Dezechilibrul chakrelor și nevoile neîmplinite

Prima chakra – Muladhara – chakra rădăcină, bazală este localizată la baza coloanei vertebrale, între anus și sex.  Este responsabilă pentru supravieturire, instinct autoconservare, energia vieții, dorința de a trăi, tot ce ține de materialitate, maternitate, inteligență instinctivă, sexualitate, pământ, hrană, posesiuni, siguranță în general, acceptare a corpului nostru și iubirea lui, iubire de sine.

Dacă ea nu este echilibrată și dacă negăm instinctele nu putem accede la chakrele spirituale, mai ales ultima chakră. Dacă această chakra funcționează bine și celelalte chakre funcționează bine.

Chakra controlează simțul mirosului, primul cel mai dezvoltat la noul născut pe lângă simțul tactil. Este o chakra instinctuală, fără de care nu putem ființa. Fără a respecta pământul, trupul, materialitatea nu putem fi spirituali, indiferent dacă ne pretindem spirituali sau nu. De asemeni, sexualitatea înseamnă viață, ființare deoarece fără ea nu există perpetuarea și curgerea speciilor. Chakra este responsabilă cu securitatea materială: capacitatea de a ne întreține, de a îndeplini nevoile materiale bazale.

Persoana care are dezechilibrată această chakra se comportă ori impulsiv, ori manifestă incapacitate de a se apăra fizic și psihic, are tendințe depresive, autopunitive-autodistructive, nesiguranță pe sine, pe alții și viață, neîncrezătoare, nu se îngrijește pe sine, fără „noroc” în a își asigura traiul zilnic, fiindu-i teamă de pierderi, are dezechilibre psihoemoționale, nu își acceptă sexualitatea sau se folosește excesiv de ea. Poate fi obsedată de partea materială a vieții (să acumuleze avere și bani) sau să nu poată să se susțină din punct de vedere financiar.

A doua chakra Swadistana – chakra sacrală este situată la trei degete sub ombilic; se află deasupra osului pubis, la jumătatea distanței dintre pubis și ombilic. Guvernează exprimarea talentelor, intuiția, creativitatea, cunoașterea de sine, inspirația divină, senzualitatea, senzitivitatea, simțirea, sentimentele, plăcerea, emoțiile, dorința, sexualitatea, empatia, strămoșii, familia de bază și parteneriatul, relațiile de iubire, intime. Unii autori spun că sediul sufletului este în această chakra. Persoana care are echilibrată această chakra s-a împăcat cu trecutul ei, al strămoșilor ei, s-a împăcat cu ea însăși și cu ceilalți, și-a descoperit și redescoperit identitatea.

Dacă este dezechilibrată, persoana se va simți vinovată, va avea conflicte cu strămoșii sau partenerii sexuali, va avea dificultăți financiare, teamă de sexul opus, tulburări emoționale, teamă de abandon, diverse frici, temeri, sau dimpotrivă agresivitate sexuală, dependență de sex sau alte dependențe. Dezechilibrul poate da hipertrofierea plăcerii (de orice fel) și dorința nemărginită de putere, egocentrism, intransigența, incapacitate de iertare.

A treia chakra – Manipura – chakra plexului solar,  guvernează forța, energia, curajul, voința, puterea, capacitatea de a se poziționa, de a se realiza, încrederea în sine, stimă de sine, simțul valorii proprii, autocontrolul, respectul de sine și pentru o altă persoană, digerarea sentimentelor de furie și teamă. Ea încorporează și mentalul și sentimentele.

Dacă chakra este dezechilibrată poate da doua tipuri de persoane: unele cu un comportament egocentric, arogant, încăpățânat, agresiv cu alții, critic față de alții, absolutist, despotic, fără respect pentru ceilalți, care calcă pe cadavre pentru a își îndeplini scopul, sau persoane cu un comportament defensiv, emotiv, timid, cu stimă de sine joasă, fără respect pentru sine, plin de teamă, masochist, care nu își urmează scopul, abandonind repede acțiunea, neîncrezătoare în forțele proprii.

A patra chakra – Anahata – chakra inimii este localizată în zona inimii.

Guvernează în plenitudinea lor sentimentele de iubire necondiționată, prietenia, atașamentul, dragostea, acceptarea, caritatea, compasiunea, receptivitatea, iertarea, empatia, frumusețea interioară și capacitatea de a te bucura de frumusețea ființelor în genere.

O persoană cu această chakra dezechilibrată are un comportament agresiv și critic cu alții, își neagă sentimentele de iubire, are o inima închisă, înghețată afectiv, se împiedică să simtă, arată insensibilitate, lipsa de empatie, ura față sine și alții, nefiind capabilă de a se dărui și de a dărui iubire și de a se atașa. O altă persoană cu această chakra dezechilibrată este dependentă afectiv de alții, autocritică, are sentimente de tristețe adâncă sau chiar manifestă stări depresive, ura față de sine, inadecvare, incapacitate de a discerne între o persoană care îi face bine și una care o înșeală, neștiind să pună granițe corecte.

A cincea chakra – Vishuda  este situată la baza gâtului. Guvernează energia creatoare, comunicarea verbală, exprimarea de sine (a sentimentelor, ideilor, gândurilor) vocea interioară, creația (verbală, scrisă), talentele în general, simțul estetic, telepatia.

Dacă chakra este echilibrată persoana știe să comunice când este cazul, știe când să tacă și să asculte, are încredere în intuiție și își exteriorizează talentele. Dacă chakra este dezechilibrată prin hiperfuncție persoana se exprimă excesiv și zgomotos, comportindu-se cârcotaș, ironic, manipulativ, cu prejudecăți, pe când dacă este dezechilibrată prin hipofunctie persoana nu se va exprima, se va comporta cu timiditate, nu va avea încredere că spune ceva de valoare, nu își va exprima valoarea, va fi tăcută, având senzația de „nod în gât”, va avea o părere negativă despre sine.

A șasea chakra Ajna – Al treilea ochi – al șaselea simt – este situată între ochi. Guvernează intuiția, cunoașterea, imaginația, vizualizarea, viziunile, meditația, gândirea, stăpânirea de sine, puterea de a învăța, spiritualitatea, creația științifică, claritatea mentală, capacitatea de analiză.

Dezechilibrul poate produce două tipuri de efecte: labilitate mentală, imagine deformată despre sine, neliniște, incapacitate de a gândi, de a discerne, de a raționa, lipsa de concentrare mentală, incapacitate de a înțelege, incapacitate de a învăța din experiențe, sau tendințe de a considera gândirea proprie cea „corectă”, lipsa de acceptare a ideilor altor persoane, stereotipii, rigidități mentale, aroganță și criticism mental, superstiție, prejudecăți, încăpățânare în gândirea proprie, inflexibilitate (patologic psihozele).

A șaptea chakra – Sahasrara este localizată în creștetul capului. Guvernează înțelepciunea, evoluția spirituală, sensul vieții, starea de fericire/beatitudine, intuiția superioară, încrederea în viață, inspirație, autocunoaștere, viziune globală asupra lumii și viețîi, cunoașterea de sine, conștiința, supraconștiența, inteligență spirituală, autorealizarea, autoactualizarea și stare de transcendență.

Persoanele cu chakra a șaptea dezechilibrată pot să fie îmbătate de ele însele, să se creadă prea speciale (având un Eu umflat), să-și folosească cunoștiințele pentru a manipula pe cei din jur, fie pot să fie în cealaltă extremă având tulburări afective, tendințe autopunitive-autodistructive, cu o stimă de sine foarte joasă, simțindu-se neînțelese de alții, având o relație negativă cu sine (având probleme de înțelegere a propriei persoane și a sensului vieții în genere).

Corelând funcționarea bună a chakrelor cu piramida trebuințelor a lui Maslow putem descoperi următoarele :

Dacă prima și a doua chakra funcționează echilibrat atunci nevoile primare și de siguranță sunt satisfăcute. Prima nevoie instinctivă ne ajută să supraviețuim: hrănindu-ne, protejându-ne fizic (frig, căldură), făcând sex.

Nevoia de siguranţă: este nevoia oricărui copil şi om de a se simţi protejat în faţa necunoscutului de orice fel. Acestă nevoie cuprinde siguranţa casei şi familiei. O viaţă în plin război, sau într-o familie cu deficienţe materiale, psihologice, cu părinţi abuzivi, creează în copil o nesiguranţă bazală. O relaţie de dependenţă afectivă firească cu părinţii în primii ani de viaţă, ne scuteşte de alte dependenţe în viaţa de adulţi. Copiii ale căror nevoi de siguranţă nu sunt satisfăcute pot deveni adulţi obsedaţi de bani sau diferite posesiuni, sau religioşi (religia oferindu-le confortul unei promisiuni de siguranţă în Rai). Neîndeplinirea siguranţei familiei în cadrul unei societăţi haotice, în plină criză de reglementări creează anarhie şi depresie la nivel individual. Religia nu mai îndeplinește rolul de poartă către „transcendență”.

Dacă a doua chakra și a patra funcționează echilibrat atunci nevoile de a aparține și de dragoste sunt satisfăcute. Avem nevoie de ceilalţi şi avem nevoie să fim acceptaţi aşa cum suntem, să fim în intimitate cu ceilalţi. Lipsa de iubire creează mari probleme personale. Sentimentul de apartenenţă (la un grup, la familie, într-un cuplu) creează o stare de „bine” psihologic.

Dacă chakra a treia funcționează echilibrat atunci nevoia de recunoaştere, prestigiu este satisfăcută. Stima de sine are legătură nu numai cu acceptarea noastră necondiţionată de către părinţi, ci la maturitate cu recunoaşterea competenţei de către semenii noştri. Nevoia de recunoaştere însă, dacă este prea înaltă ascunde o neîmplinire pe alte planuri ale vieţii (posibil personale).

Dacă chakra a patra și a cincea functioeaza echilibrat atunci nevoile estetice (frumuseţe, simetrie, artă) sunt satisfăcute.

Dacă chakra a șasea funcționează echilibrat atunci nevoile cognitive (de a înţelege, de a explora, de a cunoaşte) sunt satisfăcute.

Dacă chakra a șaptea chakra funcționează echilibrat atunci nevoia de autorealizare, împlinirea de sine este satisfăcută. După Maslow această nevoie este mai rar întâlnită şi cuprinde un scop mai înalt al unei persoane, realizarea unui ideal, punerea în valoare a capacităţilor personale. Această ultimă nevoie are legătură cu sensul pe care îl dăm vieţii în genere şi a rolului nostru în această viaţă.

 CRIS.A. LEVITCHI

Navigare în articole

admin

Maestru în Reiki Usui, Reiki Tibetan, Karuna, Shambala..... Grand Minister (Melchizedek).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *