Mudre pentru a îmbunătăți sănătatea

Mudre sunt gesturi spirituale care se crede că pot influența fluxul de energie (prana) în corpurile noastre. Unele mudre implică întregul corp chiar și a ochilor, dar cele mai multe sunt făcute cu mâinile și degetele. Mâinile sunt parcurse de mai multe meridiane. Numeroase mudre cu sensuri diferite sunt folosite pentru a produce anumite stări de conștiință.

  Mudre poate fi folosite în orice moment, dar sunt folosite mai ales în timpul meditației pentru aproximativ 15 minute sau mai mult. Ele sunt, în general, realizată cu ambele mâini, în același timp. Combinând mudra, meditație, și pranayama (exerciții de respirație), au un puternic efect în crearea unor rezultate pozitive.

Mudrele sunt sunt gesturi simbolice şi sunt considerate „puncte de putere ale degetelor”, pot fi realizate oriunde, în orice poziţie – întins la sol, în picioare, în timpul mersului. Aceste gesturi au drept scop întărirea mentalului şi concentrarea energiei într-un punct fix din trup pentru a induce astfel o anume stare psihică.  ajută la regăsirea echilibrului, a liniştii şi a unei stări de bine chiar şi în timpul unui eveniment stresant, la birou sau în timpul unei călătorii. Mudrele ajută la ameliorarea calităţii propriei vieţi, la reîncărcarea rezervelor de energie. Ele permit prevenirea şi tratarea bolilor, precum şi depăşirea problemelor emoţionale. Prin aceste mudre ne putem pune într-o anumită stare de meditaţie controlată, menită să ne ajute în evoluţia spiritual sau putem intra în contact cu entităţi spirituale superioare.

Anumiţi ghizi spirituali au stabilit o perioadă exactă de realizare a mudrelor, se recomandă 45 de minute pe zi pentru eliminarea problemelor cronice. Cele 45 de minute pot fi împărţite în trei şedinţe de câte 15 minute. Totuşi putem să începem prin a realiza o mudra timp de 10 respiraţii, ceea ce echivalează cu un minut, iar apoi să creştem progresiv durata execuţiei. Respiraţia este, şi ea, foarte importantă. Este important să expirăm complet de câteva ori înainte de a executa o mudra pentru a face loc energiilor pe care le dorim. Atunci când expirăm profund, eliminăm şi energie deja utilizată. Este, de asemenea, bine să prelungim mica pauză dintre inspiraţie şi expiraţie, retenţiile pe plin, deoarece puterile interioare se amplifică în acest timp. Trebuie apoi să urmărim să dăm respiraţiei un ritm egal, lent, profund şi confortabil. Poate ajuta folosirea unei muzici relaxantă.

Jnana Mudra sau Gyan Mudra (pentru a primi pace, înțelepciune și cunoaștere)

Jnana Mudra reprezinta cunoaștere și înțelepciune. Această mudra este folosită pentru a induce o stare receptivă. Mudra va energiza sistemul nervos în timp ce induce o stare de păce, calm, și conștiință spirituală.
Gestul se face prin unirea degetului arătător și degetul mare pentru a forma un cerc, lăsând celelalte 3 degete extinse. Mâinile sunt odihnite pe genunchi cu palmele îndreptate în sus, se deschide chakra inimii. Jnana Mudra permite o deschidere pentru a primi ceea ce este necesar din sursa noastră divină. Degetul arătător reprezintă constiinţa individuală. Degetul mare reprezintă conştiinţa universală. Reunirea lor simbolizează unitatea sinelui individual cu conștiința universală și conștiința divină. Indexul şi degetul mare sunt parcurse de două meridiane care ţin de două organe ce sunt în contact cu exteriorul, şi anume plămânul şi intestinul gros. Indexul reprezintă inspiraţia, energia ce vine din exterior, iar degetul mare intuiţia, energia ce vine din interior. Prin acest gest, intuiţia şi inspiraţia formează o unitate. Puterea microcosmosului şi aceea a Macrocosmosului sunt unite şi se completează una pe alta.

Chin Mudra (ne conectează la pământ)

Chin Mudra reprezintă în curs de pământ conștient și conectat la universul și către divinitate. Ca mudra jnana, acest gest se face prin unirea degetului arătător și degetul mare pentru a forma un cerc, lăsând celelalte 3 degete extinse. Palmele şi în această mudra, se odihnesc pe genunchi. Ultimele trei degete se prelungesc în jos spre pământ. Degetul arătător reprezintă conştiinţa individuală. Degetul mare reprezintă conştiinţa universală. Reunirea lor simbolizează unitatea de sinelui nostru individual cu conştiinţa universală și divin. Energia de jos stimulează chakra rădăcină care ne leagă și ne conectează cu pământul.

Mudra lotusului

În budism floarea de lotus reprezintă deschiderea inimii, creșterea, și iluminare. Floarea de lotus își are rădăcinile în noroi și întuneric, crește prin apă, și flori frumoase se ridică deasupra suprafeței. Ca şi un lotus, avem propriile noastre lupte și locuri întunecate. Prin experienţă, vom creşte spre lumină urmând să apară în cele din urmă și floarea. Aduceţi mâinile împreună în fața pieptului. Podurile palmelor unite, degetele mari unite la vârf, la fel şi degetele mici. Restul degetelor separate ca petalele de lotus.
Ca floarea deschisă, deschideţi-vă către Sursa Divină. „Primesc tot ce am nevoie și mult mai multˮ. Aceasta este o mudra eficientă pentru chakra inimii, pentru a o deschide, pentru a o trezi.

Uttarabodhi Mudra (iluminare, unitate)

Mudra Uttarabodhi este gestul suprem de iluminare. Această mudra evocă un sentiment de unitate de nezdruncinat în sine, alinierea cu Sursa noastră. Acesta este formată cu ambele mâini împreunate la centrul inimii. Degetele arătătoare sunt extinse, arătând în sus, celelalte degete pot fi întrepătrunse sau cu degetele mare extinse în exterior şi se ating la vârfuri (se formează o formă de diamant). Încercați să țineți mudra în dreptul centrului inimii și în mișcare cu respirația, ridicând mâinile pe inspirație drept în sus la cer și apoi înapoi la inimă pe expirație timp de 10-12 respirații. Apoi simţiţi schimbarea de energie subtilă în corpul dumneavoastră. Este o mudră de centrare bună, înainte de a face yoga sau o meditație profundă, sau ca o meditație în sine.

Apaan Mudra (detoxifiere, purificare, energizare)

Uniţi degetele mijlociu, inelar și degetul mare, astfel încât vârfurile lor să se atingă. Indexul și degetul mic sunt orientate înainte. Apaan Mudra este de obicei realizată cu ambele mâini și timp de cel puțin 30 de minute. (Puteți să-l împărți în trei sesiuni de 10 până la 15 minute).
Această mudra detoxifică, purifică şi energizează organismul.

Pran Mudra (pregătire, stabilizare, energizant, îmbunătățirea vederii)

Pran mudra este utilă pentru a stimula chakra rădăcină. Degetul mare atinge atât inelarul și degetul mic la vârfuri. Indicele și degetul mijlociu rămân extinse. Acest gest se face cu ambele mâini.
Pran sau prana înseamnă „energie de viaţăˮ. Această mudra este utilă pentru a energiza forța elementară a chakrei rădăcină. Ea aduce vitalitate şi energie, reduce oboseala, reduce nervozitatea și îmbunătățește vederea.
Combinată cu respiraţia conştientă, lent, blând pentru un efect calmant, de stabilizare.

Bhudi Mudra

Ajută  la păstrarea şi restabilirea echilibrului lichidelor din corp. Este utilizată în caz de uscăciune a gurii şi de deshidratare a ochilor datorată lipsei lacrimilor. Este utilă pentru rinichi şi vezică urinară.

Prithivi (pământ) mudra (stabilizare, întărire, încredere în sine)

Prithvi este cuvântul sanscrit pentru pământ. Acest gest al mâinii reîncarcă chakra rădăcină aliniind-o cu energii de pământ. Atingeți vârful degetului inelar de fiecare mână cu vârful degetului mare. Restul degetelor trebuie orientate înainte. Energia de împământare de la acest gest ajută la echilibrul diferitelor elemente în interiorul corpului. De asemenea, ajută la stabilizarea și consolidarea corpului, atenuarea oboselii. Practicarea acestei mudra sprijină dezvoltarea încrederii în sine și ajută deschide mintea eliberând-o de prejudecăți iraționale și credințe false.

Intensifică simţul mirosului, are efecte binefăcătoare pentru unghii, piele, păr şi oase. Stimulează ficatul şi stomacul. Ajută în cazul lipsei de siguranţă, conferă stabilitate interioară şi încredere în sine. Poate elimina deficitele energetice legate de vitalitate.  

Dhyana (sau Samadhi) Mudra (promovează energia meditativă)

Această mudra promovează energia de meditație, energia meditativă, contemplare profundă și unitate cu o energie mai mare. Cercul de energie creat atunci când degetele celor două mâini se ating are loc o curățire de impurități. Acesta reprezintă un potir gol sau castron simbolic de golire pentru a fi umplut cu lumină şi energie pozitivă. Puneţi mâinile în poală, cu palmele în sus, degetele suprapunându-se, iar cele mari unindu-se la vârf. Se spune că are impact asupra eficienței chakra sacrală.

Hakini Mudra (mudra pentru minte) (concentrare şi memorie)

Mudra este folosită pentru a creşte concentrarea. Este utilă pentru a amplifica creativitatea sau memoria. Favorizează interacţiunea armonioasă dintre emisfera dreaptă şi cea stângă a creierului. În plus, deschide acea zonă a creierului unde sunt înregistrate amintirile (emisfera dreaptă). Conform medicinei chineze, ea uneşte toate punctele plasate la extremităţile degetelor utilizate în acupunctură.

Sensul sanscrit al Hakini este stăpânirea, puterea sau regula. Este cunoscută ca mudra pentru minte și este asociată cu divinitatea din interior. Hakini Mudra este folosită pentru a spori puterile cognitive prin cooperarea între partea dreaptă și stânga ale creierului, a celor două emisfere. Se crede că ajută la concentrare şi de memorie. Se ghidează conștiința, prin al șaselea centru (chakra celui de-al treilea ochi). De asemenea, ajută la echilibrarea chakra plexului solar și chakra coroanei. Uniţi vârfurile degetelor de la mâna dreaptă cu degetele lor corespunzătoare de la mâna stângă, direcţionaţi ochii în sus. Hakini Mudra poate fi practicată în orice moment.

Rudra Mudra (rezistență)

Această mudra întărește caracterul de împământare a elementului pământ. Acesta activează plexul solar și întărește energia sau prana. Acest lucru este deosebit de bun pentru cei care se confruntă cu stres excesiv. Ajută la combaterea letargiei, agitației, fluturi în stomac și anxietate. Rudra Mudra poate fi efectuată timp de 5 minute de mai multe ori pe zi. Uniţi indexul, degetul mare şi degetul inelar de la ambele mâini. Extindeţi celelalte două degete într-un mod relaxat.
Această mudra se poate face singură sau cu următoarea vizualizare: Imaginați-vă stând în centrul unei roți mari, aproape de butuc (centru). Roata se poate transforma cum vrea ea vrea, dar nu are nici un efect asupra dvs. Vedeți-vă utilizând puterea pentru stabilitate. A se vedea cum acest lucru se aplică în situații din viața cotidiană.

Akaash Mudra

Această mudra este utilă pentru a crește spațiul (eter), în noi. Acesta  activează propriul nostru cadru didactic interior (de sine divin). Schimbă perspectiva noastră și lărgește punctele de vedere, pentru a înțelege mai bine viața prin activarea chakrei celui de al treia ochi și chakra coroanei. Aceasta ajută, de asemenea, chakra gâtului. Reduce emoțiile negative și stimulează gânduri nobile, și emoțiile pozitive. Ajută în meditație. Încurajează dezvoltarea intuiție. Acesta este utilizată pentru detoxifierea organismului prin eliminarea deșeurilor (prin aerul expirat, sudoare, urină și scaune), precum și pentru a depăși disconfortul cauzat de supra-alimentaţie. De asemenea, este utilizată pentru a ameliora congestia și dureri de cap, infecții ale urechii, congestie în piept, hipertensiune arterială, bătăi neregulate ale inimii și angină pectorală. Atingeți degetul mare și degetul mijlociu și extindeţi vag celelalte degete.
Precauţie: Persoanele cu o constituție Prakruti pronunțată (constituție aryuvedic) ar trebui să efectueze această mudra cu moderatie, sau deloc.

Mudra celui de al treilea ochi

Pentru a deschide al treilea ochi, puneți mâinile în fața pieptului inferior. Degetele mijlocii sunt drepte și se ating la vârfuri, arătând direcţia înainte. Celelalte degete sunt îndoite spre interior. Degetele mari se unesc la vârfurile. Concentraţi-vă pe al treilea ochi, ușor deasupra punctului dintre sprâncene. În tăcere sau în liniște cântaţi OM sau AUM. Continuaţi, lăsând organismul să se relaxeze.

Mudra Chakrei Coroană

Puneţi-vă mâinile în faţa stomacului. Degetele inelare în sus, atingându-se la vârfuri. Restul degetelelor întrepătrunse, cu degetul mare stâng sub dreaptul. Concentraţi-vă pe Chakra coroană, în partea de sus a capului și cântaţi sunetul NG tăcere sau cu voce tare.
Nu folosiți această meditație pentru chakra coroanei, cu excepția cazului în care chakra rădăcină este puternică. Este important să avem mai întâi o bază solidă.

Vishnu Mudra

Mudra pentru respiraţia alternativă, (respirație prin-o nară la un moment dat, cu cealaltă nară ușor închisă). Degetele arătător și mijlociu în palmă. Extindeţi degetul mare și celelalte două degete. Pentru a închide nara stânga, apăsați ușor pe ea cu vârfurile degetelor mic și inelar. Pentru a închide nara dreapta, apăsați ușor pe ea cu degetul mare. Păstrând în același timp respirație, apasaţi uşor pe ambele nări ţinându-le închise.

Vayu Mudra

Previne flatulenţa şi toate senzaţiile de balonare în toate zonele trupului. Medicina ayurvedică spune că există numeroase tipuri de „curenţi” responsabili de diverse maladii, printre acestea numărându-se guta, sciatica, aerofagia, reumatismul şi tremurăturile.

Pushan Mudra

Intensifică respiraţia, favorizează absorbţia oxigenului şi eliminarea anhidridei carbonice, are un efect liniştitor asupra tuturor organelor abdominale. Reglează energiile sistemului nervos autonom şi ajută în dezintoxicare. Are un efect binefăcător asupra atacurilor acute de greaţă, a răului de mare, a aerofagiei şi a senzaţiei de apăsare care apare după masă.

Kubera Mudra

Această mudra este folosită pentru atingerea obiectivelor, probleme, găsirea de obiecte, deschiderea sinusurilor. Mudra Kubera este văzută ca o expresie fizică a dorinței noastre celei mai profunde, să rămânem la un plan stabilit și ne urmăm obiectivele. Ea ne ajută la consolidarea angajament nostru, în în mod clar și pozitiv. Puteţi scrie obiectivul și puneți-l într-unloc în care puteți să-l vedeți. Apoi uniţi vârfurile degetului mare, index și degetului mijlociu, celelalte două degete îndoite în interior spre palme. Faceţi acest lucru cu ambele mâini și țineți apăsat timp de mai multe minute, de 2 până la 3 ori în fiecare zi. Veţi simți puterea și tăria ca urmare a acestei practici. Puteți rosti intenția în timpul practicii sau în mintea dvs. Simțiți-vă intenția, simţiţi rezultatul dorit cum vă umple inima și mintea şi expiraţi profund și complet.

Ksepana Mudra

Stimulează eliminarea prin intestinul gros, piele (transpiraţie) şi plămâni. Ameliorează respiraţia, deoarece elimină energiile deja utilizate pentru a putea fi absorbite energii proaspete, pozitive şi pentru a putea fi evitate energiile negative.

Kundalini Mudra de ordine la echilibrul energetic
Aceasta este o secvență de patru mudre de echilibrare a energiei utilizate în Kundalini Yoga. Cu ambele mâini simultan, atingeți alternativ vârfurile de la fiecare deget cu vârful degetului mare. Păstrați fiecare poziţie conectată timp de câteva secunde. Această secvență simplă se poate face aproape oriunde. Acesta calmează mintea și aduce claritate.

Pozițiile au următoarele efecte individuale:

Degetul mare unit cu degetul arătător

Deschide chakra rădăcină, și se mută mai multă energie pentru picioare şi corpul inferior. Face mintea mai calmă și mai concentrată.

Degetul mare unit cu degetul mijlociu

Favorizează răbdarea.

Degetul mare unit cu degetul inelar

Oferă energie, stabilitate și încredere în sine.

Degetul mare unit cu degetul mic

Îmbunătățește intuiția și simţurile.

Linga Mudra

Împotriva guturaiului şi a tuturor infecţiilor din zona pieptului. Utilă dacă dorim să scăpăm de ţesuturile adipoase în exces.

,

Navigare în articol

admin

Maestru în Reiki Usui, Reiki Tibetan, Karuna, Shambala..... Grand Minister (Melchizedek).

4 comentarii la „Mudre pentru a îmbunătăți sănătatea

 1. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really
  enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing on your feed and
  I hope you write again soon!

 2. I like the valuable information you provide in your
  articles. I’ll bookmark your weblog and check again here regularly.
  I’m quite certain I’ll learn many new stuff right here!
  Best of luck for the next!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *