Se stă în picioare, cu picioarele depărtate la lăţimea umerilor.
Se aplică lovituri cu pumnul strâns relaxat, întâi asupra mâinii stângi. Se întoarce palma în sus, şi se loveşte zona punctului NeiGuan (VS6 – Bariera internă, aflat pe antebraţ la cca 3 degete de încheietură, la mijlocul antebraţului), repezind mâna care loveşte, în serii de câte trei lovituri.
Trebuie să simţiţi durere când loviţi punctul NeiGuan; aceasta indică că aplicaţi lovitura corect. Prin lovirea acestor puncte (de fapt lovitura atinge şi meridianele inimii şi plămânilor) se vindecă boli din porţiunea superioară (inimă, plămâni, tiroidă).
Articulaţia palmei trebuie să fie extrem de relaxată, parcă palma ar fi legată cu o cârpă de antebraţ. Loviturile sunt penetrante. Vă concentraţi asupra punctului lovit, iar pumnul pătrunde în el. Loviturile sunt ritmate. Umerii sunt relaxaţi şi lăsaţi în jos.
Aduceţi mâna înainte, fără să ridicaţi umerii, rotiţi antebraţul, astfel încât palma să fie orientă spre exterior, cu degetul mic în sus, şi se loveşte zona punctului ShouSanLi (IG10 – Trei măsuri, aflat pe antebraţ, sub cot, între cubitus şi radius, la cca 3 degete de cot). Pumnul este orientat pe direcţia axului antebraţului. Apoi, se repetă asupra mâinii drepte. (La microcurs am lovit întâi puntele NeiGuan şi la mâna stângă, şi la mâna dreaptă, apoi am trecut la lovirea punctelor ShouSanLi)
Se apleacă corpul, şi se lovesc concomitent, cu ambele mîini, zonele punctelor ZuSanLi (S36 – Trei măsuri, aflate pe gambă, între cubitus şi radius, la cca 3 cm de fosa de sub rotulă, la un ungi de 450 faţă de direcţia înainte). Lovituri tot în serii de câte trei. La încheiere, se trage bărbia în piept, şi se ridică toracele în poziţie verticală, abia atuni capul revenind în poziţie normală.
Se apleacă corpul, şi se lovesc concomitent, cu ambele mîini, cu palmele relaxate, zonele rotulelor. Se loveşte ritmic (nu în serii de câte trei lovituri), de 108 ori. Palmele îşi schimbă uşor poziţia, astfel încât să fie acoperită toată zona rotulei. Picioarele sunt uşor flexate. La încheiere, se trage bărbia în piept, şi se ridică toracele în poziţie verticală, abia atuni capul revenind în poziţie normală.
Notă: Toate loviturile se aplică fără efort, aruncând braţele.
Explicarea exerciţiului (extrase din revistele Qigong):
Prin lovirea punctelor NeiGuan, dat fiind că se lovesc şi meridianele învecinate, ale inimii şi plămânilor, efectele sunt în primul rând asupra acestor organe, dar se rezolvă problemele organelor plasate în zona încălzitorului superior (corpul de la diafragmă în sus). Se pot rezolva: noduli de sân, afecţiuni ale tiroidei, ganglioni inflamaţi.
Prin lovirea punctelor ShouSanLi:
- Se înlătură obstrucţiile pe intestinul gros.
- Se reglează funcţionarea intestinului gros, se tratează afecţiunile de colon. Stimulează şi funcţionarea intestinului subţire. Se rezolvă unele afecţiuni ale plămânilor (legate de problemele intestinului gros).
- Se tonifică Qi la nivelul braţelor.
Prin lovirea punctelor ZuSanLi se asigură:
- Reglarea splinei şi a stomacului, dar şi a unor funcţii: digestie, tonus muscular, controlul sângelui şi al fluxului ascendent şi descendent de energie în organism.
- Tratarea afecţiunilor din încălzitorul inferior, de la ombilic în jos (nu de la diafragmă?): picioare, rinichi, vezica urinară, ficat, vezica biliară, intestine.
- Tonificarea Qi în întregul organism.
Prin lovirea rotulelor se asigură:
- Întărirea genunchilor şi a picioarelor.
- Se vindecă afecţiuni ale picioarelor.
- Se stimulează întreaga suprafaţă a palmei (zonă reflexogenă), astfel încât practic este un masaj al tuturor organelor interne.
Într-o revistă Qigong se prezintă şi exerciţiul de batere a dosului palmelor. Loviturile se aplică în serii de 3, dinspre degetul mic, spre cel mare. Se reia de la degetul mic. Efecte:
- Stimulare meridianele intestinului gros şi a intestinului subţire .
- Stimularea circulaţiei periferice.
- Întărirea oaselor.
- Vindecă afecţiuni reumatologice.