Meditaţia pentru înţelegere şi Concentrarea într-un singur punct

În multe privinţe, meditaţia pentru înţelegere este o versiune mai formalizată a tehnicii de curăţare directă prin conştientizarea sinelui. Vei recunoaşte aceleaşi componente în timp ce o realizezi: relaxare fizică sistematică, respiraţie pranică, eliberare de sentimente şi gânduri şi conştientizare. O meditaţie a conştiinţei combină pur şi simplu toate acestea cu concentrarea într-un singur punct pentru un efect de relaxare mai concentrat.

Meditaţia pentru înţelegere

  1. Poartă îmbrăcăminte confortabilă, lejeră, în special în jurul taliei. Scoate-ţi pantofii. Poţi stinge luminile dacă crezi că poţi medita pe întuneric fără să adormi. Dacă vrei, întrerupe şi telefonul. Elimină cât mai multe senzaţii exterioare care ţi-ar putea distrage atenţia.

  2. Realizează un set sau două de exerciţii fizice de curăţare sau un exerciţiu simplu de rutină, la alegere.

  3. Aşează-te pe un scaun confortabil, ţinându-ţi spatele drept (dar nu încordat) şi picioarele pe podea. Dacă este un scaun cu spătar, nu te rezema şi nu sta cu umerii aduşi. (Notă: Dacă statul pe scaun între 10 şi 30 de minute este incomod pentru tine, poţi medita stând întins pe jos, dar poziţia te poate adormi.) Aşează-ţi mâinile în poală cu palmele în sus. Relaxează-le.

  4. Pune-ţi limba pe cerul gurii.

  5. Invocă.

  6. Închide ochii şi fă 10 cicluri de respiraţie pranică. După cele 10 cicluri iniţiale, păstrează-ţi respiraţia adâncă de-a lungul meditaţiei, dar nu te mai concentra asupra ritmului ei. Concentrarea pe ritmul intern poate să te distragă, deşi unii consideră că ritmul sau număratul îi ajută să se elibereze. Dacă poţi păstra ritmul sau dacă crezi că folosirea numărătorii interne te ajută să te eliberezi, foloseşte-o.

  7. Relaxează-ţi corpul, fiecare parte pe rând. Lucrează într-o secvenţă ordonată, fie de la cap la degetele picioarelor, fie de la degetele picioarelor la cap, nu la întâmplare. Relaxarea trebuie să dureze între 5 şi 10 minute.

  8. Atinge-ţi vârful nasului cu degetul arătător de la mâna dominantă cât numeri până la patru, apoi aşează-ţi mâna înapoi în poală.

  9. Continuă-ţi respiraţia şi conştientizează încă vârful nasului. Conştientizarea nu este concentrare voită; este o stare deschisă de sensibilitate.

  10. După câteva minute atinge-ţi ombilicul cu arătătorul de la mâna dominantă, pune mâna înapoi în poală şi transferă-ţi concentrarea asupra ombilicului. În timp ce faci aceasta, ar trebui să-ţi simţi respiraţia profund în abdomen. Conştientizează continuu mişcarea înăuntru-în afară a ombilicului în timp ce respiri. (Notă: Dacă ai hipertensiune, nu te concentra asupra ombilicului; păstrează-ţi atenţia asupra vârfului nasului. Conştientizarea ombilicului activează secundar şi chakra meng mein, care poate ridica tensiunea arterială.)

  11. După câteva momente, mută-ţi atenţia din nou asupra respiraţiei. Indicaţia nu e atât să-şi vizualizeze respiraţia ca pe un curent intrând şi ieşind din nas, cât să fie conştienţi de aerul respirat în timp ce intră în nas, merge în jos spre plămâni şi se întoarce în nas ca să iasă.

  12. Verifică-ţi periodic poziţia în care stai. E normal ca umerii să ţi se lase puţin. Dacă vezi că spatele ţi s-a rotunjit sau umerii ţi s-au lăsat, ia-ţi o poziţie mai dreaptă.

  13. Menţine-ţi atenţia asupra unuia din cele trei elemente – nas, ombilic sau respiraţie – de-a lungul meditaţiei. Pentru începători, respiraţia e cel mai uşor de conştientizat. Continuă cu respiraţia şi conştientizarea 10 minute. Treptat, mergi până la 30 de minute.

  14. Când ai terminat, mişcă-te puţin pe scaun. Dacă te simţi ca şi cum ai fi fost în altă parte sau ai ieşit din corpul tău, întoarce-te. Înainte de a deschide ochii, trebuie să revii la realitate. Revenirea la realitate este procesul de refacere a legăturilor energetice cu pământul, împreună cu exerciţiile post-meditaţie, revenirea la realitate te ajută să eviţi sentimentul de „gol” care urmează adesea după meditaţie. Revenirea la realitate: aşezat, imaginează-ţi raze strălucitoare de prana albă ieşind din chakrele tălpilor tale şi din chakra bazinului şi pătrunzând trei metri în pământ. Păstrează-ţi intenţia ca această energie să curgă în pământ vreo 30 de secunde. În timp ce faci asta, spune simplu ceva de genul: „Acum binecuvântez şi mă leg de Pământul-Mamă “.

  15. Deschide ochii, întinde-te şi ridică-te să faci exerciţiile post-meditaţie.

Concentrarea într-un singur punct, conştientizarea simultană şi conştientizarea extinsă

Pe măsură ce progresezi în meditaţia pentru înţelegere, e posibil să vrei să conştientizezi două şi apoi toate cele trei puncte energetice de reper în timpul meditaţiei. Aceasta te ajută să treci de la concentrarea într-un singur punct la conştientizarea extinsă, capacitatea de a fi conştient de mai multe lucruri în acelaşi timp. Conştientizarea extinsă este cel mai important scop al meditaţiei la nivel înalt, pentru că duce la ceea ce unii numesc conştiinţa cosmică, o stare în care barierele dintre subiect (cel care meditează) şi obiect (universul), dintre cunoscător şi cunoscut se dizolvă. Este adevărata unicitate. Mintea conştientă se poate concentra asupra unui singur lucru o dată, dar mintea subconştientă, când stabileşte contact cu şinele superior în timpul perioadelor de nemişcare prelungită, este capabilă să se concentreze asupra mai multor lucruri deodată.

Nu e nevoie – pentru conştientizarea extinsă – să încerci să obţii avantajele de sănătate fizică ale meditaţiei pentru înţelegere. Concentrarea multiplă este pentru cei care sunt interesaţi de nivelul superior şi de aspectele mai spirituale ale meditaţiei.

,

Navigare în articole

admin

Maestru în Reiki Usui, Reiki Tibetan, Karuna, Shambala..... Grand Minister (Melchizedek).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *