Când practicăm Qigong, când facem tratament?
Sunt patru intervale benefice: Zi (h 23-1), Wu (11-13), Mao (5-7) şi You (17-19).
În intervalul Zi (descris de hexagrama Fu), Yang-ul începe să crească. Acest lucru este echivalent cu creşterea energiei în interiorul corpului. MTC (Medicina tradiţională chineză) ne explică faptul că această creştere se regăseşte la nivelul rinichilor. Pe de altă parte, rinichii sunt cei care păstrează energia mostenită de la părinţi (numită Yuan qi – energia primordială), astfel încât, această creştere a energiei rinichilor stimulează energia primordială. Energia primordială este cea care susţine activitatea tuturor celulelor corpului, a tuturor organelor interne. Organele interne vor produce energia dobândită. Energia dobândită este cea care va susţine apoi energia primordială, stocată la nivelul rinichilor.
Practica Qigong-ului în acest interval (23-1) în care energia creşte în mod natural va avea rezultate duble faţă de cele obţinute în celelalte intervale ale zilei. Este ca atunci când ai merge pe un râu pe direcţia în care se mişcă apa.
Energia rinichilor mai este numită şi „focul ministerial al porţii vieţii”sau „focul tânăr”. Ea guvemează organele sexuale şi va crea tendinţa exteriorizării impulsurilor sexuale. Toate acestea sunt normale, însă atitudinea coredă va fi aceea de a transforma esenţa corporală în energie. În acest mod esenţa, care este baza energiei, va putea fi transformată şi nu irosită.
Intervalul Mao, descris de hexagrama DaZhuang (5-7 dimineata) caracterizat de răsăritul Soarelui.
Acum va creşte energia sşi în lumea înconjurătoare. Dimineaţa se recomandă practicarea formelor dinamice, ajutănd Yang-ul să se manifeste.
În intervalul Wu (11-13), descris în hexagrama Gou, Yin-ul începe să crească. Energia se află acum la nivelul inimii, ceea ce face ca focul interior să fie destul de mare. Dar tocmai din acest motiv este necesară apariţia şi creşterea Yin-ului, (a Apei ce echilibrează Focul). Practicând în acest interval de timp tehnici statice de cultivare, de relaxare, vom putea să susţinem creşterea yin-ului în interiorul nostru. Din pund de vedere al atitudinii, Yin-ul indică interiorizare, iar din pund de vedere al corpului Yin-ul arată fluidele corpului. De aceea exersând pentru creşterea Yin-ului, vom putea reduce focul (Yang-ul): vom putea intra într-o stare de linişte, de echilibru interiorş vom creşte umezeala din interiorul corpului, contrabalansând eventualele efecte nedorite cauzate de uscăciune.
Perioada You (17-19) este descrisă de hexagrama Guan. În acest interval Soarele se pregăteste să apună, Yin-ul creşte. Apare întunericul, căldura zilei dispare. Exersarea în acest interval este benefică creşterii Yin-ului, a esenţei corporale şi a stării de linişte.
În trecut se spunea că cei care doresc să obţină rezultate vor exersa zilnic în aceste patru perioade. De asemenea, aceste perioade sunt recomandate în mod diferenţiat persoanelor care au diferite afecţiuni.
Insuficienţa de Yin (de fluide ale corpului) sau excesul de Yang.
Persoanele care suferă de afecţuni cauzate de insufidenţa Yin vor folosi intervalele 11-13 şi 17-19 ziua, atât pentru practica Qigong cât şi pentru masaj. Astfel de persoane au căldură la nivelul extremităţior, temperatură usoară în a doua parte a zilei, dorinţe necontrolate,etc).
Insuficienţa de Yang (de energie) sau excesul de Yin
Aceste persoane vor exersa în perioada 23-1 noaptea şi 5-7 dimineaţa. Iinsufidenţa de Yang este de asemenea însoţită de un aparent exces de Yin (membre reci, tranpiraţie bruscă, absenţa setei etc.)
Qigong, Sănătate, Vindecare
Navigare în articole
admin
Maestru în Reiki Usui, Reiki Tibetan, Karuna, Shambala.....
Grand Minister (Melchizedek).