Emoțiile și organele interne

Orice emoție (pozitivă sau negativă) am manifesta în exces influențează organele interne.

Dacă trăim mult timp într-un mediu neprielnic, dacă multă vreme „rulăm” stări emoționale negative, stres, frustrări, gânduri asupra situațiilor toxice structurile noastre spirituale și energetice transportă spre corpul fizic aceste „otrăvuri” și, ca un avertisment că ar trebui să luăm măsuri, acestea duc la îmbolnăvirea unor organe interne.

„Furia afectează ficatul,

Bucuria duce la îmbolnăvirea inimii,

Îngrijorarea slăbeşte splina,

Teama şi spaima aduc prejudicii grave rinichilor,

Tristeţea sau suferinţa sufletească îmbolnavesc plămânii.”

„Mânia (furia) determină mişcarea energiei către partea superioară a corpului, Bucuria încetineşte circulaţia energetică, Suferinţa sufletească şi tristeţea consumă energia, Teama şi spaima o tulbură, iar Îngrijorarea duce la stagnarea ei.”

„Dacă, din anumite motive, toxinele nu pot fi eliminate toxicitatea crește în corp până când acesta ajunge să se îmbolnăvească. Primul pas către boală poate fi tensiunea…la toate nivelele! Dacă trupul nu iese corect din „tensiune”, atunci organele interne devin intoxicate și bolnave.”

Blocajele emotionale:

 1. Inima

  Este pompa vasculară a sistemului sanguin, ea are 4 camere, cele două din dreapta sunt în legătură cu plămânii, cele două din stânga sunt în legătură cu restul corpului. Inima primeşte sângele neoxigenat prin partea dreaptă şi-l pompează în plămâni. Sângele oxigenat de la plămâni se întoarce în partea stângă şi de acolo este trimis în restul corpului. În trupul emoţional (în dublu vital) se stochează în dreptul inimii anumite blocaje emoţionale: regrete, dezolare, tristeţe profundă, pierderea unui obiect sau a unei persoane iubite, frica, tristeţea cauzată de respingerea de către alţii, jignirea şi orice te răneşte, când cineva se fereşte şi ascunde ceva de frică (de a muri sau de a trăi), blocaje din cauza iubirii, precum şi dezechilibru dintre a da sau a primi. Ura, neiertarea. (Dezechilibrul care apare în urma bucuriei și a emoției extreme se poate manifesta prin bătăi de inimă anormale, palpitații, amețeală, extenuare și, în cazuri extreme, prin leșin sau pierderea cunoștinței. Cercetările arată că oamenii cu ritmul verbal cel mai rapid – care este, de obicei, un semn al emoției ieșite de sub control – prezintă procentul cel mai mare de boli cardiace.)

 2. Plămânii

  Aduc aer pentru a fi absorbit în sânge şi descarcă sângele de gazele toxice. La nivelul lor în dublu vital, se stochează blocaje emoţionale: furia, frica şi lipsa de vitalitate. Acestea stau la baza astmului bronşic. Tusea este un reflex care încearcă să elimine durerea provocată de trauma emoţională. Lipsa chefului de viață, tristețea, supărarea.

(Durerea sau tristețea este emoția rețelei plămâni-intestin gros. Deși este cea mai dificilă dintre toate energiile emoționale, tristețea generează lacrimi care să alunge durerile, supărările și suferințele. Când tristețea este exprimată în mod sănătos, tandrețea ei generează empatie, afecțiune și înțelegere.)

 1. Stomacul

  Primeşte mâncare şi începe procesul de digestie, pregăteşte mâncarea pentru a fi luată de intestinul subţire. Blocajele depozitate în dublul vital în dreptul stomacului sunt vechi norme, idei, provenite din familie, colegi de şcoală, muncă, profesori, preoţi, doctori etc.

  Ulcerul este materializarea furiei, care muşcă din stomac.

  Trepidațiile la nivelul stomacului provin de la frică, anxietate.

  Indigestia provine de la gânduri, sentimente învechite, idei, care nu-şi mai au loc în viaţa individului, frica de schimbare precum şi de frica şi de a fi dezaprobat.

(Eliminați din viața dumneavoastră toate activitățile care pot produce stres, declanșate de frica de a pierde controlul pentru a nu avea probleme digestive precum: greață, vărsături, balonare, constipație, diaree, durerile abdominale, disfagie, sânge în scaun, dureri la nivelul pieptului.)
4. Intestinul subțire
Umple cavitatea abdominală şi este mărginit de intestinul gros, primeşte hrana digerată din stomac şi foloseşte secreţiile din pancreas şi ficat pentru a digera mâncarea. El este responsabil pentru digerarea substanţelor digestive, inclusiv a vitaminelor.

(Intestinul subțire este corelat cu capacitățile de analiză și de asimilare din experiențe de viață, cu discernerea, cu a face diferența între bine și rău, cu asimilarea sau respingerea experiențelor.. Dezechilibrele la nivel intestinal, sunt date de refuzul de a înțelege și a asimila unele lecții de viață, teama de experiențe noi, refuzul de a merge înainte, pierderea încrederii în sine, manifestarea unei stări de hipercriticism, direcționată către propria persoană și către ceilalți.

Respingerea unei experiențe „urâte” duce la apariția diareei (alimentele nedigerate și experiențele nedigerate și neasimilate).)
5. Intestinul gros
Absoarbe apa, vitaminele şi mineralele. Include şi apendicele. Intestinul gros ascendent este în dreapta, transvers şi descendent în stânga. Stochează blocaje emoţionale la nivelul abdomenului, în dreptul centrului Hara, un centru energetic. Se stochează: sentimente neexprimate de frică şi furie şi nevinovăţie. Creierul dacă nu poate şterge sau rezolva unele probleme, le depozitează în zona energetică a abdomenului.

(Prin Intestinul gros, în plan subtil, se elimină experiențele considerate ca fiind inutile. El susține procesele de eliminare a unor elemente din plan mental și emoțional din care am extras aspectele pozitive, folositoare și care acum nu mai sunt utile și aparținând trecutului.

Când suntem capabili să mergem înainte spre noi experiențe eliberați de „balastrul” trecutului, când renunțăm la stările de posesivitate, de culpabilitate, la senzația de murdărie interioară, la incapacitatea de a controla, nevoia de securitate materială înseamnă că intestinul gros manifestă o stare de armonie și echilibru.)
6. Ficatul
Este cel mai mare organ şi este responsail pentru o multitudine de substanţe chimice şi de transformări. Sângele aduce substanţe nutritive în ficat care converteşte hidrocarbonatele în grăsimi şi proteine. Ficatul face colesterol, depozitează vit. A, B12 şi fierul. Scoate substanţele toxice din sânge. La nivelul lui, sunt depozitate blocajele emoţionale precum furie, mânie şi frică, care au fost stocate aici timp îndelungat.

(Ficatul asimilează și experiențele vieții și ne ajută să ne adaptăm la ele. Toate dezechilibrele ficatului duc la o stare cronică de oboseală generată adesea de tensiuni, frustrări și de conștientizarea unui eșec într-un domeniu important. Starea de oboseală cronică poate conduce și la manifestarea unui dezechilibru pe plan sexual datorat de multe ori unui deficit major de energie.

Ficatul este în rezonanță cu demararea transformării tuturor dorințelor materiale în aspirații spirituale, ceea ce va duce la apariția unei stări de înțelepciune, de iluminare, manifestări pozitiv-creatoare. Este importantă imaginea de sine, cu ajutorul ei se poate realiza o adaptare corectă la mediu și la circumstanțele vieții prin dobândirea unei viziuni clare, obiective și pline de înțelepciune. Energetic ficatul este sensibil la orice modificare negativă a imaginii de sine, datorată unei lipse de încredere în propria persoană, a prezenței unor stări de pesimism.

Când funcționează armonios ficatul neutralizează diferite stări negative de amărăciune și de supărare (corelații realizate cu funcțiile vezicii biliare), poate alchimiza stările de mânie și ură. Dezechilibrele ficatului apar, în general, datorită unor stări de mânie direcționate împotriva propriei persoane, dar care sunt disimulate în stări de mânie față de altcineva – rezultatul unor conflicte între sferele emoționale și cele ale mentalului.)
7. Vezica biliară
Se află chiar sub ficat. Ea colectează bila secretată de ficat. Bila ajută la digestia grăsimilor, făcându-le solubile în apă, putând astfel ca enzimele să le descompună. Depozitarea blocajelor emoţionale în zona vezicii biliare sunt furia, transformată în dezgust, incapacitatea de a lua decizii, desconsiderare. (Meridianul Vezica Urinară reprezintă rezistența la schimbare și atitudinea negativă, este meridianul păcii și armoniei. Stările colerice, resentimentele exteriorizate, manifestarea dorințelor față de lume și lupta cu toate obstacolele ce împiedică îndeplinirea acestor dorințe au legătură cu vezica biliară care „exteriorizează” în plan subtil calitățile și defectele manifestate în sfera energetică a ficatului. Stările de agresivitate pot fi utilizate pozitiv (de exemplu- pentru a lupta împotriva a tot ceea ce este nedrept sau incorect) sau negativ (prin  exces de autoritate, lipsa asertivității, etc.)

Vezica biliară mai este corelată și cu discernământul, cu viziunile clare și obiective asupra aspectelor vieții. Dezechilibrele vezicii biliare care apar în corpul fizic se manifestă atunci când persistă supărări, resentimente, stări de mânie manifestate sau interiorizate, incapacitatea de a lua decizii, sentimente de posesivitate și dorințe legate de tendința de a-i controla pe ceilalți.)
8. Pancreasul
Secretă enzime care intrate în intestinul subţire ajută la digestia glucidelor, grăsimilor şi proteinelor. El produce şi insulina. Este considerat o glandă cu secreţie internă, funcţia lui influenţează alţi hormoni. La nivelul lui, sunt stocate blocaje emoţionale ca: sentimentul că ceva lipseşte din viaţă, nemulţumirea faţă de viaţă, că nu-ţi oferă ceea ce ai fi dorit, lipsa sării şi piperului din viaţă, a strălucirii ei. Sunt de asemeni oameni care stochează aici excesele de amabilitate şi de bunătate.

(Îndoiala, emoția triadei splină-pancreas-stomac, concentrează energia în interiorul creierului. Dacă ne gândim în permanență la problemele avute rezultanta este insomnia, deoarece energia rămâne în creier în timpul nopții, în loc să își urmeze cursul natural descendent spre părțile inferioare ale trupului, ceea ce ne-ar permite să dormim liniștiți. Îngrijorarea, afectează traseul splină-pancreas-stomac, face ca energia să devină stagnantă în așa fel încât corpul devine leneș, devenim incapabili să ducem la bun sfârșit chiar și cele mai mărunte sarcini. Când rețeaua splină-pancreas-ficat devine incapabilă să proceseze nutrienți și să transporte deșeurile în mod liber, devenim predispuși la probleme digestive.)
9. Splina
Este un organ limfatic, filtrează sângele şi acţionează în sistemul imunitar. La nivelul său sunt stocate blocaje emoţionale ca: emoţii datorate unor probleme nefinalizate, datorate unor relaţii cu alte persoane din trecut, moartea unei persoane, pierderea unui loc de muncă sau al unui stil de viaţă care te ţin legat de trecut. Îngrijorarea, gânduri excesive.
10. Rinichii
Menţin echilibrul electrolitic, chimic, al tuturor fluidelor din organism, menţin nivelul de apă din organism şi procesează plasma din sânge. Menţin echilibrul între acizi şi baze în organism. Aici, la nivelul lor, se stochează blocaje emoţionale (rinichi şi suprarenale). În dreptul lor, se află centrul energetic şoc-traumă care poate crea supraactivitate a sistemului nervos vegetativ simpatic, care duce la declanşări mari de adrenalină. Suprarenala şi rinichiul au rol şi în vindecarea sistemului de autoimunitate. Se tratează această regiune a corpului în caz de şoc, traumă, boală, intervenţii chirurgicale, dezechilibre emoţionale, stres de orice fel, alergii, lipsă de vitalitate, precum şi reacţiile automate de frică. Fricile afectează rinichii. (Frica extremă le poate provoca mișcări involuntare ale intestinelor și scăpări de urină, ajungând, în cazuri grave, la incontinență urinară. Alte simptome de dezechilibru generat de frică sunt durerea și slăbiciunea în partea inferioară a spatelui și în picioare.)

Locuri secundare unde sunt depozitate emoțiile:
1. Capul

Este locul unde se află centrul de comandă al corpului. El este locul unde ne proiectăm viaţa. Echilibrul în această zonă este important pentru echilibrare generală: psihică, emoţională, fizică şi mentală.
Durerile de cap sau migrenele sunt de cele mai multe ori sentimente refulate care cauzează dezechilibre, în timp ce partea conştientă încearcă să găsească cauza pentru care lucrurile nu merg sau nu sunt cum ar trebui să fie.
2. Ochii
Sunt în legătură cu vederea interioară, sentimentele şi auzul (în legătură cu al treilea ochi sau centrul clarviziunii). A nu fi luat în seamă de alţii, a nu vedea dorinţele altora, a nu vrea să vezi chiar ce este sub nasul tău (miopie) sau a nu vedea ceea ce este în alte locuri îndepărtate (vedere scurtă) sunt sentimente care se stochează la nivelul ochilor. Ochii sunt legaţi de canale cu sinusurile unde sunt depozitate lacrimile. Ochii sunt de asemeni în conexiune cu ovarele, uterul, testicolele şi prostata.
3. Urechile
„Ascultă pe alţii şi de a fi ascultat/ă”. La nivelul lor se produc blocaje provenite din sentimente: ceea ce nu vrem sau n-am vrut să auzim. Ele sunt legate de tensiunea arterială, de echilibru în sens general şi de claritate.
4. Gâtul: verbalizează şi exprimă.
Laringele este sediul vorbirii, expresii verbale personale. La nivelul gâtlejului sunt blocaje emoţionale cauzate de înăbuşirea cuvintelor sau ideilor, gândurilor sau credinţelor. Se produc aceste blocaje atunci când omul nu spune ceea ce trebuia să fie spus, vorbeşte prea mult, face să tacă sensibilitatea.

Blocajele din zona gâtului sunt cauzate de idei sau cuvinte sau
gânduri sau credinţe, care îţi rămân fixate în gât şi cu care te îneci, din a nu spune ceea ce trebuie spus sau de a vorbi prea mult şi de a-ţi fi închisă gura. Blocajele în această zonă sunt în legătură cu greutăţile şi responsabilităţile pe care le duci în spate, şi care te apasă prea greu. Blocajele sunt, de asemenea, în legătură cu oamenii cu vederi de cal (nu vede nimic nici în dreapta, nici în stânga), când îţi lipseşte ajutorul celor din jur sau când ai o gândire neflexibilă.
5. Tractul intestinal
Constipaţia se datorează refulării unor sentimente de obicei de furie, de frică sau vinovăţie, de a nu da voie să iasă ceva din viața ta. Colita (diareea) este datorată eliminării unor sentimente vechi, gânduri, idei, pe care nu le-ai înfruntat sau rezolvat.
6. Ovarele si uterul
La nivelul lor se stochează ura împotriva bărbaţilor şi probleme generale legate de naştere, avort, avort provocat, viol, frica, vinovăţia şi furia în legătură cu sexualitatea.
7. Vezica urinară
Vezica urinară stochează sentimente de furie, vinovăţie, legate de sexualitate.
8. Prostata
La nivelul prostatei se stochează vinovăţia legată de sex, furia împotriva femeilor, sentimentul de neputinţă, lipsa ajutorului.
9. Coapsele
Sunt un sistem de suport al trupului, la nivelul lor de obicei se acumulează sentimentele de furie şi frică (se manifestă ca depozite lipidice), sentimentul de vulnerabilitate şi lipsa protecţiei (lipsa de depuneri la nivelul coapselor).
10. Genunchii
Sunt răspunzători de flexibilitatea în gândire şi de siguranţă (suportul) în viaţă. Genunchiul stâng este resposabil de suportul emoţional intern. Genunchiul drept ţine de suportul emoţional extern pe care ţi-l produce slujba, banii, prietenii. Suportul de la mamă se depozitează în genunchiul stâng, suportul de la tată în genunchiul drept. Părinţii care şi-au inversat rolurile vor avea simptomatologie reversă în genunchi (dreptul se va comporta ca stângul). Lipsa smereniei sau prea multa umilire pot cauza dureri de genunchi

 1. Glezna

  Glezna este legătură și cu gândirea, analiza, înţelegerea şi întrebarea „De ce?”.

  12. Labele picioarelor

  Acestea au legătură cu atitudinea (ce reprezentăm noi prin atitudinea noastră). Aici sunt stocate sentimentele: dacă suntem în stare să luăm atitudine pentru noi şi pentru alţii, dacă suntem în stare să dăm exemplu de comportament altora, dacă te simţi împlint sufleteşte. Talpa piciorului conţine proiecţii ale tuturor organelor din corp. De asemeni, este în legătură cu simţul realităţii practice în viaţă.

  13. Umerii

  Umărul drept poartă greutăţile şi responsabilităţile datorate familiei, meseriei, lumii sau altora. Umărul stâng poartă emoţiile interne precum şi responsabilităţile pentru propria viaţă fizică, spirituală, emoţională, mentală, precum şi responsabilitatea creşterii (evoluţiei) în aceste domenii. Aici sunt stocate de asemeni sentimentele de vinovăţie.

  14. Partea de sus a spatelui

  Partea dreaptă stochează furie, dezechilibre datorate excesivei dărnicii, stochează supărări banale, iritaţii, atunci când din cauza acestor mici tulburări răbufneşti sau ţii în tine, când ascunzi sau exteriorizezi aceste mici supărări, atunci când te dezvinovăţeşti în legătură cu dezechilibrul pe care îl creează datul sau primitul (fie dai prea mult, fie primeşti prea mult). Partea stângă stochează sentimentele de tristeţe la pierderea unei persoane dragi, părerile de rău, pierderea unor lucruri, vinovăţia. De cele mai multe ori, partea stângă rezonează la primitul excesiv, fără a da în schimb suficient de mult.

  15. Regiunea dorso-lombară

  Stochează furia, sentimente neverbalizate, stres legat de sex, bariere care te despart de sexul opus.

  16. Regiunea cocso-sacrată
  Aceasta regiune are de-a face cu supravieţuirea, activarea lui kundalini , frica de succes, frica de a trăi, frica de a acţiona”

  Tratat de medicină chineză și nu numai

, ,

Navigare în articole

admin

Maestru în Reiki Usui, Reiki Tibetan, Karuna, Shambala..... Grand Minister (Melchizedek).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *