Relaxaţi-vă câteva momente.
Îmbrăcămintea trebuie să fie lejeră, încălţămintea comodă, staţi confortabil şi reduceţi lumina.
Închideţi ochii şi faceţi câteva respiraţii profunde. Vizualizaţi-vă coborând o scară imaginară. Cu fiecare treaptă constataţi că sunteţi din ce în ce mai relaxaţi.
Când vă simţiţi total relaxaţi vizualizaţi o imagine preferată, care poate fi o plajă, un peisaj montan sau un moment plăcut în compania prietenilor sau familiei. Încercaţi să ajungeţi la această imagine de fiecare dată când practicaţi această meditaţie (întotdeauna aceeaşi).
O dată ce vă simţiţi confortabil în această imagine preferată, îndreptaţi-vă treptat mintea către necazul pe care vreţi să-l rezolvaţi. Poate fi o boală, o relaţie necorespunzătoare, o amintire neplăcută, o situaţie dezagreabilă din trecut sau din prezent.
Dacă vă vin mai multe imagini în minte, alegeţi una şi rămâneţi cu ea. Lăsaţi imaginea să devină cât mai vie şi focalizată.
Dacă nu vă vine în minte nici o imagine, încercaţi să vă concentraţi pe o senzaţie oarecare, de exemplu pe mirosul unei flori.
Dacă nu reuşiţi nici aşa gândiţi-vă ce simţiţi în acest moment: teamă, frustrare… Ce culoare are această teamă? (Alegeţi o culoare pentru această teamă.) Ce imagine vă evocă? Folosiţi aceste senzaţii pentru a crea imagini.
De fiecare dată când faceţi această meditaţie imaginaţi-vă că necazul dumneavoastră este complet vindecat la sfârşitul meditaţiei.
La sfârşit faceţi câteva respiraţii profunde şi vizualizaţi-vă urcând scara imaginară şi devenind treptat atent la realitatea înconjurătoare. Deschideţi ochii, întindeţi-vă, zâmbiţi şi reluaţi-vă activitatea cotidiană.
Iniţial practicaţi acest exerciţiu de imaginaţie cel puţin 15-20 de minute o dată pe zi. Când veţi căpăta experienţă, probabil veţi avea abilitatea de a-l parcurge în câteva momente de câteva ori pe zi.