Ființa noastră interioară are nevoie de o alimentație sănătoasă. Alimentația sănătoasă necesită cunoașterea ființei noastre interioare. Fiecare om are un sistem energetic format din trei canale de energie (stâng, drept, centru).
Canalul stâng ne dă dorința de a fi în viață, luminează emoțiile noastre și formează superego. Suportul de proteine, întărește și echilibrează acest canal. Exemplele: carnea roșie, pui, pește, lapte, brânză, iaurt, ouă, fasole, soia, fasole neagră, nuci, fistic, migdale, flori de grâu, nuci, varză, cartofi și cereale.
Prin Canalul din stânga se manifestă partea noastră feminină, emoțiile și trecutul. Este canalul dorințelor. Gânditul la trecut prea mult, senzație de oboseală, slăbiciune și tristețe înseamnă că folosim partea noastră stângă. Mai multe proteine ar fi indicate.
Canalul drept de energie, controlează activitatea fizică și inteligența și formează ego-ul, oferindu-ne capacitatea de a analiza, concura, planifica… Carbohidrații sprijină activitatea noastră fizică și relaxarea și consolidează canalul nostru drept. Paste, orez, zahăr, alimente bogate în amidon, fructe, legume și deserturile sunt printre acestea.
Prin Canalul drept se manifestă partea noastră masculină, creativitatea și spiritul futurist. Este Canal de acțiune. O persoană foarte activă, care face planurile de viitor prea mult, e cuprinsă de mânie sau de o activitate mentală intensă înseamnă că acest canal este predominant. Acest lucru ne face agresivi, ambițioși și lacomi. Carbohidrații sunt recomandați.
Canalul nostru central este canalul de echilibru și de evoluție. Energia noastră Kundalini se ridică de-a lungul acestui canal în timpul călătoriei sale spre ultima chakra. Miere, ghee, năut sunt bune pentru acest canal. Carne fără grăsime și ghee ar fi de preferat. Puteți consuma miere în toate formele. Carbohidrații sunt, de asemenea, necesari pentru a relaxa canalul central.
Grăsimile sunt de asemenea importante pentru organismul nostru, deoarece acestea ajută țesuturile să beneficieze de calciu. Acest lucru la rândul său, stimulează creșterea. Nivelul de grăsimi ar trebui să fie reglate corect, carbohidrații și proteinele în exces se transformă în grasime. Consumul mare de alimente grase strică echilibrul organismului.
SINTEZĂ: Canalele energetice (nadisuri)
Canalul stâng, IDA Nadi, canalul lunar, canalul feminin, pasiv, rece, guvernează trecutul şi dorinţele noastre. Nara stângă este asociată cu Ida. Nara dreaptă este asociată cu Pingala. Ida este canalul ying,
Pe planul anatomic corespunde Sistemului Nervos Simpatic stâng.
Când este în echilibru apare o dorinţa pură de evoluţie spirituală, de a deveni Sinele, iar în dezechilibru apar stări de melancolie, suntem fără chef de viaţă, ne plângem altora şi visăm/gândim la trecut.
Calităţi: devoţiune, dorinţă pură, existenţă
Cauzele blocjelor: superstiţii, ocultism, condiţionări, probleme afective
Canalul drept, PINGALA Nadi, canalul solar, masculin, yang, activ, cald, care guvernează viitorul, planificările şi acţiunile noastre. Nara dreaptă este asociată cu Pingala.
Pe planul anatomic corespunde Sistemului Nervos Simpatic drept.
Când este echilibrat începem să punem în practică dorinţele pure de pe canalul stâng, în dezechilibru suntem agitaţi, avem tendinţa să-i controlăm şi să-i dominăm pe alţii.
Calităţi: respectul de sine, universul fizic şi mental, creativitate
Cauzele blocajelor: excentrisme, exces de creativitate sau de activitate fizică, mentală
Canalele Ida și Pingala au rol reglator în sistemului energetic de ansamblu, au rolul de liant energetic pentru alte centre energetice secundare.
Canalul central, Sushumna nadi, este canalul evoluţiei spirituale, care guvernează prezentul, clipa de aici şi acum, echilibrul complet, corespunde sistemului nervos parasimpatic. Pe acest canal avem acces la bucurie, relaxare, meditaţie şi unirea cu divinul.
Calităţi: evoluţie, integrare
Cauzele blocajelor: lipsa dorinţei de evoluţie, materialismul
Pe planul anatomic canalele din stânga și dreapta, corespund sistemului nervos simpatic, care contractă şi tensionează muşchii şi organele interne, iar canalul central corespunde sistemului nervos parasimpatic, care ne relaxează şi ne detensionează. Atunci când ne odihnim şi mai ales în somnul profund folosim parasimpaticul.
Pentru organism este benefică meditaţia zilnică în care ne putem detaşa de probleme, ne putem reîncărca energetic, ne putem echilibra și regăsi pacea interioară.
Ce canal folosim mai mult?
Aduceți ambele mâini la nivelul inimii și țineți palmele întinse. Vedeți care palmă este caldă. Încercați de mai multe ori.
În cazul în care o palmă este mai caldă, de multe ori, înseamnă că folosiți canalul respectiv mai mult.
Mâna stângă caldă înseamnă că folosiți canalul stâng mai mult.
Ar trebui să se consume proteine care relaxează acest canal mai mult. Mânați suficient dar nu exagerați. Ați putea folosi condimente în alimente.
Mână dreaptă caldă înseamnă că folosiți canalul de activitate mult. Încercați să consumați carbohidrați pentru a răci partea dreaptă.
Rețineți faptul că toate produsele alimentare ar trebui să fie consumate în echilibru. Ar fi recomandat să se aplice dieta pentru ficat, dacă aveți o viață stresantă și agitată.
Încercați să evitați alimentele preparate de mult timp și reîncălzite de multe ori.
Nutrienții sunt absorbiți mai bine atunci când produsele alimentare sunt mestecate încet.
Uniune Spirituală