Cateva elemente utile din Medicina traditionala chineza

Toate organele principale considerate de chinezi a fi: ficatul, inima, splina, plamanii si rinichii (cele 5 organe Zang) au atribuit cate un element al naturii (ficatul=lemn, inima=foc, splina=pamant, plamanii=metal, rinichii=apa) si asa si interelationeaza, exact ca in natura.

Ficatul genereaza si stocheaza elemente ca inima sa functioneze (lemnul genereaza foc), inima trimite caldura catre splina ca ea sa functioneze (focul genereaza pamant, ca si Soarele care a facut sa existe Pamantul), Splina separa limpedele de tulbure (separa utilul de ceea ce nu este util corpului) si extrage din hrana macinata de stomac materia necesara pentru sange si prin el nutreste tot corpul, inclusiv plamanul (Pamantul genereaza Metal exact ca in geologie, adica Plamanul prin rolul lui in apararea organismului este asemeni unei sabii); plamanul faca ca rinichii sa functioneze (el distribuie apa si Qi-ul in tot corpul si deschide porii ca sa putem transpira, dar tot prin porii deschisi poate intra frigul si sa ne loveasca plamanii). Plamanul este metal si rinichiul apa, asa cum apa n-ar exita ca substanta vitala daca n-ar avea oligoelemetele metal din compozitie.

 Omul este la mijloc intre Cer (Yang) si Pamant (Yin). De aceea primeste energie din ambele surse si reactioneaza in functie de aceste energii (este sensibil la clima), la miscarile telurice, la ce mananca din ceea ce pamantul ii ofera.

Conceptul larg mai adauga la fiecare din cele 5 elemente, la fiecare organ inca cateva complexe de 5 (5 arome, 5 gusturi, 5 anotimpuri, 5 trairi, 5 factori climacterici, 5 straturi tisulare, 5 orificii, etc).

Adica de exemplu:

Rinichilor le place sarea (cu moderatie), umiditate (cu moderatie), i se asociaza frica (cand ne speriem ne dor rinichii) si nu-i place frigul ci caldura (fiind un organ Yin ara nevoie de mai mult Yang ca sa fie in echilibru), anotimpul asociat este iarna, culoarea albastra iar stratul tisular asociat este osul si parul de pe cap (un rinichi slab functional, adica un Qi renal scazut determina caderea parului de pe cap, oase si dinti friabili, senzatie de frig in extremitati, genunchi reci si dureri de spate), deschiderea este la nivelul urechii (urechile au aspect reniform, iar tinitusul ca exemplu necesita reglare renala).

Inimii ii place gustul amar, culoarea rosie, elementul foc si anotimpul vara, emotia e fericirea (nu prea multa ca-i strica), orificiul de deschidere este limba (aspectul ei spune cum e inima, inclusiv vorbirea), rolul ei este acela de-a coordona activitatea tuturor celorlalte organe precum si activitatea psiho-emotionala.

Splinei ii place dulcele (nu prea mult ca-i strica si-o incetineste, de aceea in anumite literaturi sistemul functional splina se numeste splina-pancreas), elementul asociat este pamantul, culoarea galbena, tesutul asociat este cel musculo-tendino-ligamentar, deschiderea este gura (sistemul functional splina, pancreas, stomac are in medicina chineza rol in digestie), anotimpul este vara tarzie (chinezii au 5 anotimpuri) si ii apatin grijile. Chinezii spun ca grijile incetinesc splina, ajungem sa nu digeram suficient, apar balonarile, indigestiile, diareea sau constipatie (adesea alternand) si ca urmare nu se mai separa “limpedele” (nutrientii folositori si emotiile pozitive) de “tulbure” ( ceea ce nu ne foloseste atat din hrana cat si in sens metaforic, psiho-emotional) ca urmare pana la urma ajunge si la inima, care intoxicata de “tulburele” care urca (si nu coboara cum ar fi firesc pentru a fi eliminat) ne tulbura mintea (adica SHEN=Spiritul), pe care inima il guverneaza. Activitatea inimii se oglindeste in ochi si de aceea oamenii fericiti sau abatuti se vad dupa stralucirea ochilor (acolo salasluieste Spiritul). Folclorul autohton romanesc spune ca pestele este proaspat daca ochii ii sunt limpezi, nu opaci.

Ficatul are rol in a facilita transportul substantelor de la splina si de-a stoca sangele (Xue). El va descarca sangele in corp in functie de necesitatile acestuia. Este elastic ca un bambus, elementul asociat este lemnul, anotimpul primavara, culoarea verde, este dinamic (este un organ Yin cu mare putere Yang), gustul asociat este cel acru iar emotia este iritabilitatea, furia. Chinezii spun ca sangele stocat de ficat are rol si in a-l raci (fiind un organ foarte activ cu multe procese chimice ce produc supraincalzire).

Plamanul are asociat anotimpul toamna (anotimp uscat in China), elementul asociat este metalul, gustul picant, are rol in aparare, guverneaza pielea si deschiderea porilor, culoarea este alb, orificiul de deschidere este nasul, emotia asociata tristetea (oamenii tristi ofteaza des, functie atribuita plamanului).

Rinichiul tine poarta vitalitatii (Mingmen deschisa). Cand este afectat lipseste vitalitatea. Rinichiul nu raceste inima, acesta se incinge, spiritul isi pierde locatia si bate campii (fuge de ici colo), adica provoaca o avalansa de trairi. Intre fierbintele inimii si recele rinichiului (ambele exagerate) vantul se inteteste si labilitatea emotionala se intensifica.

Chinezii aseamana coloana vertebrala cu bambusul. Coloana vertebrala trebuie sa fie rezistenta si elastica si chiar arata similar bambusului ( pare ca are vertebre). Rinichiul bun face osul asemenea bambusului.Este rinichiul afectat atunci e afectata si memoria de scurta durata (trebuie sa faci lista cu ce ai de luat azi sau maine). Cand Yin e la locul lui, rinichiul functioneaza, osul devine asemeni bambusului, poarta vitalitatii deschisa si noi plini de viata, raceste focul inimii si spiritul isi reaia locul si linistea si asta se oglindeste in ochi.

Cand spiritul este afectat dezechilibrul este unul vechi, aparut lent si intrat mai adanc in interior. Ceva a cauzat ca scutul de protectie energetic oferit de meridiane sa fie strapuns (ceva provenit din exterior prin aer necurat, mancare improprie sau din interior prin griji, suferinte, emotii negative, etc). Cu cat boala s-a instalat mai lent si pe mai lunga durata e nevoie de mai multe sedinte pentru a obtine echilibrul. De acolo incolo echilibrul trebuie pastrat si omul sa invete sa se fereasca ca macar aceleasi cauze sa nu-l afecteze din nou.

Energia, viata, vitalitatea noastra o luam prin 3 surse: mancare (tocata de stomac ca un mixer si trimisa la splina care apoi alege ce-i bun, trimite limpedele catre ficat si ce-i rau, tulbure, trimite in jos catre intestine ca sa fie eliminat), aer (prin Plaman) si esenta (care o mostenim de la parinti, e materie universala si poate fi aproximata in medicina vestica cu mostenirea genetica).

Energia din esenta ne tine vie Poarta Vitalitatii (Mingmen) si fertilitatea guvernate de rinichi (Esenta se consuma ca o baterie toata viata, nu se poate reincarca si cand e epuizata, ne intoarcem in Universul care ne-a creat);

Prin Qi-gong, Tai-chi , practicantii reusesc ca prin tehnicii de respiratie sa deschida meridianele energetice, sa se protejeze si sa-si fortifice (incarce cu energie) intreg organismul. Maestrii in arta respiratiei pot oprii o sulita sa le strabata corpul. In acupunctura cand introduci acul uneori medicul iti cere sa inspiri adanc, sa umplii meridianul ca sa gaseasca punctul mai usor cu acul (Qi are una din surse aerul; plamanul distribuie Qi in tot corpul si este asemeni unui dig care se ridica si umple raurile=meridianele din aval).

Energia (Qi), anume cea care determina functionalitatea si provine din cele 3 surse (Mancare, Aer si Universala=Esenta) apoi circula in 2 mari straturi: unul EXTERIOR, aflat sub piele, la nivelul muschilor si fasciilor care creaza un scut protector, ne tine orificiile inchise (cum ar fi porii, adica scurt circuite ale exteriorului catre interiorul nostru), start exterior care este constituit din meridianele energetice pe care se afla punctele energetice (de acupunctura); unul INFERIOR=profund, care are rolul de-a nutrii toate organele interne ca ele sa poata functiona.

NU AM PUS CE E CU ROSU

Punctele de acupunctura de pe meridiane sunt intrerupatoare=porti de reglare a meridianelor si a energiei care circula prin ele. Tot prin puncte ne conectam la energia universala, exterioara (venita din Univers ca Yang, adica materie dispersata, caldura) si cea interiora (venita de prin Esenta de la parinti, tot din Univers, dar sub forma de materie solida, de Yin, prin intermediul lichidului seminal si spermei respectiv a lichidului ovulator si ovulului)
Ce poate face acupunctura?. Poate regla ce-i DISFUNCTIONAL, nu poate repara MATERIA distrusa.

Sursa: romedic.ro

 

 

 

Bottom of Form

 

, , ,

Navigare în articole

admin

Maestru în Reiki Usui, Reiki Tibetan, Karuna, Shambala..... Grand Minister (Melchizedek).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *