Dominanța de lungă durată a unuia din canalele Ida sau Pingala

 

Efectul asupra sănătății al dominanței de lungă durată a unuia din canalele Ida sau Pingala asupra celuilalt

Sushumna este canalul energetic central, situat în zona mediană a corpului; este canalul prin care toate centrele energetice formează o „magistrală energetică” comună.

Canalele Ida şi Pingala sunt situate în stânga respectiv dreapta canalului principal, având un rol reglator în sistemului energetic de ansamblu. Ele modulează energia primită prin respiraţie, astfel că nara stângă este asociată cu Ida iar cea dreaptă cu Pingala. Ida este canalul ying, feminin, lunar, iar Pingala este yang, masculin, solar. Acestea vin ca o completare a canalului central Sushumna, având rolul, pe de-o parte, de-a da alte caracteristici (suplimentare) modulaţiilor pranice, conform necesităţilor energetice, iar pe de altă parte au rolul de liant energetic pentru alte centre energetice secundare.

Swami Satyananda:

Predominant Pingala: Dacă cineva este preocupat în mod excesiv de muncă (sau orice alte preocupări exterioare), și dacă își împinge corpul peste limite, pingala va tinde să fie fluxul predominant, zi și noapte. Dacă acest dezechilibru continuă o perioadă mai lungă, corpurile fizic și pranic nu mai sunt în armonie și apare boala. Această situație se regăsește frecvent la oamenii din societatea modernă competitivă, care sunt prea activi și tensionați. Un astfel de dezechilibru și lipsă de armonie este unul din motivele proliferării bolilor cum ar fi cancerul.

Predominant IDA: Pe de altă parte, cineva care stă tot timpul să despice firul în patru, care se concentrează tot timpul pe probleme și care muncește puțin sau are puține interese exterioare, va avea o predominanță a Ida. Va suferi, în cele din urmă, fie de o lipsă de exercițiu fizic, fie de probleme mentale cum ar fi nevroza.

Echilibrul între Ida și Pingala este esențial. Trebuie să existe echilibru între introvertire și extrovertire. Când acesta lipsește, sistemul uman acționează în cele din urmă pentru compensa dezechilibrul, prin dezvoltarea de boli, extenuare sau depresie. Este o lege a naturii; dacă încălcăm legile corpului, suntem amendați. Când ne simțim obosiți, trebuie să ne odihnim; când ne simțim activi, atunci trebuie să muncim sau să ne distrăm la maxim. Încercați să urmați ritmul natural al corpului și al minții. Dezechilibrul apare atunci când corpul este suprasolicitat, datorită ambițiilor, fricilor, dorințelor și așa mai departe. Trebuie să ne ascultăm corpul și mintea și să le respectăm legile.

 

 

Top of Form

Bottom of Form

 

,

Navigare în articole

admin

Maestru în Reiki Usui, Reiki Tibetan, Karuna, Shambala..... Grand Minister (Melchizedek).

0 comentarii la „Dominanța de lungă durată a unuia din canalele Ida sau Pingala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *