3. Măturarea energiei congestionate, curăţarea aurei

Măturarea generală a razelor de sănătate ale altei persoane

Aura sănătăţii, o aglomerare de raze lungi de energie ce ies prin pori, are nevoie de o întreţinere sănătoasă, ca şi aura interioară şi chakrele. Aura sănătăţii acţionează ca un „scut psihic”, apărându-te de emoţiile şi gândurile negative ale altor oameni. În cazul unei boli fizice, razele îţi sunt slabe şi atârnă, iar tu eşti susceptibil de contaminare cu energia negativă, emoţiile şi gândurile altora. O aură a sănătăţii puternică este foarte importantă pentru bunăstarea ta fizică, emoţională şi mentală. îţi poţi păstra aura sănătăţii puternică prin măturarea sau „pieptănarea” razelor de sănătate cu ajutorul aceleiaşi poziţii de măturare generală cu ambele mâini, dar cu o mică modificare: nu vei mătura cu degetele lipite, ci desfăcute şi relaxate (fig. 7-7). În afară de asta, ordinea este aceeaşi ca şi la măturarea generală.

Măturarea razelor de sănătate este o tehnică ce rezultă din scanarea generală, şi nu una de sine stătătoare. Aşadar, după efectuarea măturării generale (exerciţiul 7-B) a subiectului, continuă cu următorii paşi. Pregătirea nu mai este necesară dacă mături razele de sănătate imediat după măturarea generală.

Îndreptarea razelor de sănătate poate avea un efect vindecător foarte rapid. Îndreptarea razelor de sănătate poate avea şi un efect cât se poate de relaxant, elimină stresul.

Măturarea generală a razelor de sănătate ale altei persoane

Dacă este cazul, restabileşte-ţi intenţia, spunându-ţi încet că ai de gând să mături şi să cureţi aura sănătăţii acelei persoane.

 1. Având mâinile în poziţia de măturare generală dar cu degetele răsfirate, ţinteşte uşor spre capul subiectului. Dacă stai la aproximativ un metru, mâinile ar trebui să-ţi fie la vreo 10-15 cm de corpul subiectului.

 2. Imaginează-ţi raze de lumină albă ieşind din degetele tale şi pătrunzând la aproximativ 5 cm în corpul subiectului.

 3. Acum, piaptănă cu delicateţe centrul corpului subiectului, pornind de la vârful capului (creştet) în jos, spre faţă, gât, piept, trunchi şi organele genitale, până la vârfurile picioarelor (fig. 7-8). (Notă: Piaptănă, dar nu smulge. Smulgerea este o mişcare forţată ce poate rupe energia unei persoane. Distincţia o vei putea face cu ajutorul intenţiei şi a mişcării mâinii. Intenţia trebuie să-ţi fie aceea de a pieptăna, şi trebuie să foloseşti o mişcare lină, delicată, de măturare.) Ritmul folosit în scanarea generală, de 10-15 secunde pentru fiecare pasă, este adecvat. Nu uita să-ţi ţii limba pe cerul gurii şi să-ţi continui respiraţia pranică în timpul măturării.

 4. Pe parcursul pieptănarii, fii atent la eventualele perturbări energetice: senzaţii de greutate, mâini lipicioase sau goluri.

 5. Dacă vrei, vizualizează razele de lumină greblând printre razele de sănătate şi îndreptându-le, în timp ce înlătură materia închisă, de culoare cenuşiu-maronie.

 6. După ce ai trecut de picioare, retrage-ţi mâinile şi scutură energia impură în apa sărată. Iată prima măturare dintre cele cinci în jos asupra părţii frontale a corpului.

Continuă ca şi la măturarea generală, mişcându-ţi mâinile deasupra capului, depărtându-le la o lăţime de palmă şi jumătate şi pieptănând din nou. O dată la două măturări, stropeşte-ţi mâinile cu alcool. La a cincea şi cea din urmă pasă asupra părţii frontale a corpului, greblează razele subiectului, nu înainte să-l pui să-şi depărteze puţin braţele. Acum, piaptănă razele subiectului din spate. Scutură-ţi mâinile deasupra apei sărate după fiecare măturare şi stropeşte-le cu alcool o dată la două măturări.

Scanează din nou aura subiectului. Observă dacă o simţi mai echilibrată acum.

După ce ai terminat, retează cordonul dintre tine şi subiect, încheie exerciţiul scuturându-ţi mâinile şi stropindu-le din nou cu alcool. Fă câteva respiraţii pranice, apoi relaxează-te.

Dacă ai măturat razele de sănătate ale subiectului tău imediat după ce ai efectuat asupra lui scanarea generală, ar trebui să-l mai întrebi o dată cum se simte şi să-i împărtăşeşti impresiile tale.

Măturarea locală a altei persoane

Pentru măturarea locală vei folosi mişcarea de înot câinesc la zonele mai mici şi la încheieturi, şi pe cea a tirbuşonului invers sensului acelor de ceasornic la chakre. Ca şi în cazul scanării generale, îţi va fi util să practici pe un subiect având o problemă de sănătate uşoară, dar persistentă. Durerea de cap, un genunchi amorţit, congestii ale sinusurilor sau dureri de genunchi sunt potrivite pentru a exersa pe ele.

Măturarea locală a altei persoane -zone specifice şi încheieturi

Pentru exerciţiu, vei sta în picioare. Încălzirea este aceeaşi ca la exerciţiul 7-B. Apoi începe.

 1. Scanează ţinta sau zona propusă din diferite unghiuri. De exemplu, dacă subiectul are o problemă cu sinusurile, scanează chiar în faţa lui, apoi din lateral, lângă pomeţi. Dacă are un genunchi inflamat, scanează din toate cele patru părţi. Observă impresiile provocate de perturbările energetice: umflături, greutate, mâini lipicioase sau goluri.

Restabileşte-ţi intenţia, spunându-ţi încet că vei mătura şi curăţa prana impură din acea zonă. Nu uita să-ţi ţii limba pe cerul gurii şi să-ţi continui respiraţia pranică în timpul măturării.

Având mâna dominantă făcută puţin căuş, în poziţia de măturare şi la 10-15 cm faţă de zona respectivă, începe măturarea cu mişcări scurte de înot câinesc, în josul şi în afara corpului persoanei şi a corpului tău (fig. 7-9). O secundă pe pasă este un ritm bun.

Acoperă întreaga zonă vizată prin măturare, începând de la extremitatea stângă a zonei şi continuând spre dreapta. Încearcă să suprapui oarecum mişcările în timp ce treci de la stânga spre dreapta.

Dacă mături o zonă întinsă, cum ar fi stomacul, poţi face până la 10 măturări cu un număr minim de mişcări suprapuse. Dacă este o zonă mai restrânsă, cum ar fi genunchiul sau cotul, mătură de câteva ori aceeaşi zonă. În cazul zonelor restrânse, dublează sau triplează numărul de pase de măturare; mătură cu acelaşi ritm în două sau trei reprize înainte să treci mai departe. În timpul măturării, fii atent la senzaţiile de greutate, mâini lipicioase sau goluri. Îndreaptă-ţi atenţia asupra a ceea ce găseşti şi înlătură perturbările restabilindu-ţi intenţia şi măturând zonele respective cu mai multă voinţă.

Dacă vrei, foloseşte-te şi de vizualizare. Observă razele albe ce pornesc din degetele tale şi pătrund la câţiva centimetri sub piele pentru a curăţa energia impură de culoare cenuşiu-maronie. După aproximativ 10 măturări, ar trebui să adaugi şi o măturare acumulativă, adică o măturare orizontală care curăţă prana impură măturată în jos. Indiferent de întinderea zonei vizate şi de faptul că ai folosit sau nu măturarea acumulativă, după 10 măturări lasă-ţi mâinile în jos şi scutură-le spre apa sărată.

Mătură din nou zona făcând 10 pase, mişcând mâna de la stânga spre dreapta, foloseşte măturarea acumulativă   dacă doreşti, după care scutură prana impură în apa sărată. Stropeşte mâinile cu alcool la fiecare două seturi de 10 pase.

Repetă secvenţa de 2 seturi a câte 10 pase de încă 4 ori ceea ce va totaliza 100 de măturări ale zonei respective.

Dacă ai cumva senzaţia că ţi-ai pierdut intenţia sau sensibilitatea mâinilor, fă o pauză, plimbă-te puţin şi fă exerciţiile potrivite. Scanează încă o dată zona pentru a vedea dacă perturbarea energetică a fost corectată. Retează cordonul atunci când ai terminat. Încheie exerciţiul scuturându-ţi mâinile şi stropindu-le din nou cu alcool. Fă câteva respiraţii pranice, apoi relaxează-te. Întreabă-ţi subiectul cum îşi simte zona respectivă sau dacă problema de sănătate mai există. Îl mai doare? Mai are senzaţii de disconfort? Dacă răspunde negativ, foloseşte acest lucru ca pe o consolidare pozitivă. Dacă aparent nu există nici o schimbare, nu-i nimic. Dacă mai doreşti să rezolvi problema respectivă, iar subiectul tău este de acord, încearcă alte 100 de măturări ale zonei.

Măturarea locală a altei persoane chakrele

Pentru exerciţiu, vei folosi drept ţintă chakra frontală a plexului solar. Stai în picioare. Încălzirea este aceeaşi ca la exerciţiul 7-B. Începe.

 1. Scanează subiectul la chakra frontală a plexului solar şi observă dacă sunt perturbări energetice.

 1. Restabileşte-ţi intenţia spunându-ţi încet că vei mătura şi curăţa prana impură din chakra frontală a plexului solar. Nu uita să-ţi ţii limba pe cerul gurii şi să-ţi continui respiraţia pranică în timp ce mături.

 2. Cu mâna dominantă făcută căuş, în poziţia de măturare şi la o distanţă de 10-15 cm faţă de chakra subiectului, începe măturarea printr-o mişcare circulară strânsă, împotriva acelor de ceasornic, pe care o faci din încheietură în seturi de câte cinci (fig. 7-11). Nu uita determinarea sensului invers acelor de ceasornic: este ca şi cum un ceas ar fi plasat, cu faţa spre exterior, pe zona de pe corp pe care lucrezi. O secundă pe rotaţie este un ritm potrivit. După cinci rotaţii, retrageţi mâna şi scutur-o deasupra apei sărate. După fiecare două seturi a câte cinci măturări (adică 10 în total), stropeşte ţi mâinile cu alcool.

În timpul măturării, fii atent la senzaţiile de greutate sau de mâini lipicioase. Chiar dacă o chakra este o ţintă mai mică decât un braţ, un picior sau trunchiul, pot exista congestii în chakra respectivă. Îndreaptă-ţi toată atenţia asupra a ceea ce găseşti şi înlătură perturbările consolidându-ţi intenţia şi măturând acele zone cu mai multă voinţă.

Dacă doreşti, adaugă şi vizualizarea. Observă razele de lumină ieşind din degetele tale şi pătrunzând câţiva centimetri în chakra pentru a răzui energia impură, de culoare cenuşiu-maronie. Repetă secvenţa celor două seturi de câte cinci rotaţii de încă cinci ori, ceea ce va totaliza 60 de măturări ale chakrei frontale a plexului solar. Dacă ai cumva senzaţia că ţi-ai pierdut intenţia sau sensibilitatea mâinilor, fă o pauză, plimbă-te puţin şi fa exerciţiile potrivite. Scanează încă o dată chakra pentru a vedea dacă s-a redus congestia. Retează cordonul după ce termini.

 • Încheie exerciţiul scuturându-ţi mâinile şi stropindu-le din nou cu alcool. Fă câteva respiraţii pranice, apoi relaxează-te.

 • Deoarece chakra frontală a plexului solar este sediul emoţiilor exterioare şi se congestionează frecvent atunci când suntem stresaţi, măturarea produce deseori o stare de relaxare. Dacă o persoană îţi spune că este cel puţin tensionată după aceea, foloseşte acest lucru ca pe o consolidare pozitivă. Dacă aparent nu are loc nici o schimbare, nu-i nimic.

Ar trebui să scanezi şi să mături alte chakre sau alte persoane pentru a face comparaţii.

Automăturarea generală

Pentru a efectua automăturarea generală, ai la dispoziţie două modalităţi. Prima, exerciţiul F, este o tehnică bazată în totalitate pe vizualizare, în care faci setul de 10 măturări pe care le-ai folosit la exerciţiul 7-B, dar de data asta pe tine. A doua, exerciţiul G, implică un grad mai mic de vizualizare şi un set oarecum diferit, în care trebuie să foloseşti mişcarea de înot câinesc pe corpul tău energetic. Ele sunt la fel de eficiente. Vezi care ţi se potriveşte cel mai bine.

F: Automăturarea generală – setul de 10 măturări

Pentru exerciţiu, poţi sta aşezat sau în picioare. Încălzirea este aceeaşi ca la exerciţiul 7-B, doar că nu mai ai un subiect cu care să discuţi despre probleme existente de sănătate. Apoi începe:

 1. Stabileşte-ţi rapid limita energetică. Observă forma şi forţa relativă a aurei tale, precum şi eventualele zone de congestie sau epuizare.

 2. Dacă este cazul, restabileşte-ţi intenţia, spunându-ţi încet că vrei să mături şi să cureţi prana impură din corpul tău energetic.

 3. Vizualizează-te la aproximativ un metru în faţa ta, folosind tehnica preferată. Aminteşte-ţi că poţi mări gradul de identificare cu imaginea vizualizată spunându-ţi numele de trei ori. Nu uita să-ţi ţii limba pe cerul gurii şi să continui respiraţia pranică în timpul măturării.

 4. Cu mâinile în formă de căuş, în poziţia de măturare generală, degetele arătătoare şi părţile interioare ale palmelor atingându-se, ţinteşte deasupra capului corpului vizualizat.

 5. Imaginează-ţi razele de lumină ieşind din degetele tale şi pătrunzând câţiva centimetri în corpul vizualizat.

 6. Urmează secvenţa folosită în măturarea generală a altei persoane asupra corpului vizualizat.

 7. După fiecare două măturări, stropeşte-ţi mâinile cu alcool.

 8. După ce ai terminat măturarea părţii frontale a figurii vizualizate, întoarce-o şi mătură-i spatele.

 1. După ce ai terminat şi cu spatele, mai scanează-ţi aura încă o dată. Observă dacă acum este mai echilibrată şi dacă te simţi mai uşor, mai relaxat şi mai vioi.

 2. Încheie exerciţiul scuturându-ţi mâinile şi stropindu-le din nou cu alcool. Fă câteva respiraţii pranice, apoi relaxează-te.

 

EXERCIŢIUL G: Automăturarea generală – setul de mişcări de înot câinesc

Ar fi mai bine să stai în picioare pentru exerciţiul de faţă. Fă-ţi încălzirea, apoi paşii 1 şi 2 de la exerciţiul 7-F, după care începe.

 1. Cu mâinile făcute căuş, în poziţia de măturare generală, pune-ţi palmele deasupra capului, la creştet.

 2. Imaginează-ţi mâinile înconjurate de un halo luminos. Vei mătura cu partea interioară a palmelor (de la degetul opozabil). Nu uita să-ţi ţii limba pe cerul gurii şi să continui respiraţia pranică în timpul măturării.

 3. Fă mişcarea de înot câinesc în josul axei corpului, de la creştet până la picioare (fig. 7-12). Nu este nici o problemă dacă te apleci de la talie sau de la genunchi pentru a mătura zona de la picioare. După ce treci de picioare, aruncă energia impură în apa sărată.

 4. La a doua pasă, adu-ţi din nou mâinile deasupra capului, dar puţin spre stânga, pentru ca ulterior ele să urmeze traseul de la creştet la picioare prin partea stângă a corpului. Aruncă energia impură în apa sărată şi stropeşte-ţi mâinile cu alcool.

 5. La a treia pasă începe cu mâinile peste umărul stâng şi mătură în jos cu ajutorul mişcării de înot câinesc. După ce treci de picioare, aruncă energia impură în apa cu sare şi stropeşte-ţi mâinile cu alcool.

 6. Repetă secvenţa de mai sus şi pentru partea dreaptă a corpului.

 7. După aceea, folosind metoda preferată de vizualizare, mătură cu mişcarea de înot câinesc spatele corpului energetic în aceeaşi manieră: o dată de-a lungul axului, apoi de două ori pe partea stângă şi de două ori pe partea dreaptă.

 8. După ce termini spatele, scanează-ţi aura din nou. Observă dacă acum este mai echilibrată şi dacă te simţi mai uşor, mai relaxat sau mai vioi.

 9. Încheie exerciţiul scuturându-ţi mâinile şi stropindu-le din nou cu alcool. Fă câteva respiraţii pranice, apoi relaxează-te.

Câteva minute de măturare generală după ce te întorci seara acasă reprezintă un mod excelent de a te înviora după o zi lungă şi obositoare. Studenta în vindecare pranică Naila Vavra foloseşte tehnica foarte des. Ea ne-a descris o zi anume în care se simţea „epuizată şi sleită de puteri”, spatele îi era „încordat” şi avea o „stare emoţională proastă”. Însă, după 10 minute de măturare generală, afirma: „Spatele mi-e relaxat, emoţiile limpezi şi sunt gata să merg la cină. Am rămas uimită de rapiditatea cu care corpul meu reacţionează la măturare generală”.

Automăturarca generală a razelor de sănătate

Pentru exerciţiul acesta, stai în picioare. Încălzirea este aceeaşi ca şi la exerciţiul 7-B, numai că nu ai un subiect cu care să discuţi despre probleme existente de sănătate. Ne vom referi la secvenţa de faţă ca la „încălzirea standard”. Apoi începe.

 1. Folosind tehnica de vizualizare preferată, mâinile căuş şi degetele răsfirate, ţinteşte puţin deasupra persoanei tale vizualizate.

 2. Imaginează-ţi razele de lumină ieşind din degetele tale şi pătrunzând câţiva centimetri în corpul vizualizat. Nu uita să-ţi ţii limba pe cerul gurii şi să nu te opreşti din respiraţia pranică în timpul măturării.

 3. Piaptănă lent axul corpului vizualizat, pornind de la creştet, iată, gât, piept, trunchi şi organele genitale, până jos, la picioare. Aminteşte-ţi: piaptănă, nu smulge. Dacă vrei, adaugă vizualizării faptul că razele de lumină greblează razele de sănătate şi le îndreaptă, scoţând dintre ele materialul închis, noroios, de culoare cenuşiu-maronie.

 4. În timpul pieptănarii, fii atent la senzaţiile de greutate sau de mâini lipicioase detectate de palme. Restabileşte-ţi intenţia şi piaptănă cu mai multă forţă. După ce treci de picioare, retrage-ţi mâinile şi scutură-le deasupra apei sărate.

 5. Continuă pieptănarea imaginii vizualizate cu încă cinci mişcări în jos, pe partea frontală, şi cu alte cinci pe partea dorsală a corpului; greblează imaginea cu braţele uşor depărtate.

 6. Scanează-ţi aura din nou sau fă o măsurătoare rapidă a limitei tale energetice. Observă dacă acum aura ta este mai echilibrată.

 7. Încheie exerciţiul scuturându-ţi mâinile şi stropindu-le din nou cu alcool. Fă câteva respiraţii pranice, apoi relaxează-te.

Automăturarea locală

Tehnica de faţă este o combinaţie între măturarea locală a altei persoane şi tehnica de vizualizare preferată. Există două modalităţi de efectuare a măturării locale: vizualizare completă sau vizualizare parţială. Deoarece ai întâlnit deja opţiunile respective la scanare, le-am inclus ca variante ale automăturării şi nu ca exerciţii de sine stătătoare. În cazul vizualizării complete vei efectua toată măturarea pe o imagine vizualizată a persoanei tale, chiar şi atunci când lucrezi cu o zonă la care poţi ajunge cu mâna cu care mături.

Vizualizarea parţială înseamnă utilizarea vizualizării numai pe zonele la care nu poţi ajunge cu mâna cu care mături.

De exemplu, dacă mâna dreaptă îţi este cea dominantă şi ai dureri la umărul stâng, prin vizualizare completă îţi vei imagina o hologramă a persoanei tale în faţă şi vei lucra cu ea. La vizualizarea parţială, îţi vei întinde mâna dreaptă la umărul stâng şi vei efectua măturarea. Desigur, pentru spate şi pentru chakrele dorsale vei folosi întotdeauna vizualizarea. La fel cum ai făcut cu toate variantele şi opţiunile, experimentează şi vezi care este cea mai eficientă. În sfârşit, dacă există vreo afecţiune, cum ar fi dureri la genunchi sau un stomac deranjat, foloseşte-o fără reţineri ca ţintă în prezentul exerciţiu.

 Automăturarea locală zone specifice şi încheieturi

Stai aşezat sau în picioare. Fă-ţi încălzirea standard.

 1. Scanează zona vizată din mai multe unghiuri, pentru a percepe eventualele perturbări energetice.

 2. Dacă este cazul, restabileşte-ţi intenţia, spunându-ţi încet că vei mătura şi curăţa prana impură din zona respectivă. Nu uita să-ţi ţii limba pe cerul gurii şi să nu te opreşti din respiraţia pranică în timpul măturării.

 3. Cu mâna dominantă în poziţia de măturare, la o distanţă de 10-15 cm de zonă, începe cu mişcări scurte, de înot câinesc, în josul şi spre exteriorul zonei. Poţi folosi întreaga margine a palmei, nu doar degetele.

 4. Ritmul potrivit este de o secundă pentru fiecare măturare. Mătură întreaga zonă, începând din partea stângă şi continuând spre dreapta.

Fă în aşa fel încât mişcările de măturare să se suprapună oarecum. Dacă este o zonă restrânsă, cum ar fi genunchiul sau cotul, treci peste zona respectivă de mai multe ori; dublează sau triplează numărul paselor.

 1. Pe măsură ce mături, conştientizează senzaţiile de greutate sau mâini lipicioase. Îndreaptă-ţi întreaga atenţie asupra lor şi înlătură-le prin restabilirea intenţiei şi prin măturarea zonei cu mai multă voinţă.

 2. După aproximativ 10 măturări, dacă vrei, poţi adăuga şi măturarea acumulativă.

 3. Indiferent de mărimea ţintei şi de faptul că foloseşti sau nu măturarea acumulativă, după 10 măturări, retrage-ţi mâinile şi scutură-le deasupra apei sărate. Acum întoarce-te şi mătură din nou zona cu 10 pase, trecând de la stânga la dreapta peste zona respectivă, adaugă măturarea acumulativă dacă doreşti şi apoi scutură prana impură în apa sărată. Stropeşte-ţi mâinile cu alcool după fiecare două seturi de câte 10 pase.

 4. Repetă secvenţa de două seturi a câte 10 pase de încă patru ori, pentru un total de 100 de măturări.

 5. Scanează din nou aura pentru a vedea dacă s-a diminuat congestia energetică.

 6. Încheie exerciţiul scuturându-ţi mâinile şi stropindu-le din nou cu alcool. Fă câteva respiraţii pranice, apoi relaxează-te.

Evaluează zona sau problema în cauză. Ce senzaţii ai ? Dacă sufereai de dureri sau disconfort, ţi-a trecut? Dacă da, foloseşte faptul respectiv drept consolidare pozitivă. Dacă nu s-a produs nici o schimbare, nu-i nici o problemă. Dacă doreşti să lucrezi din nou pe acea zonă, repetă exerciţiul, făcând încă 100 de pase pe zona respectivă.

 

Automăturarea locală chakrele

Pentru a continua exerciţiile anterioare şi fiindcă este uşor de realizat, vom învăţa cum se efectuează automăturarea chakrei tale frontale a plexului solar.

Poţi sta aşezat sau în picioare. Fă-ţi încălzirea standard şi hotărăşte-te dacă vei folosi vizualizarea.

 1. Scanează-ţi chakra frontală a plexului solar şi observă eventualele perturbări energetice.

 2. Restabileşte-ţi intenţia, spunându-ţi încet că vei mătura şi curăţa prana impură din chakra frontală a plexului solar. Nu uita să-ţi ţii limba pe cerul gurii şi să nu te opreşti din respiraţia pranică în timpul măturării.

 3. Dacă nu apelezi la vizualizare, întoarce-ţi mâna dominantă astfel încât degetele să-ţi fie îndreptate spre plexul solar, la o distanţă de 10-15 cm. Dacă foloseşti vizualizarea completă, imaginează-ţi vârfurile degetelor la 10-15 cm de corpul vizualizat. Fie că foloseşti vizualizarea sau nu, degetele trebuie să-ţi fie în formă de căuş, în poziţia specifică măturării. Vei mătura corpul tău sau imaginea vizualizată cu mişcări inverse sensului acelor de ceasornic. Nu uita cum să determini sensul respectiv: imaginează-ţi un ceas cu faţa în exterior, aşezat pe partea corpului pe care lucrezi. Este valabil atât pentru corpul tău fizic, cât şi pentru imaginea vizualizată a corpului tău.

 4. Începe măturarea cu mişcări strânse ale încheieturii, în sens invers acelor de ceasornic. Ritmul potrivit este de o secundă pe rotaţie. Vizualizează razele de lumină, dacă doreşti.

 5. După cinci rotaţii, retrage-ţi mâna şi scutur-o deasupra apei sărate. După fiecare două seturi de câte cinci măturări, stropeşte-ţi mâna cu alcool.

 6. Pe măsură ce mături, conştientizează senzaţiile de greutate sau mâini lipicioase. Chiar dacă chakra este o ţintă mult mai mică decât un braţ, un picior sau întreaga secţiune verticală a corpului, pot exista goluri în perimetrul ei. Îndreaptă-ţi întreaga atenţie asupra lor şi înlătură-le prin restabilirea intenţiei şi prin măturarea zonei cu mai multă voinţă.

 7. Repetă secvenţa de două seturi a câte cinci rotaţii de încă cinci ori, ceea ce va totaliza 60 de măturări ale chakrei frontale a plexului solar.

 8. Scanează din nou chakra frontală a plexului solar pentru a vedea dacă s-a redus congestia.

 9. Încheie exerciţiul scuturându-ţi mâinile şi stropindu-le din nou cu alcool. Fă câteva respiraţii pranice, apoi relaxează-te.

Chakra frontală a plexului solar este sediul multora dintre emoţiile noastre negative. O măturare minuţioasă a zonei ar trebui să-ţi ofere un sentiment de calm şi relaxare. Dacă te simţi mai relaxat, foloseşte acest lucru pentru consolidare pozitivă. Dacă, aparent, nu simţi nici o schimbare, nu-i nimic.

Dacă vrei să lucrezi din nou pe chakra frontală a plexului solar, repetă exerciţiul. Ar trebui să scanezi şi să mături şi alte chakre.

Câteva observaţii finale referitoare la măturare

 • Măturarea sau curăţarea nu se pot face niciodată în exces. Singurul lucru pe care oamenii îl fac prea puţin este măturarea. Vindecarea energetică eficientă înseamnă 75-80% curăţare. După cum vei învăţa în următorul capitol, trebuie totuşi să fii atent atunci când energizezi, deoarece ai putea supraîncarcă o zonă sau o chakra, ceea ce ar putea genera congestie sau ar putea agrava o problemă deja existentă. În remediile energetice pas cu pas pe care le vei învăţa, raportul dintre măturare şi energizare este de patru, cinci sau chiar mai mult, la unu. Astfel, vei mătura zona sau chakra de 40-50 de ori sau chiar mai mult, apoi o vei energiza în 10 cicluri de respiraţie pranică.

 • Iată câteva sfaturi pentru vizualizare: atunci când îţi vizualizezi mâna cu care scanezi înconjurată de lumină, imaginează-ţi-o ca pe o paletă de tenis de masă, ca pe o spatulă sau ca şi cum ai avea o mănuşă cu un deget, ca acelea folosite pentru scosul tăvii din cuptor. Observă o lumină de formă ovală în jurul mâinii. Îţi mai poţi vizualiza mâna sub forma unui făraş de grădină, doar puţin mai alungit. La vizualizările de mai sus sau la altele, poţi adăuga asemănarea dintre câmpul de lumină şi o hârtie pentru muşte, cu energie impură ce se lipeşte de ea în timpul măturării.

 • Îţi poţi exercita la maximum capacitatea de a mătura frecându-ţi palmele cu o picătură de ulei de levănţică şi cinci picături de ulei de corp pentru copii, înainte de a scana şi mătura. Sau fă-ţi un amestec din aceleaşi uleiuri, păstrând proporţiile, pentru utilizare mai frecventă. După cum vei afla în capitolul 10, uleiul de levănţică are proprietăţi de curăţare puternice. Dacă foloseşti uleiul de levănţică, continuă să-ţi stropeşti mâinile cu alcool, ca mai înainte. Dacă uleiul începe să se ducă de pe palme, pur şi simplu mai dă-te o dată.

Lista cu cele necesare măturării

Iată rezumatul paşilor-cheie la măturare, enumeraţi în funcţie de tehnică:

Încălzirea standard

 1. Suflecă-ţi mânecile, scoate-ţi pantofii şi cureaua şi goleşte-ţi buzunarele.

 2. Pune-ţi limba pe cerul gurii.

 3. Fă respiraţie pranică.

 4. Masează-ţi chakra inimii.

 5. Fă exerciţiul 1 sau 2 de sensibilizare a mâinilor.

 6. Pune-ţi la îndemână bolul cu apă sărată şi pulverizatorul cu alcool.

 7. Fă exerciţiul 7-A de pregătire a mâinilor înainte de măturare, fără a uita de invocaţie.

 8. Dacă lucrezi/exersezi pe altcineva:

– întreabă subiectul dacă are probleme de sănătate;

– spune subiectului să-şi ţină limba pe cerul gurii;

– retează cordonul după şedinţă;

– după ce ai terminat, cere-i subiectului impresiile legate de şedinţă.

Automăturarea generală (10 măturări cu palmele căuş)

 1. Scanează-ţi aura în câteva puncte pentru a determina nivelul general al energiei.

 2. Mai întâi efectuează o măturare de-a lungul axului corpului, de sus în jos, folosind, dacă doreşti, vizualizarea.

 3. Scutură prana impură în apa sărată.

 4. La a doua măturare, îndepărtează-ţi mâinile la o lăţime şi jumătate de palmă.

 5. Scutură prana impură în apa sărată.

 6. Stropeşte-ţi mâinile cu alcool.

 7. Continuă măturarea, suprapunându-ţi mişcările, îndepărtându-ţi mâinile de fiecare dată cu câte o lăţime şi jumătate de palmă.

 8. Stropeşte-ţi mâinile cu alcool după fiecare două pase.

 9. La a cincea şi cea din urmă măturare, cu braţele întinse înainte, urmează conturul corpului.

 10. Repetă secvenţa pentru spate.

Automăturarea generală (mişcarea de înot câinesc)

 1. Scanează-ţi aura în câteva puncte pentru a determina nivelul general al energiei.

 2. Efectuează prima măturare de-a lungul axului central al corpului, de sus în jos, folosind mişcarea de înot câinesc.

 3. Scutură prana impură în apa sărată.

 4. Mută-ţi mâinile în partea stângă a capului şi mătură în jos, prin partea frontală a corpului.

 5. Scutură prana impură în apa sărată.

 6. Stropeşte-ţi mâinile cu alcool.

 7. Mută-ţi mâinile deasupra umărului stâng şi mătură în jos, prin partea frontală a corpului.

 8. Repetă măturările cu mişcarea de înot câinesc prin partea dreaptă a corpului.

 9. Stropeşte-ţi mâinile cu alcool după fiecare două pase.

 10. Repetă măturările pe partea din spate, folosind vizualizarea.

Automăturarea generală a razelor de sănătate (cu ambele mâini, cu degetele răsfirate şi întinse)

 1. Mai întâi efectuează măturarea generală.

 2. Scanează-ţi din nou aura pentru a determina nivelul de congestie energetică.

 3. Efectuează prima măturare de-a lungul axului central al corpului, de sus în jos, folosind vizualizarea, dacă doreşti.

 4. Scutură prana impură în apa sărată.

 5. La a doua măturare, îndepărtează-ţi mâinile la o lăţime şi jumătate de palmă.

 6. Scutură prana impură în apa sărată.

 7. Stropeşte-ţi mâinile cu alcool.

 8. Continuă măturarea, suprapunându-ţi mişcările, îndepărtându-ţi mâinile de fiecare dată cu câte o lăţime şi jumătate de palmă.

 9. Stropeşte-ţi mâinile cu alcool după fiecare două pase.

 10. La a cincea şi cea din urmă măturare, cu braţele întinse înainte, urmează conturul corpului.

 11. Repetă secvenţa pentru spate.

Automăturarea locală a încheieturii sau a unei zone restrânse a corpului (cu o singură mână, de obicei cea dominantă)

 1. Scanează ţinta pentru a determina nivelul congestiei energetice.

 2. Fă un set de cinci până la zece mişcări de înot câinesc, folosind, dacă doreşti, vizualizarea.

 3. Scutură prana impură în apa sărată.

 4. Fă un set de cinci până la zece mişcări de înot câinesc.

 5. Scutură prana impură în apa sărată.

 6. Stropeşte-ţi mâna cu alcool.

 7. Continuă măturarea şi apoi scanarea periodic, până ce, în urma scanării, zona va fi curată.

 8. Stropeşte-ţi mâna cu alcool după fiecare două pase.

Automăturarea locală a unei chakre (cu o mână, de obicei cea dominantă)

 1. 1. Scanează chakra-ţintă pentru a determina nivelul congestiei energetice.

 2. Fă un prim set de cinci măturări în sens invers acelor de ceasornic. (Aminteşte-ţi cum se determină sensul invers acelor de ceasornic: fie că foloseşti vizualizarea sau îţi roteşti palma spre înapoi pentru a-ţi mătura trupul real, imaginează-ţi un ceas cu faţa spre exterior, aşezat pe partea corpului pe care lucrezi.)

 3. Scutură prana impură în apa sărată.

 4. Fă un al doilea set de cinci măturări în sens invers acelor de ceasornic.

 5. Scutură prana impură în apa sărată.

 6. Stropeşte-ţi mâna cu alcool.

 7. Continuă măturarea şi apoi scanarea periodic, până ce, în urma scanării, zona va fi curată.

 8. Stropeşte-ţi mâna cu alcool după fiecare două pase.

Extras: „Mâinile tale te pot vindecaˮ

,

Navigare în articol

admin

Maestru în Reiki Usui, Reiki Tibetan, Karuna, Shambala..... Grand Minister (Melchizedek).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *