KATICHAKRASANA (POSTURA ROŢII LOMBARE)

 

TEHNICA DE EXECUŢIE

Execuţia pe partea stângă

Stând în picioare cu tălpile paralele şi uşor depărtate între ele, la aproximativ 40 cm, se întinde mâna stângă în lateral cu palma orientată în jos aflată la înălţimea umărului. Mâna dreaptă se îndoaie şi se plasează cu palma orientată spre interior, central, în zona pieptului (în dreptul lui ANAHATA CHAKRA), la câţiva cm depărtare de trunchi, cotul fiind păstrat la înălţimea umărului. Se va realiza apoi o mişcare lentă şi amplă de rotaţie a trunchiului şi a capului spre stânga, având grijă ca bazinul să rămână nemişcat. Ochii vor fi închişi şi vor urma şi ei interior mişcarea de rotaţie, fiind orientaţi lateral cât mai mult.

Conştientizarea execuţiei pe partea stângă

În timpul execuţiei vom sesiza fluxul de energie cosmică, prin mâna stângă întinsă, dinamizând întreaga parte stângă a trunchiului, în paralel mişcarea de rotaţie va porni o percepţie subtilă a aurei bioenergetice, mai ales în partea stângă a fiinţei. Ochii închişi, orientaţi în mişcarea de rotaţie favorizează această percepţie periferică subtilă şi creează premizele trezirii capacităţii de percepţie la nivel subtil a aurei bioenergetice.

Eventualele culori care sunt percepute lăuntric când când stăm cu ochii închişi în timp această postură, vor fi în strânsă legătură cu curenţii subtili care există în structura subtilă în jurul corpului fizic. La revenire vom conştientiza dinamizarea şi energizarea întregii jumătăţi stângi a corpului şi a fiinţei, sesizând amplificarea energiei de tip lunar, YIN (THA), receptive în fiinţă, trezirea şi amplificarea intuiţiei psihologice, a inteligenţei analitice şi dezvoltarea rafinamentului estetic. În general bărbaţii vor conştientiza mult mai atent aceste stări corespondente în fiinţă, deoarece în cele mai multe cazuri ele nu sunt trezite în cazul naturii masculine, fiind caracteristice în general femeilor.

Pentru a realiza o armonie şi o polarizare caracteristică unui androgin, cei care constată că aceste energii sunt insuficient trezite în fiinţă sau care se simt incapabili să trăiască şi să amplifice aceste stări, vor trebui să execute ceva mai mult timp ASANA pe această parte, realizând totodată o concentrare şi o conştientizare cât mai intensă în vederea asimilării, trezirii şi amplificării acestor aspecte în fiinţă. De asemenea, în cazul în care constatăm că există o carenţă de energie lunară, generând diminuarea receptivităţii la nivelul unui anumit centru de forţă (CHAKRA), vom realiza focalizarea atenţiei predominant la nivelul acelui centru. Procedând astfel, vom sesiza destul de repede amplificarea energiei de tip magnetic (THA) în fiinţă, la toate nivelele.

Execuţia pe partea dreaptă

Pornind din aceeaşi poziţie, în picioare, cu tălpile paralele şi uşor depărtate între ele, la aproximativ 40 cm, se întinde mâna dreapta în lateral cu palma orientată în jos aflată la înălţimea umărului. Mâna stângă se îndoaie şi se plasează cu palma orientată spre interior, central, în zona pieptului (în dreptul lui ANAHATA CHAKRA), la câţiva cm depărtare de trunchi, cotul fiind păstrat la înălţimea umărului. Se va realiza apoi o mişcare lentă şi amplă de rotaţie a trunchiului şi a capului spre dreapta, având grijă ca bazinul să rămână nemişcat. Ochii vor fi închişi şi vor urma şi ei interior mişcarea de rotaţie, fiind orientaţi lateral cât mai mult.

Conştientizarea execuţiei pe partea dreaptă

În timpul execuţiei vom sesiza fluxul de energie cosmică prin mâna dreaptă întinsă dinamizând întreaga partea dreaptă a trunchiului. În paralel mişcarea de rotaţie, va permite o percepţie subtilă a aurei bioenergetice mai ales în partea dreaptă a fiinţei. La revenire vom conştientiza dinamizarea şi energizarea întregii jumătăţi drepte a corpului şi a fiinţei, sesizând amplificarea energiei de tip solar, YANG, (HA) emisive în fiinţă, trezirea şi amplificarea inteligenţei sintetice, dezvoltarea raţionamentului, a eficienţei şi a puterii de acţiune. În general, femeile vor conştientiza mult mai atent aceste stări corespondente în fiinţă, deoarece, în cele mai multe cazuri, ele nu sunt trezite în cazul naturii feminine, fiind caracteristice în general bărbaţilor. De aceea, cele care vor constata că aceste energii şi aspecte sunt insuficient trezite şi amplificate în ele, sau cele care se simt incapabile să trăiască şi să amplifice aceste stări, vor trebui să execute ceva mai mult timp ASANA pe această parte, realizând totodată o concentrare şi o conştientizare cât mai intensă în vederea asimilării, trezirii şi amplificării acestor aspecte în fiinţă. De asemenea, în cazul în care constatăm că există o carenţă de energie solară, generând o diminuare a activităţii sau cu alte cuvinte a capacităţii de a emite la nivelul unuia sau mai multor centri de forţă (CHAKRAS), vom realiza focalizarea atenţiei predominant la nivelul acelui centru. Procedând astfel, vom sesiza destul de repede amplificarea energiei de tip electric (HA) în fiinţă la toate nivelele. În final, vom remarca diferenţele de stare şi energizare între execuţia pe partea stângă şi execuţia pe partea dreaptă, sesizând global polaritatea centrilor de forţă (CHAKRAS), conştientizând totodată starea de echilibrare, forţă şi armonie rezultată din amplificarea polară a celor două tipuri de energii fundamentale în fiinţă, energia lunară YIN (-) şi energia solară YANG(+).

EFECTE ŞI BENEFICII ALE ACESTEI POSTURI

Exersarea consecventă a acestei ASANA face ca talia să devină zveltă şi suplă iar pieptul se lărgeşte proporţional. Această postură înlătură gradat constipaţia şi face zona lombară extrem de puternică. Coastele dobândesc mai multă rezistenţă (rezistenţă la şocuri), aspect datorită căruia multe afecţiuni respiratorii, printre care chiar tuberculoza pulmonară, pot fi preîntâmpinate. Umerii, gâtul, braţele, abdomenul, spatele şi coapsele sunt considerabil tonificate.

Această ASANA este în mod egal folositoare atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei, fiind recomandată în mod special persoanelor scunde, pentru a-şi îmbunătăţi talia. Deşi în aparenţă uşor de efectuat, această ASANA are multe avantaje. Ea reprezintă, de asemenea, una din cele 4 mişcări dinamice folosite în cazul procedeului de purificare numit PRAKSHALANA (curăţirea intestinului gros), cel mai important dintre cele 6 procedee tradiţionale de purificare ale corpului fizic.

,

Navigare în articole

admin

Maestru în Reiki Usui, Reiki Tibetan, Karuna, Shambala..... Grand Minister (Melchizedek).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *