Salutul Soarelui – Surya Namaskar

 

Salutul Soarelui este compus dintr-o succesiune continuă de 12 poziții de yoga, neîntrerupte, coordonate cu respiraţia. Există mai multe variante ale practicii, acestea diferind de la un sistem yoga la altul.

Ideal este să fie făcut pe stomacul gol.

Ar trebui să fie făcut dimineața la răsărit pentru a revitaliza corpul și împrospăta mintea. Poate fi făcut şi în alte momente ale zilei. Făcut la prânz, va energiza, iar seara, ajută la relaxare şi la eliminarea stresul acumulat în timpul zilei. Făcut într-un ritm rapid, Salutul Soarelui poate fi un bun exercițiu cardio și vă ajută să slăbiţi.

Pe lângă efectele de încălzire a muşchilor şi flexibilizarea coloanei vertebrale şi a articulaţiilor, la nivel subtil-energetic, Surya Namaskara trezeşte şi amplifică energia yang, solară, masculină.

Pe parcursul desfăşurării Salutului Soarelui, interior ar trebui evocat astrul solar şi caracteristicile sale: energie, căldură, lumină.

Se recomandă întotdeauna urmărirea propriilor limite impuse de corp.

Beneficiile practicii Salutului Soarelui:

Practicat cu regularitate, acest exercițiu îmbunătățește circulația sângelui, oxigenează sângele, tonifică musculature, flexibilizează coloana vertebrală şi articulaţiile, protejează împotriva bolilor cronice.

Inima, intestinele, ficatul, stomacul, gâtul și picioarele au beneficii ca urmare a practicării acestor mișcări.

Salutului Soarelui revitalizează corpul și împrospătează mintea.

Măreşte uşor ritmul cardiac, intensificând activitatea cardiac.

Ventilează profund plămânii şi ajută la eliminarea dioxidului de carbon.

Modelează corpul şi ajută la arderea grăsimilor

Îndepărtează eficient contracturile musculare şi aduce o stare de relaxare generală a musculaturii.

 Contraindicaţiile practicii Salutului Soarelui:

Sarcina după luna a 4-a şi hernia fac parte dintre contraindicaţiile stricte în practica Suryei Namaskar.

TEHNICA DE EXECUŢIE a unei variante:

  1. Stând în picioare cu picioarele apropiate şi greutatea corpului uniform repartizată pe tălpi şi palmele lipite una de cealaltă în dreptul pieptului, ca în poziţia de rugăciune se expiră profund.

  2. Se inspiră în timp ce braţele se întind către cer iar corpul se arcuieşte către spate cât mai mult, şoldurile sunt împinse înainte şi gambele sunt întinse.

  3. Pe expiraţie se apleacă trunchiul înainte şi se aduc palmele la sol. Picioarele rămân cu genunchii drepţi.

  4. Se rămâne în retenţie pe vid, se menţin palmele pe sol, piciorul stâng se împinge în spate. Piciorul drept rămâne în poziţia iniţială, iar capul se ridică şi se arcuieşte către spate.

  5. Se aduce apoi piciorul drept în spate şi se poziţionează întregul corp astfel încât în poziţia finală acesta să arate ca un V întors. Călcâiele se apropie cât mai mult de sol, iar capul este poziţionat în direcţia pieptului ca şi când s-ar privi spre ombilic. Inspiraţie.

  6. Se expiră în timp ce degetele de la picioare rămân în poziţia anterioară, se aduc la sol genunchii, pieptul şi bărbia, astfel încât întregul corp să arate ca un zig-zag.

  7. Pe inspiraţie se lasă bazinul la sol, se ridică pieptul şi capul, astfel încât întregul trunchi să fie sprijinit pe braţele întinse perpendicular pe sol.

  8. Menţinând retenţie pe plin, se aduc din nou tălpile cu călcâiele cât mai aproape de sol şi bazinul sus, în poziţia unui V întors, în timp ce capul este orientat cu bărbia către piept.

  9. Pe expiratie se împinge piciorul stâng înainte, în timp ce piciorul drept rămâne în spate, cu palmele sprijinite de sol şi capul ridicat.

  10. În retenţie pe vid se aduce şi piciorul drept în faţă, bazinul se ridică, genunchii se îndreaptă, iar capul rămâne în jos astfel încât, împreună cu trunchiul să se apropie cât mai mult de coapse.

  11. Se inspiră profund, în timp ce ce se ridică trunchiul în poziţie verticală, braţele se arcuiesc către spate, iar bazinul se împinge în faţă.

  12. Pe expiraţie se revine în poziţie normală, cu palmele împreunate la piept.

Se reia secvenţa de alte 11 ori (total 12 execuţii), alternând poziţia de plecare şi revenire cu piciorul drept; astfel, poziţia 1, 3, 5, 7, 9, 11 se porneşte şi se revine cu piciorul stâng, în timp ce secvenţa 2, 4, 6, 8, 10, 12 se porneşte şi se revine cu piciorul drept.

 

 

,

Navigare în articole

admin

Maestru în Reiki Usui, Reiki Tibetan, Karuna, Shambala..... Grand Minister (Melchizedek).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *