, de vreo 7 cm diametru.
-
Observă cum raza pătrunde întunericul şi se proiectează pe perete (fig. 2). Studiază raza şi mijlocul ei concentrat preţ de 30 de secunde.
-
Pune-ţi mâna proiectoare în poziţia corectă de proiectare a energiei. Ţine lanterna cu mâna nedominantă şi mut-o chiar sub mâna proiectoare (fig. 3).
-
Concentrează-te asupra centrului razei de pe perete şi urmăreşte raza înapoi la chakra din palma mâinii proiectoare. Îndreaptă-ţi atenţia asupra chakrei din palmă preţ de câteva clipe, după care urmăreşte raza înapoi, de la chakra palmei până la centrul razei de pe perete. Repetă procedura încet, de trei ori.
-
Închide ochii. Fără să mişti lanterna de la locul ei, imaginează-ţi lumina albă, strălucitoare cu raza ei concentrată ieşind din chakra palmei tale. Menţine vizualizarea 10 secunde. Acum deschide ochii şi urmăreşte încă o dată raza înainte şi înapoi. După aceea, închide iar ochii şi menţine vizualizarea încă 10 secunde.
-
Relaxează-te şi apoi repetă exerciţiul.
În cazul exerciţiului de mai sus, nu trebuie să te grăbeşti, deoarece el doar te va ajuta la vizualizare.
Distrează-te în timp ce îl faci. După ce exersezi de câteva ori, încearcă să-ţi imaginezi capătul lanternei confundându-se cu centrul palmei tale şi că lumina este proiectată chiar de chakra palmei tale.
Energizarea zonelor sau chakrelor epuizate ale altei persoane folosind proiectarea simplă
Exerciţiul de faţă îţi va mări capacitatea de a vizualiza prana proiectată, îţi vei imagina energia ajungând la ţintă, indiferent de sursa de la care provine. Deşi nu este o tehnică de energizare atât de puternică precum tehnica pompei de apă, proiectarea simplă produce totuşi energie. Aşadar, în virtutea siguranţei, este cel mai bine să exersezi pe un subiect cu zone epuizate identificabile în anatomia sa energetică. Vei determina zonele respective cu ajutorul scanării. Dacă nu-ţi găseşti un partener pe care să exersezi, lucrează cu o imagine vizualizată a unei figuri umane sau exersează pe un perete alb.
Energizarea zonelor sau chakrelor epuizate ale altei persoane folosind proiectarea simplă:
Atât tu, cât şi subiectul, veţi sta în picioare. Subiectul trebuie să fie la un metru de tine. Fă-ţi încălzirea standard (nu uita să ai la îndemână sticluţa cu alcool şi bolul cu apă sărată).
-
Începe cu scanarea generală a limitei energetice: scanează exteriorul genunchilor, şoldurilor, antebraţelor şi tâmplelor în ordinea prestabilită, până vei detecta limita energetică a subiectului tău. Apoi verifică zonele despre care subiectul îţi spune că ar fi cu probleme – de exemplu, o gleznă luxată, dureri de cap, gât înţepenit sau stomac deranjat. Scanează şi chakrele asociate cu probleme existente. Dacă subiectul declară că nu are probleme de sănătate, scanează-i chakra frontală şi dorsală a plexului solar, chakra gâtului, ajna (chakrele frecvent congestionate sau epuizate din cauza stresului) şi chakra ombilicului şi cea a bazinului (chakrele congestionate sau epuizate în cazul vitalităţii generale scăzute). Chiar dacă subiectul spune că se simte bine, n-ar fi ceva ieşit din comun să găseşti oricare dintre chakrele menţionate afectate de anumite perturbări.
-
În zonele cu tulburări energetice, fie ele congestionate sau epuizate, mătură prana impură şi arunc-o cum trebuie folosind apa sărată. Stropeşte-ţi mâinile cu alcool atunci când este cazul. De acum trebuie să începi scanarea periodică a energiei subiectului la fiecare şedinţă. După fiecare 50 de măturări, fă o pauză şi scanează zona pentru a determina câtă congestie ai măturat şi câtă a mai rămas în zona respectivă.
-
Apoi energizează astfel: pune-ţi mâna proiectoare în poziţia adecvată, la 10-15 cm de ţintă. Lasă-ţi cealaltă mână deoparte sau pune-o în buzunar. Vizualizează o rază strălucitoare de lumină radiind din palma ta către zona-ţintă (fig. 4). Continuă-ţi respiraţia pranică. Pentru crearea vizualizării şi stabilirea unor repere vizuale, aminteşte-ţi cum arăta raza luminii de la lanternă pe perete. Urmăreşte raza de prana din chakra palmei către ţintă şi înapoi de câteva ori. Observă un cerc alb, strălucitor acoperind ţinta.
-
Dacă zona locală este restrânsă, cum ar fi genunchiul sau o chakra, extinde cercul luminos în aşa fel încât să acopere zona. Dacă zona este mai întinsă, cum ar fi stomacul sau abdomenul, fă pase cu mâna cu care energizezi de la stânga la dreapta peste zona respectivă pentru a o acoperi.
-
Fă din când în când mişcări circulare strânse în sensul acelor de ceasornic în timp ce proiectezi prana (nu uita cum se stabileşte sensul acelor de ceasornic).
-
Dacă lucrezi cu o problemă simplă, continuă cu 5-7 cicluri de respiraţie pranică; 10 în cazul unei probleme mai grave. Sau poţi energiza până ce simţi că zona este saturată.
-
Întrerupe contactul pentru o clipă. Relaxează-te, scutură-ţi mâinile şi plimbă-te câteva secunde.
-
Scanează din nou zona pentru a verifica nivelul energetic. Dacă zona încă lasă impresia de deficienţă, mai energizeaz-o. Întreabă-ţi subiectul cum se mai simte şi, dacă este cazul, mai fă unele ajustări. De exemplu, dacă la un moment dat subiectul are senzaţia de încorsetare sau congestie, ai energizat zona prea mult. Pur şi simplu mătură excesul de energie până ce subiectul se simte mai bine.
-
Continuă lucrul cu alte zone cu perturbări energetice: scanează, mătură şi apoi energizează.
-
Retează cordonul după ce ai terminat.
-
Încheie exerciţiul scuturându-ţi mâinile şi stropindu-le cu alcool. Fă câteva respiraţii pranice, apoi relaxează-te.
Energizarea zonelor sau chakrelor epuizate ale altei persoane folosind tehnica pompei de apă
Instrucţiunile şi avertismentele de la exerciţiul anterior se aplică şi aici, întrucât vorbim despre o tehnică puternică. Efectueaz-o doar pe zonele epuizate identificabile în anatomia energetică a subiectului tău. Tehnica pompei de apă poate fi folosită atât pentru zone întinse sau restrânse, cât şi pentru chakre. În timpul aplicării ei se pot întâlni deseori schimbări pozitive în chakra ta sursă. Este o senzaţie descrisă de unii ca un fel de „înfierbântare” sau „deschidere”, ca şi cum ai elibera energia sub presiune printr-o valvă.
Energizarea zonelor sau chakrelor epuizate ale altei persoane folosind tehnica pompei de apă
Fă-ţi pregătirea obişnuită şi continuă cu paşii 1 şi 2 de la exerciţiul Energizarea zonelor sau chakrelor epuizate ale altei persoane folosind proiectarea simplă, după care poţi începe.
-
Energizează astfel: pune-ţi mâinile în poziţia corectă, adică mâna proiectoare la 10-15 cm distanţă de zona-ţintă şi palma receptoare îndreptată în sus şi puţin înainte pe lângă corp.
-
Conştientizează-ţi uşor chakrele ambelor palme şi stabileşte-ţi intenţia de a absorbi prana de aer şi prana solară prin mâna receptoare şi de a o proiecta spre zona-ţintă. Exemplu: „Acum vreau să absorb prana prin mâna stângă şi să o proiectez cu mâna dreaptă în “.
Începe respiraţia pranică şi, în acelaşi timp, conştientizează-ţi uşor chakrele din palma receptoare şi din cea proiectoare. (Notă: Nu stabili vreo legătură între respiraţia pranică şi absorbţia, respectiv proiectarea pranei. Nu-ţi imagina cumva că absorbi prana în timp ce inspiri şi o proiectezi o dată cu expiraţia. Experimentele făcute ne-au arătat că astfel se poate produce un puls neregulat al pranei. Pentru un flux spre interior şi spre exterior al pranei, foloseşte-ţi doar intenţia.)
-
Foloseşte şi vizualizarea, la fel ca în cazul exerciţiului Energizarea zonelor sau chakrelor epuizate ale altei persoane folosind proiectarea simplă, dacă doreşti. (Nu-ţi imagina însă energia intrând în palma receptoare, în urma experimentelor cu persoane ce scanează folosind metoda respectivă, am concluzionat că de fapt astfel se inhibă cantitatea de energie absorbită.) Observă un cerc strălucitor alb, suprapus pe ţintă.
4-10. Paşii 4-10 sunt identici cu cei din exerciţiul Energizarea zonelor sau chakrelor epuizate ale altei persoane folosind proiectarea simplă. 11. Încheie scuturându-ţi mâinile şi stropindu-le cu alcool. Fă câteva respiraţii pranice, apoi relaxează-te.
Autoenergizarea propriilor zone sau chakre epuizate folosind tehnica pompei de apă
Exerciţiul de faţă implică efectuarea tehnicii pe tine însuţi, fiind unul dintre cele mai eficiente pe care le vei învăţa. Ca şi în cazul autoscanării locale şi al automăturării, poţi efectua autoenergizarea folosind vizualizarea completă sau parţială.
Autoenergizarea zonelor sau chakrelor epuizate folosind tehnica pompei de apă
-
Energizează astfel: pune-ţi mâinile în poziţia corectă, adică mâna proiectoare la 10-15 cm distanţă de zona-ţintă şi palma receptoare îndreptată în sus şi puţin înainte pe lângă corp. Poziţia va fi aceeaşi, indiferent dacă lucrezi chiar pe zona respectivă sau pe o imagine vizualizată.
-
Conştientizează-ţi uşor chakrele ambelor palme şi stabileşte-ţi intenţia de a absorbi prana de aer şi prana solară prin mâna receptoare şi de a o proiecta spre zona-ţintă. Exemplu: „Acum vreau să absorb prana prin mâna stângă şi să o proiectez cu mâna dreaptă în “.
Începe respiraţia pranică şi, în acelaşi timp, conştientizează-ţi uşor chakrele din palma receptoare şi din cea proiectoare.
-
Foloseşte şi vizualizarea, dacă doreşti, imaginându-ţi o rază strălucitoare de lumină albă radiind din palmă către zona-ţintă. Observă un cerc strălucitor alb, suprapus pe ţintă.
4-10. Paşii 4-10 sunt identici cu cei din exerciţiul Energizarea zonelor sau chakrelor epuizate ale altei persoane folosind proiectarea simplă, cu diferenţa că atunci când lucrezi asupra propriei persoane nu mai trebuie să tai cordonul.
-
Încheie scuturându-ţi mâinile şi stropindu-le cu alcool. Fă câteva respiraţii pranice, apoi relaxează-te.
Câteva observaţii finale legate de energizare
-
Foloseşte-ţi intenţia pentru a accelera absorbţia de energie. Poţi adăuga multă forţă lucrului tău cu energia atunci când îţi declari cu tărie intenţia. După ce ai trimis energie unei părţi a corpului sau unei chakre, spune-ţi încet, dar hotărât: „Corpul meu (chakra sau o anumită parte a corpului) absoarbe prana în acest moment”.
-
Nu fă duş sau baie după ce te-ai energizat. Apa absoarbe o parte din prana rezervată zonelor sau chakrelor deficiente, iar săpunul – mai ales cel antibacterian sau cu particule exfoliante – înlătură prana. În timpul energizării nu toată prana intră în zona-ţintă chiar atunci. Mai degrabă ea stă în corpul energetic, iar corpul fizic o asimilează treptat. În timp ce aşteaptă în corpul energetic, prana este vulnerabilă. Aşadar nu ar trebui să faci duş sau baie la zona energizată timp de cel puţin 12 ore după tratament. Totuşi, nu este nici o problemă cu duşul sau îmbăiatul dacă doar ai măturat zona.
-
Evită energizarea următoarelor patru zone:
Ochii. Sunt prea delicaţi şi o doză prea mare de prana le poate dăuna.
Chakra frontală a inimii. Şi ea poate fi afectată în urma unei aplicări directe de prana. Există totuşi nişte secvenţe de tratament în care îţi energizezi inima prin chakra dorsală a inimii.
Chakra meng mein. Ea controlează tensiunea sanguină, iar energizarea sa ar putea stimula meng mein şi ar putea duce la creşterea tensiunii la un nivel periculos.
Chakra splinei. Este legată de chakra meng mein. Energizarea ei ar putea stimula meng mein şi ar provoca creşterea tensiunii.
-
Mai mult, nu energiza niciodată chakra ombilicului, a sexului, meng mein sau chakra bazinului unei femei însărcinate dacă nu ai îndrumarea personală a unui vindecător pranic avansat.
Lista cu cele necesare energizării
Autoenergizarea folosind tehnica pompei de apă
-
Începe cu încălzirea standard.
-
Scanează-ţi aura, din faţă şi din spate, pentru a determina nivelul energetic şi locul în care există eventuale perturbări.
-
Mătură şi curăţă zonele congestionate – fie ele zone locale sau chakre.
-
După ce ai curăţat zonele de perturbări energetice, întăreşte-ţi intenţia de a absorbi prana prin mâna receptoare şi de a o emana cu mâna proiectoare.
-
Pune-ţi mâinile în poziţia corectă pentru tehnica pompei de apă.
-
Conştientizează subtil chakrele mâinii.
-
Începe respiraţia pranică şi proiectează prana în zona respectivă.
-
Vizualizează, dacă doreşti, un cerc strălucitor de lumină albă pe ţintă.
-
Consolidează şi direcţionează fluxul de prana cu ajutorul mişcării circulare a mâinii proiectoare în sensul acelor de ceasornic.
-
Scanează periodic pe parcursul energizării.
-
Energizează până în momentul când: vei simţi o uşoară respingere din partea zonei; zona are acelaşi nivel cu celelalte zone din apropiere ; ai senzaţia intuitivă că trebuie să te opreşti; ajungi la 5-7 cicluri de respiraţie pranică (în cazul unor probleme simple) sau la 10 cicluri (pentru problemele mai grave).
-
Repetă cele de mai sus pentru toate zonele deficiente.