Ida, Pingala, SUSHUMNA

Pe lângă cele șapte chakre ale corpului subtil, există și o rețea de canale subtile cunoscute sub numele Nadis. În conformitate cu tratatul tantric Shiva Samhita, există paisprezece nadis principale. Dintre acestea, Ida, Pingala și Sushumna sunt considerate cele mai importante.

 Ida este canalul din stânga. Ida este de culoare albă, feminin, rece, reprezintă luna și este asociat cu râul Ganga (Gange). Izvorăște din Muladhara (ROOT CHAKRA), Ida ajunge în nara stângă.

 Pingala este canalul drept. Pingala este de culoare roșie, masculin, cald, reprezintă soarele și este asociat cu râul Yamuna. Origine din Muladhara, Pingala ajunge în nara dreaptă.

 Sushumna este canalul central și este asociat cu râul Saraswati. Străbate trupul de sub Muladhara chakra la Sahasrara (chakra coroanei), creștetul capului.

Muladhara este locul de întâlnire a celor trei nadisuri principale și este cunoscut ca Yukta Triveni (Yukta: „combinat”, tri: „trei”, veni: „fluxuri”). În Muladhara, Shakti, nemanifestată static Kundalini, este simbolizat de un șarpe încolăcit de trei ori și jumătate în jurul axei centrale Svayambhu-Linga la baza coloanei vertebrale. Șarpele blochează intrarea Sushumna, canalul central cu gura. Sushumna rămâne închis la capătul său inferior, atâta timp cât Kundalini nu este trezită.

Din Muladhara chakra, Ida și Pingala alternativ trec prin fiecare chakră până când ajung în Ajna chakra, unde se întâlnesc din nou cu Sushumna. În Ajna chakra reuniunea celor trei nadis principale este numit Mukta Triveni (Mukta: „eliberat”). Ida și Pingala se încheie în nări (stânga și respectiv dreapta).

Odată ce Kundalini Shakti a urcat prin Sushumna la Sahasrara, cel mai mare centru psihic, din creștetul capului, o face pentru a inversa cursul și să se întoarcă să se odihnească în centrul de bază din nou.

 Canalul feminin stâng – IDA Nadi

 (Sistemul Nervos Simpatic stâng)

        Canalul energetic stâng numit, în yoga, Ida nadi (nadi înseamnă „râu”), considerat a fi canalul lunar, al energiei feminine (Yin);

Canalul lunar stâng, sau rece, reprezintă energia feminină (Yin), manifestată prin intuiţie, emoţie, afectivitate, cooperare. Este canalul trecutului, al instinctelor, al dorinţei, al amintirilor.

Persoanele „pe stânga” sunt letargice, apatice, leneşe, visătoare, romantice, emotive, trăiesc în trecut (din amintiri), plâng cu uşurinţă (adeseori se înduioşează de propria persoană), sunt dominate de alţii, care le fac să sufere.

Este canalul trecutului, al dorinţei şi al afectivităţii.

Acest canal dezvoltă, ca rezultat al activităţii sale, superego-ul, situat la nivelul emisferei cerebrale drepte.

Sub raport anatomic, Ida nadi este reprezentat de sistemul nervos simpatic stâng.

 Canalul masculin drept – PINGALA Nadi

 (Sistemul Nervos Simpatic drept)

Canalul energetic drept, pe care yoghinii îl numesc Pingala nadi, sau canalul solar, al energiei masculine (Yang).

Canalul solar drept, sau cald, reprezintă energia masculină (Yang), manifestată prin analiză, competitivitate, agresivitate. Este canalul viitorului, al planificării, al activităţii fizice şi intelectuale. Persoanele „pe dreapta” sunt active, agitate, critice, ironice, uneori arogante şi chiar agresive, îi domină pe ceilalţi şi îi face să sufere, pragmatice şi materialiste, trăiesc în viitor (îşi fac continuu proiecte), căci acesta e canalul viitorului, al acţiunii.

Acest canal dezvoltă, ca rezultat al activităţii sale, ego-ul, situat la nivelul emisferei cerebrale stângi.

La nivelul sistemului nostru nervos, Pingala nadi îşi află expresia în lanţurile ganglionare ce alcătuiesc partea stângă a simpaticului.

În realitate, cele de mai sus reprezintă tipurile caracteriale extreme, pe care psihologii le denumesc introvertit (Ida), respectiv extrovertit (Pingala). Fiinţa umană oscilează între cele două extreme, deci se află, de regulă, într-o stare de dezechilibru.

Deci, deşi există predominanta „stânga” sau „dreapta”, omul nu rămâne niciodată într-o situaţie extremă. Existenţa noastră este o continua pendulare între atributele canalului stâng şi cele ale canalului drept, creând falsa impresie că suntem separaţi de restul universului. Aceste oscilaţii înseamnă că nu suntem în starea de echilibru după care tânjim în existenţa noastră agitată zilnică! Dezechilibrul energetic intern se traduce prin boli (somatice şi psihice), stress, tulburări de comportament, abateri de la morală etc.

Din păcate, reflexologia, acupunctura şi tehnicile înrudite (presopunctura etc.), operează pe o bază limitată, căci nu pot avea acces la cea de-a treia componentă a sistemului nostru energetic: canalul central. Este suficient să privim planşele de acupunctură pentru a constata că punctele şi meridianele sunt situate lateral faţă de coloana vertebrală, interesând, aşa cum am arătat, doar ramurile stânga şi dreapta ale simpaticului.

Canalul central (Sushumna nadi)

Acesta corespunde sistemului nervos autonom, cunoscut sub denumirea de parasimpatic. El controlează procesele ce au loc în mod automat, spontan, fără intervenţia noastră, cum ar fi bătăile inimii, respiraţia, mişcările stomacului şi ale intestinelor etc. Aşa se explică şi faptul că el nu ne este accesibil, nu se supune voinţei noastre. Totuşi, din cele arătate realizăm că îndeplineşte un rol esenţial, la nivel fiziologic. Dar nu numai atât.

Canalul Sushumna este sediul unei energii secrete, cunoscută doar de cei iniţiaţi, fiind protejată, în marile religii, printr-un strict ezoterism. Yoghinii din vechime i-au spus Kundalini; Lao-Tzî o numea Tao; în Vechiul Testament era desemnată prin cuvântul Ruah (Duhul lui Dumnezeu), iar în Noul Testament prin Sfântul Duh; în creştinismul primitiv gnosticii o numeau nous, pneuma (suflu) sau apă vie, ca şi templierii de mai târziu, etc.

Sushumna nadi este canalul prezentului şi al echilibrului perfect, ce se dobândeşte prin trezirea (activarea) acestei energii secrete. Fenomenul activării a fost numit Samadhi (în Yoga), Iluminare sau Nirvana (în Buddhism), Satori (în Zen), botez cu Duhul Sfânt sau a doua naştere (în Noul Testament), ekstaz (în creştinismul tardiv), etc.

DEZECHILIBRUL CANALELOR:

 Sushumna nadi (canalul central): ateism, materialism, imobilism spiritual, lipsa dorinţei de evoluţie, comportament extremist.

Ida nadi (canalul stâng): letargie, expectativă, iresponsabilitate, condiţionări, obiceiuri, superstiţii, magie, ocultism, desfrâu, alcool, droguri, probleme afective, probleme privind mama.

Pingala nadi (canalul drept): hiperactivitate, stress, griji, ambiţie, lipsă de scrupule, vanitate, egoism, mânie, ascetism, rasism, probleme privind tatăl.

 Blocaje ale canalului stâng: supunere şi acceptare a agresiunii, obiceiul de a se plânge, tulburări emoţionale, plictiseală, apatie, nostalgie, depresie şi alte boli psihice (de la cazuri benigne la posesiuni, schizofrenie).

Blocaje ale canalului drept: agitaţie mentală dezordonată şi fără răgaz, epuizare, nelinişte, instabilitate, iritabilitate, agresivitate, dominaţie.

 CALITĂŢILE CANALELOR

 Sushumna nadi (canalul central): echilibru pe toate planurile, prezent, sustenanţă, adevăr, revelare.

Ida nadi (canalul stâng): dorinţă, bucurie, devoţiune, existenţă, auspiciozitate, natură (opusă culturii), intuiţie, responsabilitate, cooperare, blândeţe.

Pingala nadi (canalul drept): acţiune, competitivitate, creativitate, disciplină, respect faţă de sine, esenţă cauzală, analiză, cultură şi civilizaţie (opuse naturii).

Energia masculină vede părţile, iar energia feminină vede întregul.

Energia masculină este liniară, analitică, strategică şi practică. Este constrângătoare, conflictuală, are tendinţa de a nu lua în considerare toate faţetele unei situaţii şi de a nu se deschide decât către acea posibilitate pe care o urmează. Spunem că este „închisă la minte”!

De cealaltă parte se află energia feminină, nu stă în formă! Este creativitate şi mişcare, expresie şi emoţie! Poate face orice şi poate merge oriunde, dar are probleme în a se ţine de program. Dacă este constrânsă, poate să iasă din flux, trecând de la emoţii la schimbări de dispoziţii. Creativitatea poate fi blocată şi poate să se manifeste ca o problemă scapată de sub control.

Emisfera stângă este hrănită de energia masculină, aflată în partea dreaptă a corpului, pe sistemul nervos simpatic drept. Este ordonată, statistică, logică şi matematică. Vede lucrurile în linii drepte, raţionale şi practice.

Emisfera dreaptă este umplută de energia feminină, venită pe canalul stâng. Este partea creativă din noi – spiritul liber. Este pasiunea, experiența gustului şi a simţirii. Mişcarea. Arta. Aşa cum se întâmplă în cazul energiei, emisfera stângă nu poate înţelege emisfera dreaptă – nu poţi pune sentimente şi expresii în cutii. Ele trebuie simţite şi experimentate cu adevărat. Nici emisfera dreaptă nu poate înţelege modul în care emisfera stângă vede lucrurile.

E nevoie ca cele două energii să fie echilibrate, să fuzioneze, e nevoie ca cele două emisfere cerebrale să fuzioneze energetic, de asemenea. Este nevoie de echilibru în toate!

Meditați și lucraţi cu respiraţia conştientă, pentru a putea ajunge la echilibru, pace, armonie, sănătate, iubire şi o minte clară, reunită cu Mintea Divină.

         Postarea este un colaj de informații din diferite cărţi sau bloguri.

Navigare în articole

admin

Maestru în Reiki Usui, Reiki Tibetan, Karuna, Shambala..... Grand Minister (Melchizedek).

Un comentariu la „Ida, Pingala, SUSHUMNA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *