Mai jos, vă voi prezintă câteva sfaturi care să vă ajute în decorarea locuinţei folosind principiile Feng Shui.
Feng Shui oferă sfaturi şi remedii pentru a crea un spaţiu armonios din punct de vedere energetic. Ajută la îmbunătățirea energiilor dintr-o casă; structurarea, construcția și amenajarea spațiului de locuit, pentru a obține un beneficiu maxim în sănătate, fericirea, un mediu perfect echilibrat, relaxare mentală, succesul economic și profesional, armonie spirituală.
Mobilierul este aranjat astfel încât să permită intrarea şi trecerea chi-ului. Spre exemplu, pentru a obţine o energie bună chiuveta nu ar trebui plasată lângă soba, deoarece apa (chiuveta) stinge focul, ceea ce înseamnă că este un element mai puternic decât celălalt.
Feng Shui înseamnă „vânt şi apa”: crearea unui echilibru între energiile yin şi yang şi combinarea armonioasă în acelaşi cadru a celor cinci elemente ale naturii: lemnul, focul, pământul, apa şi metalul. Mediul în care exista – în raporturi echilibrate – toate aceste 5 elemente – lemnul, focul, pământul, apa şi metalul – este un mediu perfect în care individul se va simţi cel mai bine. Cele 5 elemente reprezintă de fapt cinci tipuri de energii care ne înconjoară în permanenţă. Aflate în diverse variante în spaţiul care ne înconjoară, creează armonii sau dizarmonii. FOCUL prin ardere devine PĂMÂNT. Din PĂMÂNT se extrage METALUL. METALUL topit formează APA. APA hrăneşte LEMNUL. Iar LEMNUL prin ardere, produce iarăşi FOC, şi astfel ciclul o ia de la capăt. Voi detaila mai jos principiul celor 5 elemente.
În Feng Shui, energia negativă provine de la “săgeţile otrăvite”, care sunt aşezate direct în faţă sau, orientate spre casă. Un bun exemplu în acest caz este existenţa unor felinare sau stâlpi de telefonie poziţionaţi direct în faţa unei case. Pentru a atenua aceasta energia negativă puteţi aşeza o oglindă Bagua în zona în care „săgeata otrava” este îndreptată. Trebuie evitate, căile lungi şi înguste care conduc către uşa din faţă. Uşa din faţă şi cea din spate nu ar trebui să se confrunte una cu cealaltă, adică să fie în linie dreaptă ca într-un vagon. Acest lucru permite energiei benefice să treacă prin casă, dar nu să şi iasă imediat. Copacii din faţa casei nu trebuie să fie mai mari decât cel mai înalt punct al casei. Înălţimea ideală a arborilor este de 6 metri.
Patul său biroul de studiu pentru copii nu ar trebui aşezat sub grinzi, deoarece acesta dă o senzaţie de greutate a persoanei.
Plantele şi arbori trebuie îngrijiţi. Ei conferă spaţiului o energie pozitivă, lucru valabil şi în cazul locuinţelor care au o formă pătrată sau dreptunghiulară.
Alte elemente de care se ţine cont în Feng Shui:
Trebuie ţinut cont de „ţestoasă” din spatele casei. Acest lucru se referă la orice formă naturală care oferă, în general, un aspect de protecţie sau de sprijin la structura de ansamblu a zonei. Acest lucru îl poate da un munte, copaci mici sau un gard.Acestea nu trebuie să fie mai mari decât casa, pentru a nu împiedica lumina soarelui. Un „dragon” trebuie să existe în partea stângă. Ideal ar fi ca acesta să fie mai mare ca partea din faţă a casei. Un gard simplu sau un copac ar putea să reprezinte”dragonul”.
„Tigrul alb”, ar trebui să se găsească pe partea dreaptă a casei. Dacă acesta este mai mare decât „dragonul”, va emana o energie pozitivă pentru femeile casei. În cazul în care „tigrul” este mai mic decât „dragon”, va favoriza bărbaţii.
CELE CINCI ELEMENTE
Vă puteţi crea un mediu armonios din punct de vedere energetic dacă plasaţi corect în spaţiul personal – casă, loc de muncă, mediu de zi cu zi – micile detalii care vor armoniza energiile din jur. Echilibrând cele 5 elemente de bază – foc, pământ, lemn, apă, metal – puteţi avea parte de un spaţiu benefic dvs. şi familiei!
ELEMENTUL APĂ este cel mai important pentru o armonie perfectă a mediului în care trăiţi, de exemplu o mică fântâni improvizată, un acvariu cu peşti pot fi folosite pentru a aduce elementul apa în camera dv. Elementul apa poate fi înlocuit cu:
culoarea ALBASTRĂ, NEAGRĂ
obiecte ondulate – ca valurile
imagini acvatice (fotografii, tablouri), acvarii, fântâni, blouri cu apă proaspătă, oglinzi, sticla, materiale transparente şi uşoare
Dar prea multă apă creează nehotărâre şi ezitare. Apa distruge focul, este amplificat de metal, este distrus de pământ, este slăbit de lemn. Alături de acest element trebuie aşezat doar elementul care îl amplifica, nu şi cel care îl distruge.
ELEMENTUL FOC este simbolul pasiunii şi al acţiunii, al mişcării rapide, al activităţii. El reprezintă cea mai mare concentraţie de energie yang, şi este reprezentat de lumânări, lămpi, sobă, lămpi şi poate fi înlocuit cu:
obiecte de culoare ROŞIE, ROZ, PURPURIE, PORTOCALIU
forme TRIUNGHIULARE, PIRAMIDALE
mătase, materiale sintetice, desene cu geometrie abstractă, imagini cu animale
Prea mult foc creează nerăbdare şi stress. Prea puţin foc creează pasivitate şi lene. Focul distruge metalul, este amplificat de lemn, este distrus de apă, este slăbit de pământ. În funcţie de aceste relaţii de compatibilitate şi incompatibilitate, alături de acest element trebuie aşezat doar elementul care îl amplifica, nu şi cel care îl distruge.
ELEMENTUL PĂMÂNT este simbolul stabilităţii, al siguranţei, al încrederii. Nu este reprezentat de solul pe care se află casa dv., ci de roci, flori de mână, cristale, argila, obiecte de ceramică sau de teracota, copăcei feng shui, figurine sculptate în piatră, un bol cu pietre de rău. În cazul în care lipseşte, poate fi înlocuit cu:
obiecte de culoare MARO, GALBEN, PORTOCALIU, culorile pământului
forme PĂTRATE, CUBICE
pietre, ceramică, lut, cristale, nisip, imagini cu munţi, deserturi
Prea mult pământ – creează depresie, greutate, blocaje. Pământul distruge apa, este amplificat de foc, este distrus de lemn, este slăbit de metal. Deci, alături de acest element trebuie aşezat doar elementul care îl amplifica, nu şi cel care îl distruge.
ELEMENTUL LEMN trebuie să fie prezent în orice spaţiu. Lemnul este simbolul creşterii şi al progresului. Atenţie însă: nu mobila sau obiectele din lemn sunt cele care reprezintă acest element, ci lemnul în forma să vie: plante şi flori, mici copăcei de apartament, bonsai, clopoţei din bambus sau imagini reprezentând copaci, plante, peisaje din natură. Dacă nu puteţi avea un copăcel în încăpere, înlocuiţi elementul lemn cu:
obiecte de culoare VERDE, BLEU DESCHIS
obiecte ÎNALTE şi SUPLE, dungi dispuse pe verticală, coloane
peisaje naturale, imagini cu copaci şi păduri, imagini cu flori şi frunze, arbuşti, copăcei, plante înalte
Prea mult lemn creează agresivitate şi nerăbdare. Prea puţin lemn creează neputinţa şi neajutorare. Lemnul distruge pământul, este amplificat de apă, este distrus de metal, este slăbit de foc. Alături de acest element trebuie aşezat doar elementul care îl amplifica, nu şi cel care îl distruge.
ELEMENTUL METAL este simbolul flexibilităţii, al concentrării. Trebuie să fie prezent sub formă de obiecte metalice: argint, cupru, aur, bronz, statuete de metal, sfeşnice de argint, clopoţei metalici etc. Metalul poate fi înlocuit cu:
obiecte de culoare ARGINTIE, AURIE, CENUŞIE, ALBĂ
forme ROTUNDE, OVALE, SFERICE, buline, cercuri, semicercuri
bijuterii, aur, argint, bronz, cupru, alamă, aramă, fier forjat
TOTUŞI: Prea mult metal – creează spirit critic exagerat. Metalul distruge lemnul, este amplificat de pământ, este distrus de foc, este slăbit de apă. Alături de acest element trebuie aşezat doar elementul care îl amplifica, nu şi cel care îl distruge.
O aşezare distructivă a celor 5 elemente reprezintă amplasarea celor cinci elemente într-o ordine care nu produce creştere şi evoluţie, ci creează dezordine şi distrugere, inhibând manifestarea următorului element din ciclu, de fapt inversarea ciclului de mai sus, astfel: FOC > METAL > LEMN > PĂMÂNT > APA. Adică: FOCUL topeşte METALUL. METALUL distruge LEMNUL. LEMNUL absoarbe energia PĂMÂNTULUI. PĂMÂNTUL înghite APA. APA stinge FOCUL, deci trebuie să evitaţi acesta combinaţie a elementelor în mediul în care vă aflaţi.
Harta Bagua (sau Pa-Kua)
Orice spaţiu – o încăpere, o clădire întreagă – este împărţit în 9 zone de influenţă (direcţii) care formează ceea ce în Feng Shui se numeşte harta Bagua (sau Pa-Kua). Activarea unei astfel de zone cu unul din cele 5 elemente amplifica şi planurile vieţii corespondente acestei zone.
Pentru a echilibra planul reprezentat de cele 9 zone de influenţa, aşezaţi în zona indicată obiecte care reprezintă elementul corespondent.
Pentru a activa sau amplifica planul reprezentat de cele 9 zone de influenţa, aşezaţi aici obiecte care reprezintă elementul care alimentează (creşte) elementul corespondent.
Pentru a scădea în influenţa un element care nu corespunde zonei respective, aşezaţi aici obiecte care scad puterea acelui element.
CUM DESCOPERIŢI ÎN CAMERĂ/CASĂ CELE 9 ZONE:
Creaţi o schiţă a camerei/apartamentului. Împărţiţi schiţa în 9 sectoare egale, latura de bază corespunzând cu lungimea peretelui pe care se afla uşa de la intrare.
Dacă încăperea/casa nu e perfect pătrată, extindeţi acest pătrat până acoperă toată camera. Reamenajaţi interiorul camerei în funcţie de elemenetele coprespondente fiecărei zone.
Cele 3 pătrate de pe rândul de jos – acolo unde este situată și ușa, reprezintă de la stânga la dreapta: zona Cunoașterii, Carierei, Oameni de ajutor/ Călătorii.
În al doilea rând de pătrate, cel din mijloc reprezintă Centrul, numit și Tao și corespunde cu mijlocul încăperii. În partea stângă se situează zona dedicată Familiei/ Sănătății, iar în dreapta se află Creativitatea/ Copiii.
Ultimul rând de pătrate este cel situat pe peretele opus ușii. În stânga se află aria Bogăției, în mijloc cea a Faimei/ Reputației, iar pătratul din dreapta este dedicat Relațiilor/ Romantismului.
Pentru a decora fiecare zonă corespunzător, puteți apela la câteva obiecte situate în pătratele potrivite sau combinații de culori care aromonizează energiile respective.
În colțul Cunoașterii, se plasează bibliotecă sau un raft cu cărți; în cel al Carierei – o oglindă sau imagini marine, iar în colțul dedicat Călătoriilor/ Oamenilor de ajutor, se plasează fotografii cu oamenii care v-au ajutat.
Zona dedicată Creativității/ Copiilor poate fi decorată cu artă, dar poate fi aşezat și computerul. Plasaţi plante și fotografii cu cei dragi în aria Familiei.
În zonele Bogăției și Reputației, se utilizează culorile roșu, auriu, mov sau oranj. Dacă aveţi un acvariu cu pești, plasaţi-l în zona Bogăției. Oglinzile și obiectele cu pereche (de exemplu două lumânări), cât și orice lucru roz se potrivesc perfect în aria Relațiilor.
Pentru a crea un mediu perfect echilibrat care să aducă fericire şi armonie în toate planurile vieţii, trebuie să fiţi atenţi la elementele care reprezintă, amplifica sau scad influentele fiecărei zone.
Dacă puneţi accent doar pe unele zone care vă interesează mai mult, nu înseamnă că celelalte zone trebuie neglijate, ci doar întreţinute, accentuând în schimb zonele principale. A SE VEDEA FIGURA 1.
Diverse, Feng Shui
Navigare în articole
admin
Maestru în Reiki Usui, Reiki Tibetan, Karuna, Shambala.....
Grand Minister (Melchizedek).