Scanarea chakrelor dorsale

Poţi sta aşezat sau în picioare în timpul exerciţiului.

(Încălzirea în patru paşi:

 1. Pune-ţi limba pe cerul gurii.

  2. Fă câteva cicluri de respiraţie pranică pentru a-ţi limpezi şi linişti mintea şi pentru a-ţi relaxa corpul.

  3. Masează-ţi chakra inimii de câteva ori, cu două degete de la mâna cu care scanezi. Pentru cei mai mulţi, mâna cu care scanează este mâna dominantă. Chakra inimii este exact în mijlocul pieptului, chiar între sfârcuri. Deoarece inima este sediul sensibilităţii, masarea chakrei inimii îţi va ascuţi capacitatea de a simţi şi detecta energia subtilă.

  4. Rotiri ale încheieturilor de la mâini: întinde-ţi mâinile înainte, la înălţimea umerilor. Cu palmele deschise şi cu degetele relaxate, roteşte-ţi mâinile de la încheieturi de 10 ori în ambele direcţii: şi în sensul acelor de ceasornic, şi invers.)

Fă-ţi încălzirea în patru paşi, după care începe.

 1. Foloseşte metoda preferată de vizualizare pentru a proiecta o imagine a propriei persoane în faţa ta.

Întoarce-o, astfel încât să priveşti spatele imaginii.

 1. Localizează-ţi chakra dorsală a plexului solar (fig. 6-4). Intră în rezonanţă cu ţinta şi stabileşte-ţi intenţia de a scana. Iată încă o modalitate de a-ţi spori sensibilitatea atunci când scanezi o imagine vizualizată: repetă-ţi numele de trei ori înainte de a începe – de pildă, „John Smith, John Smith, John Smith”. Este o tehnică simplă, dar extrem de puternică pentru a-ţi spori sensibilitatea. Din momentul respectiv, la cursuri, studenţii scanează mai întâi partea dorsală a aurei pentru a găsi eventuale congestii sau deficienţe, fără a li se da vreo instrucţiune anume. Apoi li se spune să-şi rostească numele de trei ori înaintea scanării, apoi să repete exerciţiul de scanare. Studenţii, fără nici o excepţie, descoperă că toate senzaţiile tactile -presiune, temperatură, gâdilături – sunt mult mai distincte.

 2. Respiră încet şi profund, folosind respiraţia pranică. După ce te-ai uitat la chakra-ţintă pentru a-ţi stabili intenţia, conştientizează mâna cu care scanezi pe tot parcursul exerciţiului. Păstrează-ţi mintea deschisă şi o atitudine pozitivă.

 3. Ridică mâna cu care scanezi şi, cu palma deschisă şi cu încheietura relaxată, începe scanarea mişcându-ţi mâna spre zona-ţintă. Scanează-ţi chakra dorsală a plexului solar la fel cum ai scanat-o şi pe cea frontală, simţindu-i adâncimea, forţa şi întinderea.

 4. Pentru scanarea unei imagini vizualizate se cere mai multă concentrare, aşa că nu te grăbi, respiră adânc şi păstrează-ţi atenţia asupra chakrei din palma mâinii cu care scanezi.

 5. Atunci când ai terminat de scanat adâncimea, forţa şi întinderea chakrei dorsale a plexului solar, opreşte-te puţin şi notează-ţi impresiile. Apoi, fie treci la scanarea următoarei chakre dorsale, fie, dacă ai nevoie de o pauză, respiră adânc de câteva ori şi plimbă-te un minut-două.

Interpretarea rezultatelor

Interpretarea rezultatelor scanării este un proces alcătuit din două părţi. Mai întâi îţi stabileşti limita energetică, dimensiunea generală şi forţa aurei întregi la un moment dat, ceea ce oferă o informaţie de ansamblu asupra nivelului energetic şi a stării globale de sănătate. Apoi stabileşti limita chakrală, dimensiunea şi forţa fiecărei chakre, ceea ce-ţi dă o idee despre unii indicatori specifici cu privire la starea ta de sănătate.

Limita energetică

Nici o măsurătoare singulară nu oferă o evaluare precisă a dimensiunilor şi forţei generale a aurei tale. Pentru a face o apreciere generală, trebuie să-ţi scanezi toată anatomia energetică. Nu este însă cazul să-ţi scanezi corpul părticică cu părticică. Există o modalitate mai bună şi mai rapidă.

Pentru aflarea limitei energetice, împarte-ţi corpul în patru cadrane -inferior, mijlociu, superior şi de vârf -, apoi efectuează un set de exerciţii de scanare specifică în două puncte-cheie din fiecare cadran: partea exterioară a ambilor genunchi (cadranul inferior), exteriorul ambelor şolduri (cadranul mijlociu), interiorul ambelor antebraţe (cadranul superior) şi tâmplele (cadranul de vârf). Aceste puncte distincte sunt uşor de accesat, iar luate împreună, oferă o evaluare reprezentativă a întregii tale aure. Scurtătura respectivă te ajută să-ţi stabileşti limita energetică în câteva minute.

Poţi scana cele opt puncte din cele patru cadrane de trei ori la rând, în aceeaşi ordine: genunchii, şoldurile, antebraţele şi apoi tâmplele. Iată un set. Apoi scanează-le a doua oară în aceeaşi ordine – al doilea set. În sfârşit, scanează-le şi a treia oară, ceea ce reprezintă al treilea set.

Scanarea unei ţinte de câteva ori la rând până când se obţin aceleaşi rezultate de fiecare dată este cea mai bună modalitate de a se asigura precizia. Rezultatele constante înseamnă rezultate precise, mai ales în cazul începătorilor. Atunci când vei fi mai priceput, vei putea să scanezi doar o dată şi să interpretezi corect şi încrezător. Am văzut însă la cursuri că atunci când începătorii încearcă să interpreteze înaintea obţinerii unor citiri constante, rezultatele lor sunt greu de prezis, incomplete sau eronate. În consecinţă, ei devin frustraţi şi încep să pună la îndoială dacă scanarea şi toată „treaba asta cu energia” funcţionează într-adevăr.

Începător fiind, vei obţine citiri mai precise şi vei învăţa mai repede prin scanarea în seturi, nu scanând genunchiul de trei ori la rând, apoi şoldul de trei ori la rând ş.a.m.d., deoarece pierzi contactul cu ţinta scanării între reprizele de scanare. Dacă nu pierzi contactul între scanări, poţi fi influenţat, fără să ştii, de prima scanare. Ţi-ai putea aminti, de exemplu, că la prima scanare a şoldului mâna ţi s-a oprit la 12 cm adâncime, aşa că, atunci când treci la a doua scanare a şoldului, probabil vei gândi că mâna ar trebui să se oprească la aceeaşi adâncime. Poate ar trebui; poate că prima scanare a fost corectă. Însă la începătorii care nu şi-au dezvoltat pe deplin capacitatea de scanare, este foarte posibil ca prima scanare să nu fie precisă. Scanarea pe seturi asigură precizia.

Stabilirea limitei tale energetice

Poţi sta aşezat sau în picioare în timpul exerciţiului. Fă-ţi încălzirea în patru paşi, după care începe.

 1. Scanează-ţi exteriorul genunchiului drept cu mâna dreaptă, observând adâncimea şi forţa aurei. La fel, scanează-ţi exteriorul genunchiului stâng cu mâna stângă. Dacă doreşti, poţi să scanezi ambii genunchi cu ambele mâini în acelaşi timp.

 2. Procedează la fel cu şoldul drept şi cel stâng. Ca şi mai sus, poţi scana ambele şolduri cu ambele mâini o dată.

 3. Scanează-ţi antebraţul, la fel cum ai făcut la exerciţiul 5-B din ultimul capitol; apoi inversează mâinile şi scanează-ţi celălalt antebraţ.

 4. Scanează-ţi tâmpla stângă cu mâna dreaptă, observând adâncimea şi forţa aurei. Procedează la fel şi în cazul tâmplei drepte. Ca şi în paşii de mai sus, dacă doreşti, poţi scana ambele tâmple deodată, cu ambele mâini.

 5. Fă o pauză de un minut-două.

 6. Repetă secvenţa până obţii aceleaşi măsurători ale adâncimii şi forţei în urma a două sau trei seturi consecutive de scanare.

Atunci când obţii rezultate constante în cele patru puncte – de exemplu, după trei seturi de scanare, ai determinat că aura ta este de 12 cm în fiecare punct de jur-împrejur; sau este de 7,5 cm la genunchiul drept, 15 cm la şoldul drept, 10 cm la ambele tâmple etc. -, măsurătoarea respectivă este limita ta energetică.

Iată ce semnificaţie are măsurătoarea de mai sus: dacă aura este uniformă şi foarte întinsă – de exemplu, 25 cm în toate cele opt puncte -, probabil că eşti foarte sănătos şi debordezi de energie. Dacă aura este uniformă dar îngustă – de exemplu, are o adâncime de 5 cm în fiecare dintre cele opt puncte -, lucrul acesta indică o condiţie generală de energie redusă, care se manifestă sub forma unui număr de probleme de sănătate. Dacă aura ta are dimensiuni neregulate – de exemplu, se extinde la 20 cm la şoldul drept şi 7,5cm la tâmpla stângă -, ai o tulburare energetică. În cazul unei aure neregulate, o zonă mai întinsă decât în mod obişnuit este dovada unei congestii locale, în timp ce o zonă mai mică decât în mod normal indică o deficienţă locală. Congestia energetică este o proeminenţă îngroşată de energie impură şi este simţită diferit de la persoană la persoană. Studenţii noştri o descriu ca fiind o „umflătură” ; se simte ca o forţă de respingere ce se manifestă atunci când apropii polii identici a doi magneţi. Deficienţa energetică este un spaţiu din aură care mai totdeauna se simte ca o depresiune în câmpul energetic. Practic, mâna se scufundă spre corp atunci când trece pe deasupra zonei respective. Congestia sau deficienţa pot fi indicatori ai unei probleme prezente sau iminente de sănătate în zona unde ai o perturbare. În următoarele capitole vei învăţa cum să înlături sau să mături congestia locală, precum şi să energizezi zonele locale cu deficit de energie.

Avertisment: probabil vei putea să deduci o anumită problemă de sănătate în urma propriei, Nu cumva să încerci diagnosticarea ta sau a altei persoane! Oferă informaţiile respective unui doctor în care ai încredere pentru un diagnostic ulterior şi pentru tratament.

Nu încurajăm cititorii să-şi pună singuri diagnostice în baza scanării anatomiei energetice. Mâinile tale te pot vindeca, vindecarea pranică şi medicina energetică în general sunt instrumente eficiente, menite să completeze, dar nu să înlocuiască medicina tradiţională occidentală.

Variaţii ale limitei energetice

Dimensiunile aurei variază de la zi la noapte, deoarece nivelul energiei este influenţat de mulţi factori, printre care hrana pe care o consumi, starea emoţională, stresul la care eşti expus etc. Dacă ai descoperit că aura variază între 10 şi 12 cm adâncime timp de câteva zile, variaţiile respective sunt normale. Schimbările mai intense – de exemplu, atunci când descoperi că aura ta s-a micşorat cu 5 cm peste tot sau găseşti umflături de până la 22,5 cm în unele zone – sunt tipuri de perturbări energetice care pot indica probleme de sănătate.

Limita chakrală

Cea mai completă imagine a indicatorilor energetici specifici ai sănătăţii provine din scanarea tuturor celor 11 chakre în scopul determinării dimensiunilor şi forţei fiecăreia. Ca şi în cazul stabilirii limitei energetice, îţi vei scana chakrele secvenţial, într-o serie de seturi, pentru a asigura citiri constante şi precise. Atunci când vei deveni mai priceput într-ale scanării, vei scana adâncimea, forţa şi întinderea chakrelor într-un singur set. Direcţia şi ordinea în care îţi scanezi chakrele nu afectează calitatea citirilor. Însă, pentru a avea o anumită ordine şi structură în etapele de început ale practicii, este recomandată următoarea secvenţă: chakrele creştetului, a frunţii, ajna, a gâtului, frontală a inimii, frontală a plexului solar, frontală a splinei, a ombilicului, a sexului, a bazinului, meng mein, dorsală a splinei, dorsală a plexului solar şi dorsală a inimii.

Stabilirea limitei chakrale

Poţi sta aşezat sau în picioare în timpul exerciţiului. Fă-ţi încălzirea în patru paşi, după care începe.

 1. Scanează-ţi toate cele trei dimensiuni ale celor 11 chakre majore aşa cum ai învăţat la exerciţiile anterioare. Nu uita să-ţi foloseşti intenţia pentru a te concentra pe chakra şi nu pe aura generală şi, de asemenea, să simţi diferenţa dintre aură şi chakra. Observă adâncimea, forţa şi întinderea fiecărei chakre.

 2. Fă o pauză de câteva minute.

 3. Repetă secvenţa de mai sus – scanarea chakrelor majore în ordinea sus-menţionată, apoi din nou pauză – până ce vei obţine citiri constante de două sau trei ori la rând.

Atunci când obţii citiri constante, poţi să-ţi interpretezi rezultatele. Interpretarea limitei chakrale este asemănătoare cu interpretarea limitei energetice. Chakrele unui adult sănătos obişnuit sunt de circa 12 cm adâncime şi 10 cm întindere. Dacă toate chakrele îţi sunt mai mari decât în mod obişnuit, este foarte posibil să fii sănătos şi plin de energie. În schimb, dacă toate chakrele sunt mai mici decât în mod normal, este posibil să ai puţină energie, ceea ce se traduce printr-o serie de probleme de sănătate. Dacă chakrele tale variază ca mărime – de exemplu, dacă au întinderi sau adâncimi diferite, iar pe unele le simţi mult mai puternice decât altele -, atunci înseamnă că în corpul tău există o tulburare energetică ce poate indica o problemă de sănătate prezentă sau iminentă. O chakra mai mare decât ar trebui înseamnă congestie; una mai mică – epuizare. Dacă o anumită chakra prezintă o perturbare energetică, poate rezulta o problemă de sănătate în organul sau funcţia controlată de chakra respectivă. De exemplu, dacă chakrele ombilicului şi bazinului sunt epuizate, poate rezulta o stare de deficienţă energetică sau o afecţiune ce produce lipsa generală de energie. Dacă chakra meng mein este congestionată sau intens folosită, poate să crească tensiunea sanguină.

Variaţii ale limitei chakrale

Dimensiunile chakrelor, ca şi dimensiunile aurei generale, se măresc şi se micşorează constant pe o distanţă ce te ajută să determini dacă o anumită chakra este mult prea mare sau mică, puternică sau slabă şi, astfel, un posibil indicator al unei anumite probleme de sănătate. O chakra sănătoasă nu variază subit şi foarte mult în dimensiuni şi forţă, dar, ca şi în cazul aurei generale, va prezenta modificări subtile în timpul zilei şi al nopţii.

 

Extras din cartea: MÂINILE TALE TE POT VINDECA, Maestrul Stephen Co, Eric B. Robins în colaborare cu John Merryman

 

 

,

Navigare în articole

admin

Maestru în Reiki Usui, Reiki Tibetan, Karuna, Shambala..... Grand Minister (Melchizedek).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *