Rugăciune către Maica Domnului care desface nodurile (necazurile)

Această rugăciune este o rugăciune catolică numită Novena, adică o rugăciune specială pe care credinciosul o îndreaptă spre Dumnezeu, timp de nouă zile consecutive. Prin Novena se cere mijlocirea specială a Fecioarei Maria, a unui sfânt patron, a arhanghelilor sau a îngerilor păzitori. Se obișnuiește să se facă novene ca și pregătire pentru marile sărbători liturgice, cum ar fi Nașterea Domnului, Învierea Domnului, Rusaliile, sau în apropierea altor solemnități importante.

 Rugăciunea grabnic ajutatoare către Maica Domnului care desface nodurile este inspirată după o icoană care o reprezintă pe Maica Domnului stând în picioare pe luna crescentă, înconjurată de îngeri și încoronată cu un cerc de doisprezece stele, iar Duhul Sfânt, care apare sub forma unui porumbel, se înalță peste ea. Piciorul ei zdrobește capul unui șarpe „înnodat”, reprezentând clar pe Satana. Sub lună este profetul Tobias cu câinele său, și Arhanghelul Rafael călătorind pentru a o cere în căsătorie pe Sara.

În mâinile ei, Maica Domnului ține o frânghie/pamblică lungă înnodată. Maica Domnului are în partea dreaptă un înger care-i dă o pamblică cu noduri de diferite mărimi, mai mici și mai mari. Maica Domnului, cu rabdare, desface fiecare nod, dând pamblica netedă unui alt înger din stânga Sa.

Maica Domnului care desface nodurile este numele unei picturi baroc intitulată Wallfahrtsbild, pictată de Johann Georg Melchior Schmidtner (1625-1707) în 1700 și expusă în St. Peter am Perlach din Augsburg, Bavaria.

Pictura a fost donată în jurul anului 1700 de către Hieronymus Ambrosius Langenmantel (1641-1718), preot al mănăstirii Sfântul Petru din Augsburg. A donat-o pentru a sărbători reconcilierea dintre bunicul său Wolfgang Langenmantel (1586-1637) și bunica Sophia Rentz (1590-1649). Cuplul a ales să nu divorțeze, prin ajutorul preotului austriac Jakob Rem, iezuit de la Ingolstadt, care s-a rugat la Sfânta Fecioară Maria „să desfacă toate nodurile din cuplu și să le întindă”. Pacea a fost restabilită imediat în cuplu și divorțul nu a avut loc.

După ce pictura a fost răspândită și făcută cunoscută de Papa Francis, când era încă cunoscut sub numele de Cardinalul Jorge Mario Bergoglio SJ., preotul argentinian Juan Ramon Celeiro, în 1998, a scris pentru credincioșii săi din parohie prima novenă a Mariei care dezleagă nodurile și a obținut în 2008 aprobarea pentru tipar din partea Arhiepiscopului de Paris.

Novena s-a răspândit în întreaga lume creștină și a fost tradusă în diferite limbi dar și în diferite versiuni.

Catolicii urmează un anume ritual în recitarea acestei rugăciuni.

  În devotamentul popular, această imagine expusă în pictură reprezintă mijlocirea Fecioarei pentru noi în Cer. Nodul reprezentând cumulul păcatelor în viața noastră spirituală. Când se persistă în păcat, este din ce în ce mai greu să ne întoarcem la virtute, așa cum un nod care este tras mai strâns devine mai greu de dezlegat. Cu toate acestea, harul Lui Dumnezeu ne-a oferit prin mijlocirea Fecioarei Maria, posibilitatea de a „desface” orice păcat. Dacă Eva reprezintă fecioara legată prin neascultare/necredință, Fecioara Maria eliberează prin credință.

 Fiecare nod reprezintă un necaz, o durere, o suferină…

„Nodurile” sunt păcate, boli ale sufletului, ale minții și ale trupului, situații de conflict, dificultăți în a accepta Voința lui Dumnezeu, dificultăți în viața de zi cu zi (familie, muncă, relații personale, greutăți economice, profesionale și sociale, nedreptăți și umilințe, incapacitatea de a ierta și de a iubi etc.).

Nodurile de didcordanță: conflictele familiale, divergențele dintre părinți și copii, lipsa respectului, violența;

Nodurile de resentimente între soți, lipsa de pace și bucurie în familie;

Noduri de angoasă; nodurile disperării, durerea despărțirilor…

Nodurile dizolvării familiilor;

Durerea cauzată de un copil drogat, bolnav, care a părăsit casa sau care a plecat de la Dumnezeu;

Nodurile viciilor noastre și ale celor pe care îi iubim: alcoolismul, droguri, fumatul…

Nodurile resentimentelor care crează chinuri sufletești, nodurile de vinovăție, de avort, de boli incurabile, depresie, șomaj, temeri, singurătate, noduri de necredință, de mândrie, de diverse păcatele ale vieții.

Fecioara Maria vrea ca toate astea să înceteze, nu vrea ca aceste „noduri” să ne sufoce viața. Maica Domnului nu vrea ca noi, copii ei să suferim. Ea ne aude întotdeauna strigătul de ajutor.

 Mâinile ei lucrează neîntrerupt pentru copiii ei iubiți, cu dragoste divină,  compasiune și milă infinită.

  Rugăciunea adresată Măicii Domnului se spune în timpul nopții și topește toate nodurile vieții noastre.

Se face semnul crucii, se stabilește clar intenția pentru care se spune această rugăciune (de exemplu: iertarea păcatelor, căpătarea de virtuți, însănătoșire, împăcare, etc.).

 Rugăciune către Maica Domnului care desface nodurile (necazurile)

O,  Mamă prea iubită şi Preasfântă Fecioară Maria,  Tu care desfaci „nodurile” ce îi sufocă pe copiii Tăi,  întinde-ţi mâinile milostive spre mine. Îţi încredinţez astăzi acest „nod” (numim necazul) şi toate consecinţele negative. Îţi dau acest „nod” care mă chinuie,  mă face nefericit/ă şi mă împiedică să mă unesc cu tine şi cu Fiul Tău, Mântuitorul meu. Cred cu tărie că poţi să desfaci acest „nod” pentru că Domnul Iisus îţi dă întreaga putere. Tu eşti Mama mea,  ştiu că vei face aceasta pentru că mă iubeşti cu însuşi iubirea Lui Dumnezeu. Maica Domnului,  care desfaci „nodurile” vieţii mele,   roagă-te pentru mine! Îţi mulţumesc,  Măicuţa mea preaiubită! (3 metanii)

O,  Mamă prea iubită,  izvorul tuturor harurilor, inima mi se îndreaptă azi către tine. Recunosc că sunt păcătos/păcătoasă şi am nevoie de ajutorul tău. Încredintez în mâinile tale acest „nod” şi te rog să mă ierţi că am neglijat adeseori harurile pe care tu le obţii pentru mine. Maica Domnului,  care desfaci „nodurile” vieţii mele, roagă-te pentru mine! Îţi mulţumesc, Măicuţa mea preaiubită! (3 metanii)

Preasfânta mea Mijlocitoare,  Împărăteasa cerului, Tu ale cărei mâini primesc şi împart toate bogăţiile Cereşti. Depun în mâinile tale acest „nod” al vieţii mele. Îi cer iertare Părintelui Veşnic pentru greşelile mele ca Tu să poţi desface acest „nod” pentru a-mi uşura viaţa. Maica Domnului,  care desfaci „nodurile” vieţii mele,  roagă-te pentru mine! Îţi multumesc, Măicuţa mea preaiubită! (3 metanii)

Maică Sfântă Preaiubită, care îi primeşti pe toți cei care te caută,  îndură-te de mine. Depun în mâinile tale acest „nod” greu. El îmi alungă pacea, îmi paralizează sufletul,  mă impiedică să merg către Domnul meu, şi să-mi pun viaţa în slujba Lui. Desfă, te rog,  acest „nod” din viaţa mea, o,  Măicuţă Bună. Cere de la Fiul Tău iubit,  vindecarea credinţei mele paralizate, care se lasă doborâtă. Mergi alături de mine, să încetez să mă tot plâng, să învăţ, să mulţumesc în fiecare clipă şi să surâd încrezator/toare în puterea ta. Maica Domnului,  care desfaci „nodurile” vieţii mele, roagă-te pentru mine! Îţi mulţumesc, Măicuţa mea preaiubită! (3 metanii)

Mamă care desfaci „nodurile”. Blândă, generoasă şi plină de iubire,  mă îndrept către tine pentru a încredinţa încă o dată,  în mâinile tale, acest „nod”. Îţi cer înţelepciunea lui Dumnezeu, ca să acţionez în lumina Spiritului Sfânt, pentru a deznoda toate aceste dificultăţi. Eliberează-mă de amărăciunea, de mânia şi de ura cauzate de acest „nod” în sufletul meu. Dă-mi blândeţea ta, ca să învăţ să meditez totul în tăcere în inima mea. Spiritul Lui Dumnezeu să vină asupra mea pentru a trăi o viaţă nouă. Maica Domnului,  care desfaci „nodurile” vieţii mele, roagă-te pentru mine! Îţi mulţumesc,  Măicuţa mea preiubită! (3 metanii)

Regina şi Mama Îndurării, îţi predau acest „nod” al vieţii mele. Şi te rog să-mi dai o inimă care să ştie să fie răbdătoare, în timp ce Tu desfaci acest „nod” greu al vieţii mele. Învaţă-mă să perseverez în ascultarea Cuvântului Lui Dumnezeu, să mă spovedesc, să mă împărtăşesc şi rămâi mereu cu mine. Pregăteşte-mi inima pentru a sărbători cu îngerii Harul pe care tu eşti pe cale să mi-l obţii. Distruge capcanele care au provocat aceste „noduri” în viaţa mea. Îţi dau inima şi tot ce-mi aparţine: casa, familia, bunurile exterioare şi interioare,  să-ţi aparţină pentru totdeauna. Să ştergi cu milostivirea ta lacrimile din ochii mei, şi să mă primeşti în braţele tale. Învăluieşte-mă în mantia ta de iubire,  păstrează-mă sub ocrotirea ta. Te rog să-mi desfaci acest „nod” pentru totdeauna… Sper în tine Maica Domnului,  care desfaci „nodurile” vieţii mele, roagă-te pentru mine! Îţi mulţumesc, Măicuţa mea preiubită! (3 metanii)

, ,

Navigare în articole

admin

Maestru în Reiki Usui, Reiki Tibetan, Karuna, Shambala..... Grand Minister (Melchizedek).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *