Durata: 15-20 minute, şi mai mult pentru pacient, dar pot fi folosite şi în autotratament.
- Pacientul fiind culcat, se aşează o mână la baza gâtului şi cealaltă în zona plexului solar (ombilic). Se foloseşte în afecţiuni ale tiroidei.
- Se aşează mâinile la baza gâtului, una în faţă şi una în spate. Se foloseşte în afecţiuni ale plămânilor în partea lor superioară, în astm, alergie, în probleme ale coloanei vertebrale, în probleme emoţionale.
- Se aşează o mână în zona lombară şi cealaltă sub coaste. Se foloseşte în afecţiuni ale organelor din cavitatea abdominală sau ale plămânilor.
- Se aşează o mână în zona cervicală şi cealaltă în zona lombară. Se foloseşte pentru energizarea coloanei.
- Se aşează o mână în zona cervicală (pe chakra) şi cealaltă în zona coccisului (pacientul stă cu faţa în jos). Se foloseşte pentru energizarea coloanei şi pentru mobilitate generală.
- Se aşează o mână în zona rinichilor şi cealaltă în dreptul vezicii urinare, pentru afecţiuni ale acestora.
- În cazul unei pareze pe dreapta, se aşează piciorul drept peste stângul, iar mâna stângă peste piciorul drept, pacientul fiind culcat la orizontală şi se dă Reiki în zona capului. Dacă pareza este pe stânga, se aşează piciorul stâng peste dreptul şi mâna dreaptă peste mâna stângă. şi la fel, se dă Reiki la cap, 10-20 minute.
Dacă are pareză pe ambele părţi, se procedează ca mai sus, ambele situaţii. Dacă nu-şi poate ţine singur mâinile şi picioarele încrucişate, îl ajutăm: aşezăm mâinile noastre pe mâinile, respectiv pe picioarele pacientului şi dăm Reiki.
- În cazul adenomului de prostată. Se aplică mâinile în zona pelviană. Mâinile sunt aşezate în formă de y pentru comoditate. Durata tratamentului depinde de stadiul bolii la începerea tratamentului. Afecţiunea poate fi rezolvată total dacă boala este în faza incipientă. În fazele foarte avansate se poate doar opri evoluţia bolii la nivelul la care s-a început tratamentul.
- Alcoolism. Se aplică palmele de o parte şi de alta a capului, degetele întâlnindu-se în creştetul capului şi apoi, mâinile se aplică pe piept cu vârfurile degetelor unite la circa două degete distanţă de baza gâtului (F1), sau se aplică lejer palmele, ca un colier, în jurul gâtului (H5). (F1 pentru bărbaţi sau pentru femeile din zodia Leului şi H5 pentru femei sau pentru bărbaţii din zodia Fecioarei). Pentru ca tratamentul să reuşească trebuie în mod obligatoriu ca pacientul să vrea acest lucru. După trei şedinţe de tratament pe săptămână, pacientul nu va mai suporta băutura. Dacă va încerca să bea se va simţi foarte rău (greaţă, vărsături etc.), dacă vrea vindecarea va continua tratamentul, altfel va renunţa.
- Alergie. În poziţia culcat, palmele sunt aplicate una pe spate şi una în faţă, la 2 cm de baza gâtului. Dacă agentul alergen este cunoscut, el va trebui să fie evitat pe cât este posibil.
- Ameţeli. Se aplică o palmă în zona frunţii, iar cealaltă în zona occipitală. Acest tratament poate fi aplicat oricând, indiferent dacă ameţeala este întâmplătoare sau cronicizată. Acesta este şi tratamentul de urgenţă dacă ameţeala survine în cursul altui tratament. Rezultatul este imediat, apărând în mai puţin de 5 minute, iar efectul durează două zile. Efectul este spectaculos.
- Anxietate. Se aplică palmele de o parte şi de alta a capului, degetele întâlnindu-se în creştetul capului (sau se aplică o palmă în zona frunţii, iar cealaltă în zona occipitală, după caz) şi apoi mâinile ca un colier în jurul gâtului sau mâinile se aplică pe piept cu vârfurile degetelor unite la circa două degete distanţă de baza gâtului. De multe ori anxietatea apare ca o consecinţă a altei boli şi atunci va trebui să fie tratată întâi acea boală.
- Anorexie. Se aplică palmele de o parte şi de alta a capului, degetele întâlnindu-se în creştetul capului. Apoi se aplică lejer palmele, ca un colier, în jurul gâtului. După care se aplică palmele pe corp în aşa fel încât muchia lor superioară să fie exact sub ultimele coaste. Este un simptom asociat mai multor boli.
- Artroză. Se face tratament local aplicând palmele pe zona afectată. Durata de aplicare a palmelor va fi cât mai mare şi deasă în peroada în care durerea nu cedează. Altfel, se poate face tratament la interval de două zile.
- Astm. Se aplică palmele una pe spate şi una în faţă, la 2 cm de baza gâtului, şi apoi o palmă este aplicată pe coloana vertebrală în zona lombară, iar cealaltă în faţă sub coaste. Se recomandă o serie de tratament de zece şedinţe. În caz de nevoie se pot face şi 12 şedinţe de tratament.
- Basedow. Se ţin mâinile lejer în jurul gâtului. După 4 şedinţe se observă deja o scădere în volum a tiroidei, dar pentru rezultate de durată sunt necesare 10 şedinţe de tratament.
- Bronşită. Palmele sunt aplicate una pe spate şi una în faţă, la 2 cm de baza gâtului. Se vor evita frigul şi umezeala.
- Bronhopneumonie. Se aplică mâinile pe piept cu vârfurile degetelor unite la circa două degete distanţă de baza gâtului. Urmează aplicarea palmelor pe umeri, cu degetele lipite, împingând braţele cât mai jos posibil, şi aplicarea mâinilor pe spate, vârfurile degetelor atingându-se pe coloana vertebrală. Încercăm să le ridicăm cât mai mult posibil, astfel ca palmele să fie la nivelul coatelor, antebraţele având o poziţie orizontală.
- Cardiopatie ischemică. Se pun mâinile de o parte şi de alta a capului, degetele întâlnindu-se în creştetul capului şi apoi pe piept cu vârfurile degetelor unite la circa două degete distanţă de baza gâtului.
- Cataractă. Se recomandă aplicarea lejeră a palmelor pe faţă, palmele lipite una de alta şi podul palmelor deasupra ochilor. Tratamentul are un efect general favorabil.
- Cefalee (durere de cap). Se ţin mâinile de o parte şi de alta a capului, degetele întâlnindu-se în creştetul capului sau se aplică o palmă în zona frunţii, iar cealaltă în zona occipitală. Se va alege poziţia unde absorbţia de energie este cea mai mare. În cazuri mai grele se pot face amândouă poziţiile, dar de obicei una singură este suficientă.
- Cefalee occipitală. Se aplică palmele vertical sau orizontal, una lângă alta în zona occipitală (nu contează care dintre ele sus şi care jos) sau se aplică o palmă în zona frunţii, iar cealaltă în zona occipitală.
- Circulaţie sangvină deficitară. Se aplică palmele de o parte şi de alta a capului, degetele întâlnindu-se în creştetul capului.
- Ciroză hepatică. Se indică aplicarea palmelor pe corp în aşa fel încât muchia lor superioară să fie exact sub ultimele coaste. Dacă boala este abordată în stadiul incipient, se poate rezolva total.
- Colită. Se indică aplicarea palmelor pe corp în aşa fel încât muchia lor superioară să fie exact sub ultimele coaste. De obicei, efectul este rapid, după 4-5 şedinţe, dar pentru un rezultat de durată trebuie făcută o serie de tratament completă.
- Constipaţie. Este indicată aplicarea palmelor pe corp în aşa fel încât muchia lor superioară să fie exact sub ultimele coaste. Constipaţia este o consecinţă a alimentaţiei incorecte şi a sedentarismului excesiv.
- Convulsii. Se aplică palmele de o parte şi de alta a capului, degetele întâlnindu-se în creştetul capului. Durata tratamentului se stabileşte în funcţie de vârstă.
- Depresie. Se indică aplicarea lejeră a palmelor, ca un colier, în jurul gâtului. Acţiunea specifică acestei poziţii este cea asupra sistemului endocrin, apoi mâinile se aplică pe piept cu vârfurile degetelor unite la circa două degete distanţă de baza gâtului, pentru planul emoţional. De obicei, depresiile sunt caracterizate de deficite energetice în plan emoţional şi tratamentul Reiki este de neînlocuit. Efectul este totdeauna îndelungat, uneori pentru toată viaţa.
- Depresie atipică. Se aplică palmele de o parte şi de alta a capului, degetele întâlnindu-se în creştetul capului, apoi o palmă se aşează în zona frunţii, iar cealaltă în zona occipitală, după care se aplică palmele pe corp în aşa fel încât muchia lor superioară să fie exact sub ultimele coaste. Următoarea poziţie constă în aplicarea palmelor pe zona rinichilor (sub coaste), mâinile nu se mai ating. Este o poziţie cu efect puternic asupra glandelor suprarenale şi rinichilor. Combate agitaţia, este o poziţie antistres. Un pacient agitat, care nu poate sta liniştit în cursul tratamentului, nu poate fi tratat cu această metodă şi trebuie să facem un tratament prelungit, până când pacientul revine la normal. Pacientul trebuie în continuare să aibă abstinenţă de alcool şi să evite excesele de orice fel.
- Dezvoltarea curajului. Se aplică palmele vertical sau orizontal, una lângă alta în zona occipitală (nu contează care dintre ele sus şi care jos), şi (sau) pe piept cu vârfurile degetelor unite la circa două degete distanţă de baza gâtului.
- Diabet. Se aplică palmele de o parte şi de alta a capului, degetele întâlnindu-se în creştetul capului. Se aplică lejer palmele, ca un colier, în jurul gâtului. Apoi o palmă este aplicată pe coloana vertebrală în zona lombară, iar cealaltă în faţă sub coaste. Când se fac şi injecţii cu insulină, acestea vor fi dozate cu grijă pentru a nu avea neplăceri. Chiar şi după restabilirea funcţionării normale a pancreasului va trebui respectat regimul alimentar timp de un an, altfel boala revine.
- Dureri de cap. Se aplică palmele lejer pe faţă, cu palmele lipite una de alta şi podul palmelor deasupra ochilor, nu vom apăsa. După care se aplică palmele de o parte şi de alta a capului, degetele întâlnindu-se în creştetul capului. Apoi se aplică palmele vertical sau orizontal, una lângă alta în zona occipitală (nu contează care dintre ele sus şi care jos). Cauzele durerilor de cap pot fi multiple şi, de aceea, pentru eficienţa tratamentului, trebuie determinată medical. Dacă în aceste poziţii nu se constată o diminuare a durerilor, vor fi încercate şi alte poziţii: mâinile se aplică pe piept cu vârfurile degetelor unite la circa două degete distanţă de baza gâtului, sau o palmă este aplicată pe coloana vertebrală în zona lombară, iar cealaltă în faţă sub coaste, eventual se aplică mâinile în zona pelviană. Mâinile sunt aşezate în formă de y , sau palmele se aplică pe coloana vertebrală, una în zona cervicală, iar cealaltă în zona coccisului. (similar cefalee).
33.Enterocolită. Se aplică o palmă pe coloana vertebrală în zona lombară, iar cealaltă în faţă sub coaste. Se fac minimum 10 şedinţe.
- Enurezis. Se aplică palmele de o parte şi de alta a capului, degetele întâlnindu-se în creştetul capului. Se aplică mâinile în zona pelviană. Mâinile sunt aşezate în formă de y. Următoarea poziţie constă în aplicarea palmelor pe zona rinichilor (sub coaste), mâinile nu se mai ating. Vârsta optimă pentru un astfel de tratament este 7-10 ani.
- Epilepsie. Se aplică palmele de o parte şi de alta a capului, degetele întâlnindu-se în creştetul capului. Efectul este spectaculos. Se poate face şi în stare de criză. Totdeauna se fac 10-12 şedinţe de tratament, în paralel cu tratamentul alopat (dacă acesta există) şi se renunţă la alcool timp de cel puţin 10 ani după ultima criză.
- Fibrom uterin. Se aplică mâinile în zona pelviană în formă de v.
- Glaucom. Se aplică palmele lejer pe faţă, cu palmele lipite una de alta şi podul palmelor deasupra ochilor, nu vom apăsa. Efectul este total şi spectaculos indiferent de vârstă.
- Halucinaţii. Se aplică palmele lejer pe faţă, cu palmele lipite una de alta şi podul palmelor deasupra ochilor, nu vom apăsa. Apoi se aplică palmele de o parte şi de alta a capului, degetele întâlnindu-se în creştetul capului. Urmează aplicarea palmelor vertical sau orizontal, una lângă alta în zona occipitală (nu contează care dintre ele este sus şi care este jos). Se poate obţine dispariţia halucinaţiilor, dar durata efectului depinde de cauza producerii lor.
- Hepatită. Se indică aplicarea palmelor pe corp în aşa fel încât muchia lor superioară să fie exact sub ultimele coaste. Dacă se respectă regimul alimentar în timpul seriei de tratament, efectul tratamentului Reiki este foarte bun. După încheierea tratamentului se trece treptat la o alimentaţie obişnuită (dar fără excese).
- Hipoacuzie. Se aplică lejer palmele de o parte şi de alta a capului, cu podurile palmelor deasupra urechilor. Are efect deosebit la copii mici. La bătrâni, nu se recomandă acest tratament.
- Lombalgii. Se recomandă aplicarea palmelor pe corp în aşa fel încât muchia lor superioară să fie exact sub ultimele coaste. Tratamentul se va face în poziţia culcat, timp de 10-12 şedinţe, după care efectul ţine cel puţin 3 ani, dacă se respectă interdicţia de forţare a zonei lombare.
- Migrene. Se aplică o palmă în zona frunţii, iar cealaltă în zona occipital, timp de 10 şedinţe.
- Miopie. Se aplică palmele lejer pe faţă, palmele lipite una de alta şi podul palmelor deasupra ochilor. Tratamentul depinde foarte mult de receptivitatea pacientului şi dacă el ete tânăr.
- Nevralgie de trigemen. Se aplică palmele lejer pe faţă, palmele lipite una de alta şi podul palmelor deasupra ochilor. Apoi urmează, aplicarea lejeră a palmelor de o parte şi de alta a capului, cu podurile palmelor deasupra urechilor. După care se aplică lejer palmele, ca un colier, în jurul gâtului. Ameliorare a durerilor, dar necesită îndepărtarea cauzei (umezeală, frig etc.)
- Oboseală. Se aplică palmele de o parte şi de alta a capului, degetele întâlnindu-se în creştetul capului. Se aplică lejer palmele, ca un colier, în jurul gâtului. Apoi, mâinile se aplică pe piept cu vârfurile degetelor unite la circa două degete distanţă de baza gâtului. Rezultatele sunt totdeauna foarte bune. O serie de 8-10 şedinţe. O oboseală momentană poate fi tratată cu aplicarea palmelor lejer pe faţă, palmele lipite una de alta şi podul palmelor deasupra ochilor, în poziţia culcat cu ochii închişi, timp de 5 sau 10 minute.
- Paranoia. Se aplică palmele lejer pe faţă, cu palmele lipite una de alta şi podul palmelor deasupra ochilor, nu vom apăsa. Se aplică palmele de o parte şi de alta a capului, degetele întâlnindu-se în creştetul capului. Apoi se aplică palmele vertical sau orizontal, una lângă alta în zona occipitală (nu contează care dintre ele sus şi care jos). Tratamentul dă rezultate bune şi are efect câţiva ani, în funcţie de vârsta pacientului şi de mediul în care trăieşte.
- Pietre la biliă sau la rinichii de mici dimensiuni (până la mărimea unui bob de orez). Se recomandă aplicarea palmelor pe zona rinichilor (sub coaste), mâinile nu se ating.
- Prostatită. Se aplică mâinile în zona pelviană în formă de y. Dacă vârsta pacientului este avansată (peste 70 de ani) şi vechimea bolii mare, efectul este scăzut.
- Schizofrenie. Se aplică palmele lejer pe faţă, cu palmele lipite una de alta şi podul palmelor deasupra ochilor, nu vom apăsa. Se aplică palmele de o parte şi de alta a capului, degetele întâlnindu-se în creştetul capului. Se aplică palmele vertical sau orizontal, una lângă alta în zona occipitală (nu contează care dintre ele sus şi care jos). Se aplică lejer palmele, ca un colier, în jurul gâtului. Apoi, mâinile se aplică pe piept cu vârfurile degetelor unite la circa două degete distanţă de baza gâtului. Urmează aplicarea palmelor pe corp în aşa fel încât muchia lor superioară să fie exact sub ultimele coaste. Următoarea poziţie constă în aplicarea mâinilor în zona coccisului, aşezate în forma literei V. Interdicţiile impuse de această boală: alcool, efort excesiv, suprasolicitare nervoasă sau emoţională etc.. La nevoie, tratamentul poate fi repetat în serii prelungite (12-20 şedinţe) cu pauze de 2 luni. Rezultatele sunt sigure dacă pacientul acceptă tratamentul şi la nivel subconştient.
- Sciatică. Se aplică palmele pe zona rinichilor (sub coaste), mâinile nu se mai ating. Următoarea poziţie constă în aplicarea mâinilor în zona coccisului, aşezate în forma literei V. Tratamentul se face în poziţia culcat şi rezultatul durează 1-3 ani, în funcţie de gravitatea afecţiunii şi de solicitările la care este supus pacientul.
- Scleroză. Se aplică palmele lejer pe faţă, cu palmele lipite una de alta şi podul palmelor deasupra ochilor, nu vom apăsa. Se aplică palmele vertical sau orizontal, una lângă alta în zona occipitală (nu contează care dintre ele sus şi care jos). Se aplică lejer palmele, ca un colier, în jurul gâtului. Apoi, mâinile se aplică pe piept cu vârfurile degetelor unite la circa două degete distanţă de baza gâtului. Se pot rezolva problemele legate de mobilitatea pacientului, dar nu şi cele legate de memoria sa.
- Sindrom discordant. Se aplică palmele lejer pe faţă, cu palmele lipite una de alta şi podul palmelor deasupra ochilor. Se aplică palmele de o parte şi de alta a capului, degetele întâlnindu-se în creştetul capului + Se aplică palmele vertical sau orizontal, una lângă alta în zona occipitală (nu contează care dintre ele sus şi care jos). Se aplică lejer palmele, ca un colier, în jurul gâtului. Apoi, mâinile se aplică pe piept cu vârfurile degetelor unite la circa două degete distanţă de baza gâtului. Urmează aplicarea palmelor pe corp în aşa fel încât muchia lor superioară să fie exact sub ultimele coaste. Următoarea poziţie constă în aplicarea mâinilor în zona coccisului, aşezate în forma literei V iar efectul ei este foarte puternic asupra întregului organism, fiind una dintre cele mai importante poziţii, cu indicaţii speciale pentru echilibru şi realism. Sunt valabile aceleaşi precizări ca la schizofrenie.
- Sinuzită. Se aplică palmele lejer pe faţă, cu palmele lipite una de alta şi podul palmelor deasupra ochilor, nu vom apăsa. Pacientul va sta culcat cu faţa în sus. O serie de 8-10 şedinţe de tratament rezolvă pentru totdeauna această boală.
- Spasmofilie. Se aplică palmele de o parte şi de alta a capului, degetele întâlnindu-se în creştetul capului şi se aplică lejer palmele, ca un colier, în jurul gâtului. Se vor face ambele poziţii timp de 10 şedinţe şi rezultatul va ţine cel puţin 2 ani.
- Stenoză aortică. Mâinile se aplică pe piept cu vârfurile degetelor unite la circa două degete distanţă de baza gâtului. Este o poziţie folosită pentru planul emoţional. Are acţiune puternică asupra inimii. Efectul este îndelungat dacă boala nu este prea avansată.
- Stenoză mitrală. Se aplică mâinile pe piept cu vârfurile degetelor unite la circa două degete distanţă de baza gâtului. Rezultatele sunt totdeauna foarte bune, cu efect pentru totdeauna.
- Teamă. Se aplică lejer palmele, ca un colier, în jurul gâtului. Acţiunea acestei poziţii este asupra sistemului endocrin sau se aplică mâinile pe piept cu vârfurile degetelor unite la circa două degete distanţă de baza gâtului. Se va alege una dintre aceste poziţii, în funcţie de temperamentul pacientului. Pentru un temperament dinamic se aplică mâinile pe piept cu vârfurile degetelor unite la circa două degete distanţă de baza gâtului., iar pentru unul calm se aplică lejer palmele, ca un colier, în jurul gâtului.
- Tiroidă (afecţiuni ale tiroidei). Se aplică lejer palmele, ca un colier, în jurul gâtului. Efectul este rapid şi de durată.
- Ulcer. Se recomandă aplicarea palmelor pe corp în aşa fel încât muchia lor superioară să fie exact sub ultimele coaste. Această poziţie are efect asupra stării energetice a tuturor organelor din regiunea abdominală: stomac, ficat, vezică biliară, splină, pancreas, rinichi, intestine etc. Pentru ulcerul gastric, efectul este foarte bun, pentru cel duodenal, efectul este mai slab. Durata efectului este cam de un an.